Menu
Friluftshacks och guider / Friluftsliv

5 lärdomar från solotur på vintern

Innehåller annonslänkar till sådant jag själv köpt och rekommenderar

Jag är tillbaka från mitt vinteräventyr och det blev en färd som inte alls höll sig till planen jag hade gjort från början. Min expedition runt Helags får vänta till nästa år eftersom snöläget var alldeles för dåligt. Istället blev det turskidor och vintertältning i Funäsfjällen. Plus massor av längdskidåkning såklart. Här kommer 5 lärdomar, eller kanske snarare beslut jag är nöjd över, från utfärden.

Ordentlig förankring av tältet

Det blåste ordentligt men jag ville tälta på kalfjället och spana efter norrsken (vilket jag också såg!). Som alltid fokuserar jag på att sätta fast tältet som om det skulle komma en storm. Då sover jag tryggt och lugnt. Förutom att fästa stormlinor i rejäla björkar hade jag kompletterad med 4 stycken extra långa vintertältpinnar. De visade sig fungera utmärkt och det underlättade resandet av tältet att ha en 42 cm lång tältpinne att sätta kortsidans stormlina när jag reste tältet.

Naturligtvis kommer dessa tältpinnar framförallt till sin rätt när det är djup snö. Det går också att lägga dem på tvären och på så sätt få ett snöankare när det inte är lika djup snö.

Vända i tid

Vädret är omväxlande i fjällen och vindstyrkor kan skilja oerhört mycket inom ett och samma fjällområde. På ”min” sida om Skarvarna blåste det otroligt mycket medan det på andra sidan Skarvarna, nedanför Hamrafjället, var betydligt behagligare väder. Skidandet påbörjades i stark motvind och efter en timme insåg jag att det var onödigt tungt och påfrestande. Jag vände och skidade ned i dalgången istället. Där kunde jag dra pulkan i en vindstilla skog istället.

Acapulka på fjället i Härjedalen

Varma bivackskor på fötterna

Till detta äventyr hade jag äntligen köpt bivackskor och jösses vad härligt det var. En nyckel för att hålla fötterna varma är att inte sitta med turskidpjäxor på under kvällarna. Så snart tältet var uppe tog jag på mig tjocksockar och bivackskor. Så skönt! För att behålla värmen ytterligare trädde jag en drybag (som jag under dagtid förvarar annat i) på respektive fot. Är otroligt nöjd över att jag skaffade mig dessa.

Färdigt sovsystem ovanpå pulkan

I slutet av dagen när kroppen är trött är det så skönt att snabbt kunna få ordning på lägerplatsen. Jag har min sovsäck och liggunderlag redo i en bivackpåse/sovsäckspåse som jag bara drar in i tältet. Är det bara några enstaka minusgrader viker jag undan den ”övre halvan” av bivacksäcken, är det svinkallt har jag den helt stängd förutom vid huvudet då för att kunna andas ut kondens. Och på tal om kondens. Innertältet jag jag nästan helt öppet och yttertältets ventilationsöppningar lika så. Jag reste tältet med kortsidan som inte har absid mot vinden.

Om du är nyfiken på vad jag har för pulka så är det en Acapulka Expedition Tour 170.

Pulka från Acapulka

Bränsleförvaring som inte läcker

Vilken skillnad det gjorde att äntligen ha en bränsleflaska som är lätt och som inte läcker. Den här flaskan från Trangia är så smidig att använda och eftersom den är av plast går det också relativt fort att värma bränslet genom att ha flaskan i fickan inför matlagningen.

Trangiakök och bränsleflaska

2 Comments

 • Henrik
  23 februari 2022 at 09:16

  Hej! Kul och intressant post att läsa.
  Vad har du för tankar angående att tura med ryggsäck istället för pulka vintertid? Blir man för tung då och därför är pulkan nödvändig?
  Lite fundersam om bivackpåsen också. Är den nödvändig eller är det mer en komfort för extra värme och skydd?

  Reply
  • outdoorwilda
   25 februari 2022 at 09:46

   Hej,
   Det är en smaksak men att ha utrustning för ett antal dagar med tjock sovsäck, friluftskök med mer bränsle och så vidare tycker jag blir för tungt att ha på ryggen. En tur mellan stugor kan däremot vara smidigt att göra med ryggsäck. Jag tycker helt enkelt det är lättare att få med nödvändig utrustning i en pulka.

   Den är mer för extra värme och skydd men den är också min nödbivack om det skiter sig, istället för en vindsäck. Jag tycker att min beredskap är tillräckligt god med bivacksäck + tält 🙂

   Reply

Leave a Reply