Menu
Friluftsliv / Kläder och utrustning

Stormköket är årets julklapp 2020 – Ladda ned mitt recept på kolbulle

Den globala coronapandemin har präglat året vilket betytt svemester för de flesta. Allt fler upptäcker naturen, både lokala grönområden och nationalparker, och det förändrade beteendet gjorde att HUI Research nu utsett stormköket till årets julklapp.

Stormköket är något alldeles speciellt. Det har liksom alltid funnits med på eller annat sätt. I form av ett Trangia-kök när familjen tältade när jag var liten, i den fruktade skepnaden ”snuskburk” under tiden som hemvärnsungdom och i diverse gas-/ och multifuel-varianter på nutida stora och små äventyr. Visst har vi all en relation till stormköket?

Stormkök från Optimus med kokkärl från Stanley. Kniven är Morakniv Garberg. Ficka från Snigel Design.
Årets första snö hemma hos mig föll dagen efter stormköket utsetts till årets julklapp.

Nu har stormköket utsetts till årets julklapp och det är onekligen passande med tanke på att allt fler hittar ut i naturen. Det är trendanalysföretaget HUI Research som utser årets julklapp och en del av motiveringen löd så här:

Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i.

Recept: laga kolbulle över öppen eld eller på stormkök

Det finns såklart mängder av rätter som går att laga på stormkök. Jag gillar exempelvis att koka upp vatten, hälla i couscous och låta det stå till sig. Under tiden steker jag korv och lite grönsaker, kanske häller jag i en smaksatt creme fraiche-blandning. En sådan vegansk variant finns på bilden här nedan.

Min stora friluftsfavorit är dock kolbulle. En gammeldags pannkaka kan man säga. Den lagas traditionellt utan ägg men jag har hittat på en del egna varianter som även inkluderar vegetariska respektive veganska recept. Du får gärna ladda ned mina recept helt gratis i en mobilvänlig PDF här. Då blir du även prenumerant på mitt nyhetsbrev om friluftsliv, vandring och överlevnad. Kolbullen går fint att laga på öppen eld men också på stormkök. Tänk på att fetta in stekpannan ordentligt och att inte ha för hög värme.

Här finns receptet!

Vill du gå min friluftslivs- och överlevnadskurs?

Jonas Arnberg, VD på HUI Research, menar att det uppstår ett behov av nya kläder och ny utrustning när människor ska vandra och utforska friluftslivet mer. Jag tycker också att kunskap är värt att investera i. Jag vill hjälpa fler att lära sig grundläggande överlevnadskunskaper som faktiskt kan rädda livet på en vid exempelvis ett plötsligt väderomslag eller om man går vilse. Du får gärna anmäla intresse av att få information om min kommande kurs här.

Allt fler frilufsar – ta hand om våra vandringsleder

En utfärd behöver inte innebär vandring i avlägsna bergskedjor utan en tur till det lokala grönområdet kan vara precis det en Zoom-trött hjärna behöver. Det är mikro-äventyren som gör skillnaden för måendet i det långa loppet för oss som (tyvärr) inte bor i fjällen på heltid. Att ta med sig stormköket ut, laga en enkel lunch och sedan knata hem igen, räcker förvånansvärt ofta.

2020 är i alla fall året då besöksrekord slog på fjäll och vandringsleder. Något som betyder att vi måste komma på sätt för att bevara vår värdefulla natur. Anläggandet av leder med spångar och broar är en viktig del i det… Naturvårdsverket tar hand om de statliga lederna men det finns även andra aktörer som bidrar. Svenska Turistföreningen är en sådan, kanske har du också möjlighet att bidra med 25 kronor för att bland annat stötta upprustningen av stugor på Kungsleden? Ju fler som kan använda anlagda faciliteter, desto mindre slits naturen tänker jag.

Kaffepanna på stormkök
Ta hand om dig och njut av naturen! En paus med en kopp kaffe i sin närmsta skog rekommenderar jag alla!
[forminator_poll id=”1985″]

3 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.