Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Liggunderlag för vinter: stor guide som hjälper dig välja rätt

Inlägget innehåller annonslänkar

Ett bra liggunderlag isolerar dig mot markkylan, håller länge och är bekvämt att sova på. I den här guiden berättar jag allt du behöver om användning av liggunderlag på vintern. Du får dessutom reda på vilket liggunderlag jag själv köpte efter gedigen research.

Att välja liggunderlag för vinterbruk är inte helt lätt. Precis som resten av friluftsmarknaden svämmar det över av olika produkter. Jag vill därför inleda med att säga att jag tältat på vintern i hur många nätter som helst med bara vanligt cellplast-liggunderlag. Sedan använde jag mitt uppblåsbara sommar-liggunderlag. Det funkade. Om man gör rätt åtgärder i övrigt! För den som vill köpa ett liggunderlag för vinterbruk finns en del att tänka på. Jag hjälper dig hitta rätt i djungeln.

Vill du veta vilket jag köpte tillslut så blev det ett Exped DownMat XP 9 LW. Läs varför och allt annat du behöver veta om liggunderlag här nedanför.

Vad är viktigt att tänka på vid val av liggunderlag?

Vad väger liggunderlaget? Tunga liggunderlag är billigare. Ska du ut och paddla är tyngden kanske inte en avgörande faktor och då kan du slå till på extrem komfort istället. För den som ska bära ryggsäck långa sträckor är vikten av stort vikt (hehe). Själv drar jag pulka på vintern så jag hamnar mitt emellan.

Hur bekvämt är liggunderlaget? Ett tjockare liggunderlag är skönare att sova på. För min del handlar komfort också om att liggunderlaget ska vara tillräckligt brett och långt. Storleken är alltså av betydelse. När liggunderlaget är ihoprullat spelar packvolymen också roll när du ska packa en ryggsäck. Jag har ju mitt uppblåst hela tiden på pulkan, då är det inte lika avgörande.

Hur tåligt är liggunderlaget? Det är såklart svårt att gissa sig till men läs recensioner och fråga i butiken. Det är inte kul att vara på tur och få punka på liggunderlaget. Ta med reparationskit! Särskilt den som ska tälta med hund får fundera extra på denna faktor.

Ha den en pump? Moderna liggunderlag kommer ofta med någon slags pump. Jag gillar liggunderlag med en kompressionspåse/drybag som pump. Där i kan man packa sovkläderna och man slipper blåsa fuktig luft in i liggunderlaget. Luft som potentiellt kan få liggunderlaget att mögla inifrån.

Vilket material är det gjort av? Uppblåsbara liggunderlag görs av diverse material som jag inte kan tillräckligt mycket om MEN en sak: har det dun i sig eller är det ”bara” luft. Det krävs ofta lite dunfyllning för att få upp isoleringsförmågan till max men då blir packvolymen större.

Vad kostar liggunderlaget? Generellt kostar det mer om isoleringen är bra (högt r-värde) och extra mycket om detta kan uppnås i ett ultralätt material. Pris kontra prestanda utifrån dina preferenser kommer alltså avgöra hur mycket det är värt att lägga.

Om vi gör ett snabbt test utifrån ovanstående faktorer. Du kan exempelvis få ett liggunderlag med det extrema r-värdet 11 för en väldigt (!) billig penning. Men det väger 4 kg och kommer alltså bli asjobbigt att ha med på tur. Kanske passar den någon som paddlar? Eller så köper du ett svinlätt liggunderlag men det är bara 168 cm långt och rätt smalt. Kanske lockar ett extremt lågt pris? Fast då klarar du bara sommarnätter och jag är tveksam till kvaliteten. De liggunderlag jag seriöst övervägde och sedan köpte ett utav, de hittar du några scroll ned.

Du behöver med andra ord ta dig en funderare innan du gör ett köp. Skriv gärna en kommentar om du undrar något.

Vad är r-värde för liggunderlag?

R-värdet för liggunderlag handlar om hur god isoleringen mot markkylan är. Generellt kan man säga att du bör ha ett liggunderlag med 5 eller högre i r-värde för vinterbruk i svenska fjäll. En 4 räcker för frostig höst och lägre siffror passar på sommaren. Fast, det är såklart individuellt. Jag själv har tyvärr väldigt lätt att frysa på natten så jag vill ha rejäla grejer.

R-värdet beräknas i alla fall genom att man delar tjockleken på liggunderlaget med värmeledningsförmågan. Tack och lov gör tillverkarna den här matten åt oss (utifrån standarden ASTM F3340-18 så att vi nu har jämförbarhet mellan olika tillverkare) så du behöver bara spana efter själva siffran.

R-värde ASTM F3340:

  • R-värde 1-2: Sommar med temperaturer över 0 grader
  • R-värde 2-4: Funkar vår, sommar och höst för temperaturer omkring +3 till -10 grader
  • R-värde 4-6: Bra för vintern så länge det inte är svinkallt. Rekommenderas för ca -11 till -25 grader
  • R-värde 6 och högre: På vintern och långa expeditioner. Eller för den som vill ha rejäl komfort.

Hur kan jag förvara ett uppblåsbart liggunderlag?

Förvara det utrullat och inte i solljus. Då bidrar du till liggunderlaget slitstyrka i längden.

Varför köpa ett liggunderlag för vinterbruk?

Det enkla svaret är att det är lättare att hålla värmen på natten med ett rejält liggunderlag. Att isolera sig från markkylan är superviktigt för den som vill sova varmt och gott i sitt tält på vintern.

Tre liggunderlag jag valde mellan

Dessa tre liggunderlag valde jag mellan innan jag slutligen gjorde mitt köp. Jag gillar märket Exped eftersom produkterna är slittåliga och generellt lätta. Naturligtvis finns det flera kvalitetsmärken så som Thermarest och Sea to summit med flera men min research landade i dessa tre. På bilden syns dessa och jag kommer längre ned i inlägget skriva mer om respektive liggunderlag och hur mina tankar gick i valet. Pallar du inte läsa hela inlägget, då berättar jag direkt att mitt val blev det svarta, uppblåsbara liggunderlaget.

Rött: Exped Synmat Ul Winter Lw

Svart: Exped DownMat XP 9 LW (detta köpte jag!)

Grått: Exped Downmat Ul Winter LW

Pssst. Om du är kort. Kolla in detta liggunderlag!

Så tänkte jag inför köpet av uppblåsbart liggunderlag

Anledningarna till att jag tillslut köpte ett nytt är flera. Dels var mitt liggunderlag för sommaren ganska smalt (54 cm brett) och eftersom jag är rätt stor/bredaxlad (hehe) och dessutom gärna sover på mage med armbågarna utåt hamnar jag lätt utanför liggunderlaget. Inte så skoj när det är minus 20 ute.

Eftersom jag hade ett liggunderlag med lågt R-värde (återkommer till vad det är längre ned) så behövde jag använda rätt mycket bränsle för att koka vatten och fylla varmvattenflaskor för att på så sätt hålla värmen. Det funkar väldigt bra men det tar mycket tid och är lite meckigt.

Jag vet att jag mår mycket bättre om jag kan sova så gott som möjligt, det gäller nog de flesta. Eftersom jag är lång (180 cm) är det lite snålt med ett liggunderlag på 183 cm, därför ville jag ha ett längre och bredare så att jag kan sträcka ut mig ordentligt.

Tälta på vintern Hilleberg Nammatj GT

Dessutom, genom att isolera bättre underifrån kommer jag inte vara lika beroende av att dra igen sovsäcken till max runt ansiktet. Det borde innebära bättre bortventilering av utandningsluften och därigenom mindre fukt som fastnar på sovsäcken.

Slutligen, ett mer extremt liggunderlag blir en del av min säkerhetsutrustning. Om jag blir inblåst i tältet långt från civilisationen och dessutom är ensam, då kommer all utrustning som gör att jag lättare håller värmen betyda mycket.

Mitt liggunderlag ligger dessutom alltid uppblåst och redo ihop med sovsäcken i min bivvy-bag/sovsäcksöverdrag högst upp på pulkan.

Exped Synmat Ul Winter Lw – Det röda liggunderlaget

Detta röda liggunderlag har både längden och bredden jag letade efter. Är du en kort person däremot är det såklart jätteonödigt att släpa på ett längre/bredare liggunderlag än du behöver. Ett R-värde på 6 är väldigt bra och definitivt anpassat för vinterbruk. Om du oftast tältar på vårvintern skulle detta mycket väl kunna räcka.

Hållbarhet:Bluesign
Passar för:Vinter (under -25ºC)
Yttermått längd x bredd:197 x 65 cm
Isoleringsmaterial:Syntet
Packmått ca:27 x 13,5 cm
Vikt:810 g
R-värde:6,0
Tjocklek:9 cm
Uppgifter från Outnorth

Finns hos Outnorth för 2 199 kr

Exped DownMat XP 9 LW – Det svarta liggunderlaget

Med samma längd och bredd som liggunderlaget ovan lyckas Exped med denna svarta modell komma upp till hela 8 i R-värde. Det ”kostar” 300 gram men jag tycker det är värt. Jag resonerar så här, att om jag inte är varm på natten måste jag koka vatten (smälta snö) och göra ett element av en flaska. Jag måste byta vatten en gång på natten. Det går åt mycket spritbränsle. Med andra ord kan jag välja att bära/dra den extra vikten i form av bränsle eller i form av ett rejälare liggunderlag. Dessutom var prisskillnaden väldigt liten mot liggunderlaget ovan och trots det blir det ett så pass mycket högre R-värde.

Egenskaper för DownMat XP 9 LW:
Passar för:Vinter (under -25ºC)
Yttermått längd x bredd:197 x 65 cm
Isoleringsmaterial:Dun
Hållbarhet:RDS – Responsible Down Standard
Packmått ca:27 x 15 x 15 cm
Vikt:1210 g
R-värde:8
Tjocklek:9 cm
Uppgifter från Outnorth

Finns hos Outnorth för 2 390 kr

Exped Downmat Ul Winter LW – Det grå liggunderlaget

På många sätt vore kanske detta grå liggunderlag det optimala valet för mig. Det är samma R-värde som det svarta liksom samma längd och bredd. Däremot väger det bara 920 gr jämfört med 1210 gr. Den skillnaden i gram kostar dock en dryg tusenlapp.

För tusenlappen behöver jag istället köpa bivackskor och fler vintertältpinnar. Om pengar inte varit en begränsning… då hade detta varit mitt toppval.

En liten kommentar om pengar. Det handlar oftast om att göra prioriteringar. Jag har som sagt tältat utan vinterliggunderlag i massor av år.

Egenskaper för Downmat Ul Winter LW:
Isoleringsmaterial:Dun
Hållbarhet:RDS – Responsible Down Standard
Passar för:Vinter (under -25ºC)
Yttermått längd x bredd:197 × 65 cm
Packmått ca:27 × 12 cm
Vikt:920 g
R-värde:8
Tjocklek:9 cm
Uppgifter från Outnorth

Finns hos Outnorth för 3 299 kr

Fler blogginlägg om utrustning för vinterturer

Allt jag packar för en vintertur

Hålla värmen under vandring, skidåkning och friluftsliv – Tips för att slippa frysa

Välj rätt strumpor

Vill du lära dig ännu mer om friluftsliv på vintern? Här kan du förbeställa min bok om friluftsliv på vintern.

4 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.