Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Köpa turskidor, pjäxor och bindningar

Innehåller annonslänkar

Vad ska man tänka på när man ska köpa turskidor, pjäxor och bindningar? I det här inlägget får du tips som kommer hjälpa dig när du ska välja utrustning för vinterfärder på fjället och i skogen. Jag tipsar också om utrustning som jag själv använder.

När du köper turskidor, ta hänsyn till följande faktorer:

  1. Erfarenhet: Välj en längd och bredde som passar din erfarenhet och ändamål.
  2. Terräng: Välj rätt skida beroende på om du ska åka på flackare ytor på kalfjället, genom tät skog eller om du ska ta dig an brantare terräng.
  3. Vikt: Tänk på din egen vikt, och vad du väger med packning på ryggen eller i en pulka, och välj skidor med en lämplig belastningskapacitet.
  4. Kvalitet: Välj skidor av god kvalitet så kan du använda dem resten av livet.
  5. Budget: Bestäm en budget och välj skidor som passar dina behov och budget.

Vilken typ av skidåkare är du?

Det är viktigt att välja skidor som passar dina behov och i det här inlägget är fokus på turskidor. Alltså skidor att gå på tur genom fjäll och skog med. Inte så kallade ”toppturskidor”/randonee/ski touring-skidor. Begreppen blir lite förvirrande på svenska men här får du alltså tips om skidor du vill ha när du ska ut och tälta, dra pulka eller skida mellan STF-stugor i fjällen.

Hur och var du helst åker turskidor avgör vilken skida som är bäst. Här kommer några enkla riktlinjer.

  1. Genom skogen och på låglandet: tänk korta, lite bredare skidor.
  2. I längdskidpår men med små avstickare här och där: leta efter smalare, lite längre skidor som får plats i preparerade spår.
  3. Längs med vinterleder och invid skoterleder: skidor med stålkant är skönt för att kunna manövrera bra.
  4. Lite överallt men hunden är alltid med: skippa stålkant, den kan skada vovven.
  5. Bortom lederna i brantare terräng, backar är skoj: bredare skidor med stålkant och lite timglasform bäddar för kul åkning. Bör gå att fästa hellånga stighudar.
  6. Utanför lederna utan att leta efter branta backar att åka utför: inte alltför smala, vallningsfria med fjäll och möjlighet att fästa åtminstone en halvlång stighud är bra.

Anpassa skidorna utifrån din kropp:

  1. Tyngre personer behöver längre skidor än lätta personer.
  2. Ska du bära tung packning behövs längre skidor.
  3. Kortare skidor är ofta lättare för nybörjaren.

Vilket märke på turskidor?

Det finns många bra märken på turskidor som exempelvis Åsnes, Madshus, Rönning Ski och Fischer.

Personligen har jag valt Åsnes (annonslänk till Outnorth) och jag har åkt på tre olika modeller från Åsnes: Nansen, Amundsen BC och Tonje BC. Jag har själv de två sistnämnda. Nansen är mer dagsutflykter i inte alltför prövande terräng. Amundsen passar på expedition där det är relativt platt och mycket skare. De är också smalare så det går även att åka i dragna spår med dem. Tonje BC är anpassade för mer krävande terräng med backar och lösare snö.

Det är svårt, förmodligen omöjligt, att hitta en skida som passar till allt så fundera på vad du mest kommer använda skidan till och köp utifrån det. Hyr gärna först så att du får en bra uppfattning om fördelar och nackdelar. På kalfjället när det ligger skare går det fint med lite smalare skidor medan du i lössnö helst vill ha en bredare modell för att inte sjunka ned. Läs recensioner och jämför märken och modeller för att hitta den bästa skidan för dina behov.

På bilden nedan använder jag mina Åsnes Tonje BC och drar min Acapulka 170 (annonslänk till Outnorth). Givetvis har jag stighudar under mina Tonje BC-skidor från Åsnes när jag går uppför. Jag använder stighudarna X-skin från Åsnes (annonslänk till Outnorth), tänk på att välja bredd utifrån vilka skidor du har. Utförs, och i lösare snö, då är dessa skidor lätta att manövrera.

Stighudar, vallningsfria eller valla?

När du står på dina turskidor med vikten jämt fördelade mellan båda fötterna ska det finnas luft under skidorna. Detta kallas skidans slutspann. När du skidar trycks en skida i taget helt ned helt mot underlaget. Du ska orka trycka skidan i bott för det är under foten som fästet sitter så att säga. Detta gör att du inte kanar bakåt.

Fästet kan bestå av fjäll. Då är fästzonen klar – det är bara att åka. Eller så behöver du valla fästzonen med en valla lämplig för den aktuella temperaturen. Fästzonen kan också ha fastmonterade skins som alltid sitter där. Eller så får du själv fästa en stighud. Personligen har jag bara vallningsfria turskidor för jag orkar inte hålla på att kladda med olika vallor. På bilden nedan kan du se att jag satt fast stighudar under skidorna.

Däremot behöver du valla skidorna när du vårdar dem. Det är för att de ska glida bra och inte torka sönder. På den vallningsfria zonen kan man använda sprayvalla. Välj valla baserat på vad just du har för skidor.

Vilket märke på pjäxor till turskidor?

Mina bästa pjäxor är Lundhags Abisku Expedition Xplore (annonslänk till Outnorth). Själva pjäxan är väldigt stabil. Jag får stödet jag vill ha runt fotleden vilket underlättar balansen och gör det lättare att bromsa även när en tung pulka trycker på bakom. Innerskon av filt håller foten varm och jag kan torka innerskon i tältet på natten. Dom passar ihop med en ny sorts bindning från Rottefella som heter Xplore.

Har du redan skidor, kanske med Rottefella Magnum-bindning? Då är det Lundhags Guide BC (annonslänk till Outnorth) som passar. Fast det kanske är värt att uppdatera bindningen? Den nya Xplore är så sjukt smidig.

Jag har sedan tidigare ett par Alpina Alaska. Dessa har ingen innersko som går att ta ur vilket är en nackdel men de sitter bra och det går fortare att gå in dem. Däremot är Lundhags mina ”för livet”-turpjäxor. Hade Xplore-bindningen och pjäxorna funnits förut hade jag definitivt köpt Lundhags Abisku Expedition Explore så står du inför ett val tycker jag du ska välja Lundhags. Men om du vill åka långfärdsskridskor – ja, då är det Alpina som gäller eller Lundhags Guide BC för dessa passar bindningen NNN BC.

På bilden syns Rottefella Xplore ihop med mina Lundhags Abisku Expedition Explore. Tillsammans med bindningen Xplore off-track från Rottefella är det enklare än någonsin att gå uppför, även med pulka. Det går att fälla upp en metallbygel på bindningen som gör att foten hamnar i ett bättre läge när det är brant. Att det är svinenkelt att kliva i och ur bindningen gör det ju inte sämre.

Tips om pjäxor till vinterturer och expeditioner

Det suger att frysa om fötterna. Innerskor av filt i pjäxorna isolerar och du kan torka dem i tältet på natten. På längre expeditioner kan du ta med ett extra par innerskor att byta med.

Välj pjäxor och bindningar som passar ihop. Kolla noga så att du väljer rätt grejer. Rottefella Xplore syns på bilden ovan, då är det små piggar på passande pjäxor medan Rottefella NNN BC kräver pjäxor med ett litet metallrör under som trycks fast i bindningen.

Klarar pjäxorna vårvinter-slush? Jag väljer helst pjäxor med gummi längst ned.

Vill du lära dig mer om vinterfärder? Köp min bok!

Jag har skrivit en bok om vinterfärder. I den lär du dig allt du behöver veta inför korta och långa äventyr på vinterfjället. Boken finns både i digital version och att beställa tryckt från Amazon. Mer om boken hittar du här.

5 Comments

  • Turskidor på påsklovet - Outdoor Wilda
    26 januari 2024 at 14:27

    […] du också på att åka turskidor? Jag har bloggat om vad man kan tänka på när man väljer turskidor. Smartast är alltid att hyra […]

    Reply
  • Mikael
    5 februari 2024 at 16:20

    Viktigt att tänka på om man har med sig hund. Det går på ett ögonblick att skära av en sena på hunden ifall du har stålkanter på skidorna.

    Åsnes har skidor utan stålkant som jag använder (nu jagar jag med stående fågelhund) när hunden är med.

    Reply
    • Wilda Nilsson
      7 februari 2024 at 07:40

      Så är det absolut, jag åker inte på dessa med hund 🙂

      Reply
  • Emelie
    7 februari 2024 at 13:41

    Hur ska man tänka kring storlek på pjäxor? Jag tänker, hur mycket ”för stora” ska man välja? Hur många sockor ska man få plats med? Hur mycket utrymme i tårna vill man ha?

    Reply
    • Wilda Nilsson
      25 februari 2024 at 11:16

      Hej! Jag tycker det är värt att kunna ha två par strumpor men du behöver testa så att modellen på pjäxa passar just dina fötter. När man skidar en hel dag så svullnar fötterna och tar mer plats, det är också lättare att hålla tårna varma om du har lite utrymme. Jag tror det bästa är att hyra pjäxor för att kunna testa sig fram 🙂

      Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.