Menu
Gröna Bandet / Mitt friluftsliv / Outdoor

Gröna Bandet planering av vandringen

Planeringen inför min långvandring är igång för fullt. Gröna Bandet är inte en enskild vandringsled utan varje vandrare sätter själv ihop sträckan man vill gå. Grundförutsättningen är en ungefär 130 mil lång vandring vandring mellan Grövelsjön och Treriksröset. Häng gärna med i mina förberedelser.

Eftersom vi nyligen skaffat hund igen är planeringsförutsättningarna ganska otydliga. Jag hade tänkt gå väldigt mycket oledat och avlägset men jag tror jag kommer välja att förenkla sträckorna nu när jag kommer ha sällskap av en nybörjare så att säga. Dessutom har jag gjort illa ryggen och vet just nu inte hur rehabträningen kommer utvecklas. Planeringen fortgår hur som helst och jag kommer uppdatera inlägget allt eftersom planerna förtydligas.

Hur många dagar tar det att vandra Gröna Bandet?

Hur långt är ett snöre? Varje vandrare väljer själv hur många dagar äventyret ska ta och det är inte en tävling, det är en upplevelse. Här finns en lista på tidigare turer som genomförts och antalet dagar varierar verkligen. Från 31 dagar för Alexandra som sprang till 115 dagar för den som valde att njuta längst.

Jag har planerat att vandra mitt Gröna Band på 64 dagar. Kanske går det fortare än så, det får vi se, men jag har inte mer ledighet än detta.

Gröna Bandet planering av etapper

Jag tar hjälp av Jörgen Johanssons bok Gröna Bandet: färdvägar i fjällen, en guide (annonslänk till Adlibris). Det är en väldigt smidig bok som sammanfattar ruttalternativ och ger förslag på vackra sträckor bortom de mest vältrampade stigarna i fjällen.

Just nu är jag inne på att inte skicka ut några depålådor alls utan bara handla i de få butiker jag passerar och i fjällstugor. Vi får se om de tankarna ändras under planeringens gång. Just nu får du kika in i en planeringsprocess. Jag har inte landat i alla beslut än.

Utrustning är en sådan frågan men jag var väldigt nöjd med hur jag packade förra sommaren så det kommer bli mycket samma. Tältet är helt enkelt fantastiskt (annonslänk till Outdoorexperten). Ryggsäcken likaså, den har jag bloggat om här.

Utrustning för vandring

Etapp 1: Grövelsjön – Tänndalen – Helags 123 km

Planeringen av min första etapp på Gröna Bandet är den lättaste. Max släpper av mig och lillvargen i Grövelsjön och förmodligen övernattar vi på fjällstationen eller så går vi en liten bit och tältar sedan. Ett gäng kompisar kommer dit dessutom. Vi kommer käka midsommarmat tillsammans och sen får jag sällskap den första sträckan till Tänndalen.

Vi kommer följa vandringsleden från Grövelsjön genom Rogen via Rödfjället till Tänndalen. I Tänndalen hämtar fyller jag upp mat och andra nödvändigheter för nästa etapp. Förmodligen passar jag på att sova över i huset hos Max. Då blir det nog en första vilodag och möjlighet att känna in hur äventyret går för lillvargen. Antingen stannar hon med Max eller så får hon gå med en bit till.

Från Tänndalen vandrar jag förbi platsen där vi gifte oss och vidare förbi Andersborg Våffelstuga mot Svalåtjärn och sedan nordväst om Ramundberget, via Fältjägarstugan och vidare till Helags. En topptur lockar såklart, vi får se hur kroppen mår och om det är läge för det. Det kan också bli en vilodag eller att vi fortsätter vandra, förmodligen det sistnämnda.

Mat: Påfyllning från depålåda i huset i Tänndalen. Handla i STF:s fjällstugor vid behov.

Längd på sträcka: Etappen är ungefär 123 km lång totalt.

Fjällvandring i Funäsfjällen

Etapp 2: Helags – Anjan – Olden – Gäddede 324 km

Vid Helags kommer det första, stora beslutstillfället. Antingen så vandrar jag västerut via Storlien och Anjan eller så vandrar jag österut via Vålådalen och Åre. Den västra färdvägen är mer fjäll, den östra är mer skog och väg.

Eller… beslutet måste jag ju fatta tidigare men det som gör mig mer orolig nu är att vandra oledat med lillvargen som ännu inte tränat upp sig. Planen är att gå från Helags via Sylarna och Blåhammaren till Storlien och sedan oledat i västra Jämtland.

För lillvargen kommer troligen bli en lösning mitt emellan där hon vandrar med mig till Storlien och där kommer Max och hämtar henne. Sedan får jag ett par veckors solovandring innan både Max och lillvargen återansluter för två veckors gemensam vandring.

Så från Storlien, där jag handlar i matbutiken alternativt plockar upp en depålåda, fortsätter jag själv västerut över Västra Middagsfjället och Östra Middagsfjället, via Medstugan och så vidare till Anjan. Vandringen fortsätter via Sockertoppens rastskydd, förbi Kolåsen till Olden. Från Olden går jag till Gäddede via Jänsmässholmen, Rötviken/Rörvattnet, Valsjöbyn, Lobbersjön och Hällingsåfallet.

Mat: Handla i fjällstugor vid behov och på Stora Coop i Storlien. Påfyllning i åtminstone Rörvattnet eller Rötviken. Har inte kollat exakt ännu.

Längd på sträcka: Etappen är ungefär 324 km lång totalt.

Etapp 3: Gäddede – Klimpfjäll – Hemavan 202 km

I Klimpfjäll tänker jag handla mat på Handlar’n. Mellan Klimpfjäll och Hemavan följer jag Lapplandsleden. Jag går i stort till Hemavan via Rödfjällsstugan, Slipsikstugan, Durrenstugan, Arevattnet, Atostugan och Rikarsjön. Stugorna är bra som hållpunkter i planeringen men jag kommer tälta och inte i huvudsak tälta vid stugorna.

Mat: Jag handlar i Klimpfjäll och kommer sedan fylla på i matbutiken i Hemavan. Enligt Länsstyrelsen finns butiker i Hemavan, Joesjö, Klimpfjäll och Borgafjäll.

Längd på sträcka: Etappen är ungefär 202 km lång totalt.

Etapp 4: Hemavan – Vistasdalen – Abisko 452 km

Här blir det förmodligen en helledsvandring av Kungsleden. Möjligen några avstickare men eftersom planen är att Max och lillvargen ansluter i Kvikkjokk kommer vi hålla det enkelt. På grund av hunden så rök min plan om Padjelanta och Sarek på grund av hundförbud.

Kanske tar vi någon extra tur i området runt Kebnekaise, min vandring i Vistasdalen i somras var fantastisk… Vi har inte bestämt om vi går till Abisko eller om vi styr mot Riksgränsen och att Max och Billie åker hem därifrån. I så fall blir det enklare för mig att fortsätta in i Norge själv. Bilden nedan är tagen i Vistasdalen, jag vandrade söderifrån och norrut. Bilden är tagen nordväst om Vistasstugan bortom lederna, innan jag vandrade upp i Lärarinnepasset. Får en helt sjuk längtan av att se bilden.

Tälta i Vistasddalen

Det mest troliga alternativet är att gå över Pårtestugan, Aktse, Sitojaure, Saltoloukta, Vakkotavare, Teusajaure och sedan vika av en sväng från Kungsleden och gå via Nallostugan och Vistasdalen till Alesjaure. Stugorna är som vanligt bra hållpunkter i orientering och planering, vi kommer tälta på andra ställen men såklart också köpa dagspass ibland och även tälta invid för att njuta av bastu. Älskar fjällbastu.

Jag skulle gärna gå upp förbi Mårmastugan men det passet är extremt stenigt och jag tror inte det är tillräckligt säkert för lillvargen i år. Den fysiska statusen, kontrollen på kroppen och så vidare är inte där än. Istället går vi alltså till Alesjaure och sedan till Abisko. Därifrån tar Max och lillvargen tåget hem och jag pushar vidare.

Mat: Jag handlar i Kvikkjokk och sedan finns många STF-stugor där vi kan fylla på förråden.

Längd på sträcka: Etappen är ungefär 452 km lång totalt.

Etapp 5: Abisko till Treriksröset 168 km

Nu blir det vandring i Norge och sedan in i Sverige igen till Pältsan och vidare mot Treriksröset. Har inte bestämt hur jag tar mig härifrån än och därför tror jag också det är bäst att jag är själv här, då finns betydligt fler valmöjligheter gällande transport än om jag har hunden med mig. Tänker också att det är lättare att hitta biljetter till en person och så vidare.

Det är dock otroligt vackert vid kanjonen i Abisko och jag blir sugen på fjällstationens frukost bara jag skriver detta. För att inte tala om middagen på Abisko Mountain Lodge som blivit tradition… Förhoppningsvis så kan vi avsluta den gemensamma vandringen med middag på lodgen och sedan vandrar jag från Abisko dagen efter.

Jag vandrar via Pålnostugan, Altevasshytta, Gaskashytta, Voumahytta, Dividalshytta, Daertahytta och Pältsastugan till Treriksröset.

Egentligen skulle jag vilja ha tid att vända och vandra ned till Abisko igen men dels räcker dagarna inte till och dels skulle jag behöva bära väldigt mycket vikt i mat eftersom det inte längre verkar finnas någon butik i Pältsastugan.

Mat: Jag handlar i Abisko och den maten ska räcka hela vägen till Treriksröset.

Längd på sträcka: Etappen är ungefär 168 km lång totalt.

Gröna Bandet planering - Kanjonen i Abisko

Total längd på mitt Gröna Band

Sträckorna ovan, som jag mätt något godtyckligt med mätverktyget i Min Karta på Lantmäteriet är 1 269 km. Det kommer förmodligen bli lite längre och om jag går fortare än planerat så kan det bli avstickare som gör färden längre.

Längtar väldigt mycket efter att komma iväg!

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.