Hiking with dog in Tänndalen
,

Så planerar du en fjällvandring

Att planera en fjällvandring kan ta lite tid men att sitta med fjällkartan framför sig och en kopp kaffe i handen, det är ju halva nöjet. Är du noggrann när du planerar kommer vandring bli så behaglig och säker som möjligt. Här kommer några steg som kan hjälpa dig när du planerar en fjällvandring. Vill ha fördjupade tips rekommenderar jag varmt att du köper min bok Fjällvandring: En redig guide för dig som vill vandra förberedd.

Gör så här för att planera din fjällvandring.

Bestäm var du vill vandra

Fundera på vilka fjäll du vill besöka och vilken typ av terräng du vill vandra i. Tänk också på områdets höjdskillnader och hur svårt det kan vara att vandra där. Det kan vara klokt att välja en mindre utmanande rutt om du är nybörjare. Sarek är magiskt vackert men passar inte nybörjaren, det gör däremot Funäsfjällen. Då kan du dessutom hyra min lägenhet i Funäsdalen och njuta av dagsturer. Kungsleden, som du ser på bilden nedan, är ett annat mycket bra alternativ som även passar nybörjare.

Kungsleden vandring i juli

Bestäm när du vill vandra

Tänk på vilken tid på året du vill vandra och vilket väder du kan förvänta dig. Vissa områden är tillgängliga först i juli och framåt eftersom snö och snösmältning gör det svårt att ta sig fram. Sydliga fjäll är ofta åtkomliga lite tidigare. September är en fantastisk vandringsmånad om du har möjlighet att ta ledigt då. Se också till att du planerar din rutt så att du kan ta hänsyn till dagsljuset, särskilt om du vandrar på hösten när det blir mörkt tidigare. Då är en pannlampa ett måste i packningen.

Gör en färdplan

Studera en karta över området och välj en rutt som passar dina behov och förmågor. Bestäm var du vill starta och avsluta din vandring och hur många dagar du vill vandra. Se till att du tar hänsyn till var du kan övernatta och var du kan få tag på mat och vatten längs vägen. I somras vandrade vi från Beisfjord i Norge till Abisko i Sverige, läs om vår vandring här.

Öva på rätt åtgärder

Träna med din utrustning redan på hemmaplan och repetera upp din kunskap om kartläsning. Orienteringskunskap är lite av en färskvara så det kanske är läge att hänga med på en av mina kurser? Fundera på att köpa eller hyra en GPS med nödsändare för ökad säkerhet.

Kungsleden från Abiskojaure mot Alesjaure

Förbered ett färdmeddelande

Innan du ger dig iväg, se till att informera andra om din planerade rutt och när du förväntar dig att vara tillbaka. Skriv ett färdmeddelande helt enkelt. Detta kan du förbereda i god tid.

Kontrollera väderprognosen

Kontrollera väderprognosen för området och justera din planering om det behövs. Tänk på att fjällvandringen kan bli riskfylld i dåligt väder. Kolla upp hur vädret brukar vara i området du ska till men var också beredd på att du kan få allt från snö till hagel, dimma och strålande sol på samma vecka uppe i fjällen.

Ha en nödplan

Ha alltid en nödplan och veta vad du ska göra om något går fel. I din färdplanering ska det ingå att dundera på hur du skulle kunna evakuera om det behövs. Verkar det krångligt? Läs min bok så får du min hjälp i att planera en säker och rolig fjällvandring.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *