Wilda Nilsson sovsäck
,

Bästa sovsäcken för höst och vinter

Innehåller annonslänkar

Vill du slippa frysa i tältet i höst och vinter? Då är en rejäl sovsäck en smart investering. Jag har genom åren testat ett antal sovsäckar och har äntligen hittat en favorit i form av Carinthia Defence 6.

Jag väljer en syntetsovsäck eftersom den värmer även om den blir blöt eller fuktig. På höstturer eller när det faller blötsnö dagarna i ända är det såklart risk att något blir blött.

Även i försvaret använder vi märket Carinthia så jag har använt märket under rejält prövande förhållanden även om jag på jobbet har en tunnare variant. Privat har jag Carinthia Defence 6 och det är en rejäl vintersovsäck med komforttemperatur på minus 20 grader och det går att överleva i den ned till minus 39 grader. Behöver du inte en lika extrem sovsäck rekommenderar jag Carinthia Defence 4. Båda är otroligt billiga med tanke på hur bra de är.

Nackdelen med Carinthia är vikten. De väger mycket vilket såklart är jobbigt. De är också långa vilket riskerar göra att korta personer fryser. Mitt favoritmärke som inte är syntet är Pajak, jag använder 4Z på sommaren. Så himla bra sovsäck. Jag är definitivt sugen på deras vintersovsäckar också. Särskilt då de finns i olika längder. Är du 180 cm som jag, välj Long. Jag har regular som sommarsovsäck och det funkar men long hade varit snäppet bättre om än lite tyngre.

Sovsäck från Carinthia

Tänk på att det inte är sovsäcken som värmer dig, det är du som värmer upp sovsäcken. En sovsäck fungerar som en termos. Den ska klara av att hålla kvar värmen från det som ”hällts” i den. Dig det vill säga.

På önskelistan till jul står detta sovsäcksöverdrag, också från Carinthia.

Varför väljer jag helst en sovsäck från Carinthia?

Rymlighet: jag kan ligga på mage med armarna under huvudet och fortfarande vara helt täckt av sovsäcken. Jag kan också vända mig i den. Och den är lång nog. (Jag är 180 cm lång).

Isolering: den isolerar väl och eftersom det är syntetmaterial och inte dun så värmer den även om den blivit fuktig. Det går också att dra åt sovsäcken ovanför axlarna, inuti sovsäcken för att bevara kroppsvärmen ännu bättre.

Dragkedjorna: dessa är rejäla, lätta att dra upp och det går att öppna både nedifrån och uppifrån. Dessutom är de isolerade så de skaver inte mot kroppen.

Kompressionspåsen: det är superlätt att stuva ned sovsäcken och komprimera den med den rejäla kompressionspåsen som medföljer.

Finns det några nackdelar? Den är ganska stor och relativt tung. Tveklöst värt ur mitt perspektiv men är du väldigt kort eller inte klarar av att bära så tungt kanske du ska kolla upp alternativ. Frågan är dock om dessa är tillräckligt isolerande. Vidare så funkar inte denna sovsäck om du är (väldigt) överviktig. Då kommer den sitta för tajt runt kroppen.

Gör ett element

För att göra det extra gosigt i sovsäcken kokar jag varmvatten och häller i en sådan här flaska från Helikon-Tex. Den stoppar jag sedan i en drybag och har som element inne i sovsäcken.

Carinthia Defence 6 sovsäck

Köp sovsäcken Carinthia Defence 6 här hos Röda Stjärnan (annonslänk)

Här finns den tunnare varianten Carinthia Defence 4 hos Röda Stjärnan (annonslänk)

Vill du läsa mer om vintertältning?

Här kommer två blogginlägg jag skrivit för dig som vill tälta när det är kallt ute.

Tälta på vintern – 15 tips till dig som vill vintertälta

Att tälta på vintern

Vill du lära dig ännu mer om friluftsliv på vintern? Här kan du förbeställa min bok om friluftsliv på vintern.

Kommentarer

  1. […] En bonus är om platsen bjuder på vacker utsikt direkt från tältet. Särskilt från mitt Jack Wolfskin-tält med två absider är det härligt att kunna kika ut utan att behöva lämna sovsäcken. […]

  2. […] Jag har slutat ta komforttemperaturen på allvar. Jag väljer en varmare säck (och bär tyngre) men sover gott. Denna sovsäck hade jag med mig. […]

  3. […] Blogginlägg: Ska du tälta ute på vintern? Då är en varm sovsäck superviktigt. […]

  4. […] Mina tips på prisvärda och varma sovsäckar finns i det här blogginlägget […]

  5. […] är du en frilufsare har du säkert redan en sovsäck. Som jag tidigare bloggat om så har jag köpt den här prisvärda modellen som jag använder när jag vintertältar och jag är supernöjd. Denna […]

  6. […] Välj en sovsäck och ett liggunderlag som är anpassade för klimatet du vistas i. Jag tycker dock ofta att tillverkarnas rekommendationer är fel. Jag vill alltid ha en varmare sovsäck än vad det ”står på lappen” men det är såklart individuellt. Ett tillräckligt tjockt liggunderlag isolerar från markkylan. Bäst sovkomfort skapas av kombinationen bra sovsäck + bra liggunderlag. Jag gillar sovsäcksmärket Carinthia, det är samma märke som vi har i försvaret. På vintern använder jag Carinthia Defence 6. […]

  7. […] den är dubbelt så tung och klarar inte minusgrader. På vintern har jag en tjockare Carinthia. Har bloggat om de säckarna här. Fast nu kanske jag blir frälst av […]

  8. […] Här har jag bloggat om min vintersovsäck. […]

  9. […] Värme: Vedspis är kanon. Annars beredskap att flytta in i ett rum tillsammans. Varma kläder, sovsäckar och liknande finns redo. Här finns mitt blogginlägg om sovsäckar. […]

  10. […] Bästa sovsäcken för höst och vinter – guide till ditt köp […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *