Vi behöver prata om kris, krig och hemberedskap. Du kanske har hört överbefälhavare Micael Bydéns tydliga uppmaning – förbered dig för krig. Nyckelordet här är ”förbered” men många personer, inklusive journalister och krönikörer, har fastnat på ordet ”krig”.
Tillräckliga förberedelser avskräcker aggressioner. Inom försvaret kallas det tröskeleffekt. Det behöver också bli tydligt för oss själva, och motståndaren, att civilsamhällets förmåga att hantera kriser ligger i framkant. Hemma hos dig betyder det tillräcklig hemberedskap så att du klarar dig minst en vecka på dina egna resurser.
Bara för att du förbereder en krislåda så kommer inte kriget närmare. Men om något händer, vare sig det är strömavbrott, översvämning, terrorism, brand eller något annat så kan dina och grannarnas förberedelser visa sig vara avgörande för din överlevnad.
Förberedd för kris och krig med hemberedskap
Jag är helt övertygad om att när du gör praktiska förberedelser, och tränar på att använda din utrustning, då bidrar den kunskapen till trygghet och lugn. Omedelbart i vardagen och i förlängningen även i krislägen. Och det är inte så svårt att preppa. Du gör ganska enkla förberedelser och pratar ihop dig med familj, vänner och grannar. Ensam är inte stark när det är kärvt.
Tänk om alla som lägger tid på att skriva krönikor som kritiserar ÖB:s skarpa tonläge istället la tiden på att gå en HLR-kurs? Jag tycker det är bra med tydligheten. Rysslands anfallskrig mot Ukraina innebär ett ökat hot mot oss i Sverige också. Civilförsvarsministerns budskap till allmänheten var just att det kan bli krig i Sverige. Kan, inte att det kommer bli så.
Ett faktum däremot enligt Säkerhetspolisen, FRA och underrättelsetjänsten Must är att ökad underrättelseinhämtning, spioneri, redan pågår i Sverige. Främmande makt genomför också påverkansoperationer i Sverige just nu där man med desinformation försöker påverka opinionen. Kanske har du hört om de allvarliga störningar som GPS-systemet i Östersjöområdet utsatts för? Ryssland misstänks ligga bakom dessa.
Hur förbereder jag min krislåda?
Tiden för action är inne och det är lättare än du kanske tror att kirra hemberedskapen. Är du en outdoormänniska så går det ännu lättare för du har förmodligen redan användbar kunskap och rätt mycket utrustning hemma redan.
Jag förbereder mig utifrån att kunna säkerställa behoven av information, vatten, värme, belysning, mat, sjukvård/första hjälpen, betalningar, skydd, transporter och mentalt välmående.
Här nedanför kommer lite kortfattade tips och allra längst ned hittar du länkar till mina beredskapsguider.
Information: Du behöver en fungerande, batteridriven radio för att kunna lyssna på Sveriges Radio P4 om internetuppkopplingen slutar fungera. Nedskrivna telefonnummer och koll på pass och andra viktiga handlingar såsom krigsplaceringsordern. I Ukraina har det ordnats eluttag/laddning till mobiltelefoner i anslutning till skyddsrum och det hoppas vi görs i Sverige också. När jag bodde på landet hade vi ett litet elverk i reserv.
Vatten: I rena dunkar som förvaras svalt kan vatten klara sig i åtminstone ett halvår. Jag har även vattenreningsfilter och vattenreningstabletter hemma som jag kan använda om jag måste hämta vatten från en närbelägen sjö. Komplettera med frysta flaskor som kan rädda mat i frysen om strömmen går. Toalettbesök kommer vara nödvändigt, om du inte har ett utedass, googla på “tillfällig toalett” så får du många förslag. Jag har bloggat om vattenrening här.
Värme: Vedspis är kanon. Annars beredskap att flytta in i ett rum tillsammans. Varma kläder, sovsäckar och liknande finns redo. Här finns mitt blogginlägg om sovsäckar.
Belysning: Ficklampor och pannlampor som är batteridrivna är praktiskt plus att ha extra batterier.
Mat: Packa en krislåda med livsmedel som har lång hållbarhet. Det går att ha maten i ett vanligt köksskåp, det behöver inte vara en separat låda. Fördelen med lådan är att du snabbt kan lasta den i bilen om du måste ge dig av. Kolla att du har ett stormkök/friluftskök och att rätt bränsle finns hemma så att du kan laga mat utan ström. Jag handlar billiga varor på Matsmart och byter regelbundet ut maten i krislådan.
Sjukvård: Nödvändiga grejer så som medicin behöver finns hemma liksom ett första hjälpen-kit och kunskaper övas genom exempelvis att gå kurser i HLR. Här har jag bloggat om minnesramsan för omhändertagande L-CABCDE. Tips på sjukvårdskit här jag skrivit om här.
Betalningar: Kortbetalningar kan sluta fungera vid kris och därför kan lite kontanter behövas. I Ukraina har kortbetalningar fungerat trots kriget men svenska system är lite annorlunda.
Skydd: Kontrollera var närmaste skyddsrum finns och hur du tar dig dit. Det skadar inte att prova att gå/springa sträckan till skyddsrummet som en del av dina förberedelser.
Transporter: Att ha bilen fulltankad och ett alternativt transportmedel som cykel är bra.
Mentalt välmående: Från mindre förberedelser som att packa lite godis, böcker och sällskapsspel i krislådan till att prata ihop sig med vänner som kanske också bor själva bidrar till ditt mentala välmåendet. Gå ihop, både under förberedelserna och vid en faktiskt kris och stötta varandra. Om du är den som har energi och är har hunnit långt med egna förberedelser kan du hjälpa dem som mår sämre eller som är rädda. Själva förberedelserna i sig bidrar till att göra dig tryggare. Här finns ett blogginlägg som kan vara hjälpsamt.
Jag tycker det är viktigt att vi pratar om kris, krig och hemberedskap. Inte för att skrämmas utan för att uppmuntra varandra till att göra praktiska förberedelser och hjälpas åt.
Mina guider om krisberedskap
Prepping och krisberedskap för nybörjare
Checklista för enkel prepping hemma
Rena vatten med Sawyer vattenreningsfilter
Minnesramsa första hjälpen: LCABCDE
2 Comments
Checklista för krisberedskap - Outdoor Wilda
14 januari 2024 at 14:06[…] Kris, krig och hemberedskap […]
Krisberedskap för hunden - Outdoor Wilda
28 januari 2024 at 09:33[…] förbereda dig själv så att du lättare kan vara det lugna stöd hunden behöver i ett krisläge. Läs gärna min guide till hemberedskap. Kunskap och förberedelser bidrar till ditt […]