I det här inlägget vill jag dela med mig av 7 lärdomar jag dragit med mig från Försvarsmakten och ut på fjället. Förhoppningsvis kan du som ska leda grupper, oavsett om det är som officiell guide eller om du ”bara” ska få med dig familjen eller kompisarna upp på berget och sen tryggt hem igen.
Innehåll
Behåll helikopterperspektivet
Stirra dig inte blind på detaljerna utan håll koll på överblicken. Som ledare för gruppen målar du med de stora penseldragen och ditt fokus behöver ligga på nästa steg. Fokusera på vad ni ska göra efter ni ätit upp lunchen snarare än att lägga dig i exakt hur kaffet kokas. Kolla kartan och planera framåt.
Använd inövade rutiner
Nog för att det är skoj att testa nytt men under fjällvandringen förespråkar jag att göra så som ni övat. Från de små detaljerna om hur skavsårstejpen fästs till vem som gör vad när tältlägret ska resas. Det finns en trygghet i rutiner och när rutinarbetet flyter på finns möjlighet att slappna av och njuta av färden.
Förlåt misstag och var förstående mot gruppen
Oavsett om någon orienterar fel, trillar i en bäck eller råkar välta kaffepannan, låt misstagen passera. Det hjälper inte att skälla på någon. Personen har förmodligen redan skällt på sig själv inuti, så funkar åtminstone jag. Kliv in och hjälp till att rädda upp situationen med skuldbelägg inte någon.
Lita på gruppmedlemmarnas kompetens
Våga lita på att alla gör sitt bästa utifrån sin förmåga. Och att flera i gruppen förmodligen är riktigt vassa på diverse sysslor, så som kartläsning eller att få resten av gruppen glad när det regnar. Ta vara på varje persons styrka och uppmuntra dem till att fortsätta bidra.
Bibehåll ditt eget stridsvärde (fysiska och mentala ork)
Nog är det lätt hänt att vilja visa sig stark och duglig när man leder. Eller åtminstone att bli så engagerad i det man gör att man glömmer att vila själv. Den som leder en grupp behöver också återhämtning, annars kommer det bli väldigt svårt att fatta vettiga beslut i ett eventuellt nödläge. Oavsett om nödläget innebär att hantera sura och hungriga barn eller att leda gruppen säkert ned för fjället i en storm.
Komma fram eller må bra?
Är du lika målorienterad som jag kan det vara smart att påminna sig själv om att det viktigste inte alltid är att gå exakt det antalet kilometer som det var tänkt. Att alla mår bra och har roligt kan vara betydligt viktigare. Även om det innebär att tälten reses direkt efter lunch ibland.
Ligg på förhand
I försvaret kallar vi det att ”omfallsplanera”. Vi gör alltså ett antal planer för att kunna hantera ”om” något händer. Genom att ha tänkt igenom möjliga händelseutvecklingar på förhand är jag mentalt förberedd på att något kan hända som nödvändiggör ett förändrat handlande. I stort och smått.
No Comments