Menu
Börja vandra / Vandring

5 tips om fjällsäkerhet inför din vandring

Planering skapar förutsättningar för en säker fjällvandring

Noggrann planering är en viktig del av fjällsäkerheten. Se till att du har tillräckligt med information om din rutt, vädret och terrängen, samt att du har rätt utrustning för att hantera de förhållanden du kan förvänta dig. Du behöver göra en riskanalys innan vandringen och glöm inte att lämna ett färdmeddelande. Jag lär dig allt du behöver veta i min bok som du kan köpa här via Amazon.

Ha rätt kläder och utrustning

Det är viktigt att du har rätt utrustning för att klara av en fjällvandring. Se till att du har lämpliga kläder, skor och ryggsäck, samt en bra karta och kompass. Givetvis måste du ha kunskap om orientering också. Här finns några av mina tips om kartläsning i ett blogginlägg.

Ta också med en mobiltelefon och en powerbank, fast du kommer inte ha mottagning överallt. Därför är en GPS med nödsändare bra. Se till att du har tillräckligt med mat och vatten. Vet du inte om vattnet är tjänligt där du ska vandra? Ta med ett lätt vattenreningsfilter, jag använder denna modell.

Lär dig orientering

Att kunna orientera sig är en viktig del av fjällsäkerheten. Se till att du kan läsa en karta och använda en kompass. Öva gärna på att orientera dig på en enklare rutt innan du ger dig iväg på en mer avancerad fjällvandring. Jag ordnar kurser i orientering. Här hittar du aktuella datum och kurstillfällen. Om du inte ser ett tillfälle som passar dig, maila mig på wilda.nilsson.outdoor(a)gmail.com så hittar vi ett upplägg som passar. Givetvis finns också ett helt kapitel om kartläsning i min bok.

Wilda_Nilsson_fjällvandring_Flexie

Var uppmärksam på vädret som växlar snabbt på fjället

Vädret kan förändras snabbt i fjällen, så se till att du är uppmärksam på väderprognosen och eventuella varningar. Tänk på att vind, regn och kyla kan förvärra en situation snabbt. Planera gärna din vandring så att du passerar raststugor/nödstugor.

Ta hjälp om något händer

Om du hamnar i en nödsituation eller behöver hjälp, kontakta fjällräddningen. Däremot är det inte säkert att hjälp kan ta sig fram till dig. Det kan också vara så att din situation inte är lika akut som någon annans. Att bli trött är inte en nödsituation… Välj en vandring som är lagom utifrån din förmåga och förebygg behovet av att kalla på hjälp genom att alltid göra rätt åtgärder. Jag berättar exakt vad detta är i min bok.

Ha alltid en plan för vad du ska göra om något händer och informera någon om din plan och din rutt innan du ger dig av.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.