Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Tälta på vintern – Svar på 5 vanliga frågor

Krispiga vinternätter i tält lockar allt fler och jag förstår varför, det är ju underbart. Här kommer svar på 5 vanliga frågor om att tälta på vintern plus länkar till mina blogginlägg där du kan lära dig allt du behöver för att komma igång med friluftsliv på vintern.

Går det att tälta på vintern?

Jajemen, med rätt rutiner blir den en häftig upplevelse som du kommer minnas länge. Och förmodligen vilja göra om. Snötäcket gör allt tystare samtidigt som det under stjärnklara nätter ändå känns ljust. Det är något magiskt över det hela, eller så är det bara jag som läste Narnia för många gånger som liten…

Jag känner en stark närvaro i nuet när jag vintertältar. Fokus behöver liksom ligga på det jag gör för stunden och jag är övertygad om att det är bra för mig mentalt. Att det garanterat är myggfritt är en bonus.

Såklart krävs det lite mer koll på läget och på sin utrustning för att slippa frysa men att vintertälta går hur bra som helst.

Här kommer några tips som hjälper dig komma igång med att tälta på vintern:

  • Börja öva nära en stuga eller på din egen altan eller balkong.
  • Förankra tältet och gräv ut absiden om du tältar på fjället eller i skogen.
  • Ställ inte tältet direkt under snötyngda träd.
  • Fokusera på rätt åtgärder: äta, dricka, anpassa klädseln.
  • Hett vatten i en tålig flaska med dry bag runt blir ett element i sovsäcken.
  • Rejäla förstärkningsplagg hjälper dig hålla värmen men proppa inte sovsäcken full, det isolerande luftlagret är avgörande.

Här har jag samlat massor av mina tips i ett blogginlägg och jag har även skrivit en digital bok om friluftsliv på vintern.

Kan man sova utomhus i minusgrader?

Ja, du behöver såklart rätt utrustning och kunskap om rätt åtgärder men det går utmärkt att sova utomhus i minusgrader. Det är heller inte så svårt som det kanske låter.

Har du en altan eller en balkong? Testa en natt där med vintersovsäck, liggunderlag och vetskapen om att du kan gå in om det absolut inte funkar. Annars kan du sova i tält, under en tarp, i en egenbyggd snöbivack eller i ett vindskydd.

För att hålla sig varm när du sover utomhus i minusgrader kan du göra så här:

  • Klä dig i flera lager, gärna med merinoull längst in.
  • Ta av dig tjocktröjan innan du börjar gå eller skida även om det känns lite kallt. Du blir snart varm och du vill undvika att svetta ned tjocktröjan.
  • Ta på dig kläder när du ska vara stilla och gör det innan du börjar frysa.
  • Rör på din innan du ska sova för att få igång blodcirkulationen men jobba dig inte svettig, fukten kommer göra dig kall.
  • En flaska som tål varmt vatten blir ett perfekt element i sovsäcken.

Här finns mitt blogginlägg om att slippa frysa när du frilufsar.

Tälta på vintern - svar på 5 vanliga frågor

Vilken utrustning behövs för att tälta på vintern?

Vad behövs för att tälta på vintern? När du ska tälta på vintern behöver utrustning som tål kalla temperaturer, snö och vind. Här är några av de viktigaste sakerna som jag har i min utrustning. Jag länkar till mer detaljerade blogginlägg om respektive pryl.

  • Friluftskök och stormkök för vinterbruk: Se till att ha ett stormkök som fungerar i minusgrader. Valet av bränsle står mellan bensin, vintergas eller sprit. Ska du till ett vindskydd med eldstad kan såklart ved vara ett alternativ också.
  • Sovsäck för att vintertälta: Välj en bra sovsäck som tål mer kyla än du förväntar dig, särskilt vi kvinnor har en tendens att frysa på nätterna.
  • Liggunderlag: Ett rejält isolerande liggunderlag som skyddar mot markkylan gör stor skillnad för hur varm du kommer vara när du tältar på vintern.
  • Underställ: Använd gärna ull närmast kroppen. Jag sover i ett underställ av merinoull plus mössa, sockar och vantar.
  • Vintertält: Ett tält som är tillverkat för att användas på vintern är robustare än vanliga tält. Ska du tälta på fjället på vintern är det extra viktigt att ha ett bra tält.

Hur torkar man kläder i minusgrader?

Att torka kläder och utrustning på vintern är svårare än på sommaren. Om det är tillräckligt kallt men inte fuktigt kan du frystorka blöta kläder genom att hänga dem ”på tork” och låta dem frysa. Sedan skakar du ut iskristallerna ut plaggen eller sovsäcken. Dock blir det sällan helt torrt med den här metoden men det är ett steg på vägen.

Du kan ha varmt vatten i en flaska som du lindar in i fuktiga kläder. Gärna i kombination med att grejerna kan ligga ute på ryggsäcken om det är uppehåll så att fukten som avdunstar inte fastnar i andra kläder eller i tältet.

Har du möjlighet att elda kan du såklart försiktigt torka kläder vid elden. Du kan också värma stenar som du kan lägga i exempelvis kängorna. Akta så du inte bränner något bara.

Att torka kläder på kroppen medan du gör en aktivitet så att du inte bli kall är rätt så effektivt. Ha exempelvis en tunn skaljacka ovanpå den blöta underställströjan medan du skidar men ha dragkedjor och ventilation öppet så att fukten kan avdunsta.

Försök gärna att planera din vintertur, särskilt om den är många dagar lång, så att du kommer passera stugor eller liknande där du kan komma in och torka din utrustning.

Du hittar massor av tips om rätt rutiner på vinterfärder i min digitala bok Friluftsliv på vintern. Boken går också att köpa i tryck format här på Amazon.

Friluftsliv på vintern - skida med turskidor och pulka på fjället i Funäsfjällen

Hur undviker man kondens och fukt i tältet under vintern?

Att så gott det går undvika kondens, alltså fukt, i tältet kommer göra vintertältningen både bekvämare och varmare. Det viktigaste är att säkerställa ordentlig ventilation. Kontrollera regelbundet så att inte ventilationsöppningar snöar igen. Om luften utanför har mer fuktighet än luften i tältet så kommer dock inte ventilationen till samma nytta.

Torka av eventuell kondens på insidan av tältet varje morgon med en trasa. Du kan också borsta bort frost med en rotborste innan den smälter och bidrar till fuktigheten. Samma med snö på kläder och pjäxor/kängor, borsta av snön så att du inte får in det i innertältet.

Om det är kallt men inte blåsigt är det oftast bättre att tälta högre upp snarare än i en sänka nere i dalgången där kall och fuktig luft samlas.

Om du bygger en snömur runt tältet som skydd mot stark vind, sätt den inte precis bredvid tältet utan bygg den någon meter ut. Snömuren kan blockera ventilationen och öka risken för kondens.

Försök hitta någorlunda torra tältplatser. Om tältets golv blir blött och det blöter igenom duken kommer den fukten bidra till kondensen. Beroende på vilket tält du har, och om du ska tälta i kallfuktiga novemberskogar eller på kalfjället, kan du överväga ett footprint (en fancy presenning att lägga underst) till ditt tält.

Om möjligt, koka vatten/smält snö utanför tältet. Ångan från köket kommer öka fuktigheten. Om det är riktigt hårt väder då sitter jag i absiden och kokar vatten men jag försöker få till ventilation så gott det går.

Vill du lära dig mer? Här har jag bloggat om 5 lärdomar från en av mina soloturer på vintern.

Stormkök på vintern

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.