Menu
Friluftsliv

Därför mår du bra av vandring och friluftsliv

Vi mår bra av friluftsliv enligt Folkhälsomyndigheten. Och enligt min egen beprövade erfarenhet. Förmodligen håller du också med om att kontakt med naturen är bra för både den fysiska och psykiska hälsan.

Regelbundet friluftsliv och vistelse i friluftsområden kan enligt Folkhälsomyndigheten främja motorik, balans,
koordination, styrka, kondition, välbefinnande och mental stabilitet, samtidigt som det
motverkar fysisk och mental ohälsa. Regelbundet friluftsliv som innebär fysisk aktivitet
minskar markant risken för hjärt-kärlsjukdomar, cancer, förtida död, benskörhet, högt
blodtryck, höga blodfetter, depression, oro/ängslan och många andra vanliga folksjukdomar
hos vuxna. Barn som växer upp i gröna bostadsområden har en skyddande effekt mot
mental ohälsa även som vuxna.

Det finns forskare som menar till och med att vi skulle bli lyckligare och känna större livskraft om vi fick en starkare koppling till naturen. Jag känner verkligen igen mig i detta. Det är få andra tillfällen som ger mig lika mycket energi som när jag varit på fjället.

Funäsfjällen på hösten

Mindre stress med friluftsliv

Att vara ute i skog och mark, eller på fjället, gör att pulsen går det och halterna av stresshormonet kortisol i blodet går ner. Lugn vandring eller att bara vara omgiven av natur gör gott för kroppen och huvudet.

Fördelar för mental hälsa

Förutom minskad stress påverkar naturen den mentala hälsan positivt ur flera perspektiv. Återhämtning är en av dem. Dessutom blir det lättare att koncentrera sig och prestera på jobbet eller i plugget efter (lagom ansträngande) fysisk aktivitet utomhus. Tillika bidrar naturen till att minska nedstämdhet och risk för depression.

Vistelse utomhus ger hälsofärdelar

Utmaningar som gör att du växer

På fjället eller i skogen är inte allt tillrättalagt. Det är upp till dig själv att skydda dig mot vädrets makter och ta dig från punkt a till b. Att klara av utmaningar gör att vi människor växer.

Fysiskt stark av vandring och skidåkning

Vandring, skidåkning och andra aktiviteter utomhus påverkar den fysiska hälsan positivt i och med att såväl muskler som hjärtat stärks. Lägre blodtryck, mindre risk för hjärtsjukdomar, diabetes och benskörhet är en fin belöning till den som väljer att knata runt i närmsta skog.

Frisk luft för livet

Att andas frisk luft är särskilt viktigt för personer som bor i områden med sämre luftkvalitet så som i städer där det är mycket avgaser. Ta alla chanser att vistas i grönområden. Själv känner jag stor skillnad på luften i skogen jämfört med i stan och jag har valt att bo ute på landet bland annat av den anledningen.

Lingonris i skogen på hösten

Fördelar för barn och unga med friluftsliv

Barns inlärning kan förbättras om undervisning sker utomhus i friluftsområden. Därför är det viktigt att skolor och förskolor har tillgång till friluftsområden i närheten. När elever får undervisning utomhus ökar deras fysiska aktivitet liksom kontakten med naturen vilket enligt Folkhälsomyndigheten ger positiva effekter på inlärning, arbetsminne, koncentration, kognition, skolresultat (även i teoretiska ämnen), motivation att sköta skolan, bättre uppförande i skolan, bättre matvanor, ökad miljömedvetenhet, jämfört med elever som får all undervisning inomhus.

Vill du komma igång med friluftsliv och vandring?

Läs gärna mina blogginlägg som hjälper dig komma igång.

Börja vandra: drömmer du om vandring och fjällvandring?

Fjällsäkerhet på fjällvandring: 12 tips till nybörjare inom vandring

Träning inför fjällvandring – Träningsprogram för vandring

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.