Menu
Börja vandra / Vandring

Tejpa fötterna och förebygg skavsår: så tejpar du fötterna med Leukoplast inför vandring

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Meds.se. Köper du något stöttar du mig, stort tack!

Tejpa fötterna och förebygg skavsår så här. Jag visar hur jag tejpar med Leukoplast för att undvika blåsor och ont i fötterna när jag vandrar. Så förebygger du skavsår genom att tejpa fötterna.

Skavsår kan förstöra upplevelsen av en vandring. Genom att tejpa utsatta ställen på fötterna med Leukoplast kan även jag, som tyvärr har lätt för att få skavsår, slippa svidande blåsor både på vandring och när jag går in nya skor eller kängor.

Vill du inte tejpa, prova ett antiskav-stick istället. Läs mer i mitt blogginlägg här.

Är du nyfiken på vilka kängor jag väljer? Dessa är det!

Tejpa fötterna och förebygg skavsår med Leukoplast

Jag har tejpat mina fötter hundratals gånger genom åren och har hittat en metod som passar mig med tejpen Leukoplast (annonslänk). Tejpning är individuellt men vet du inte alls hur du ska göra föreslår jag att du provar att göra på samma sätt som mig. Passar det inte får du prova en annan metod eller en annan slags tejp. Scrolla ned så hittar du min metod, stegvis med bilder.

Det viktiga att veta är att du tejpar i förebyggande syfte, det vill säga INNAN du fått skavsår.

Leukoplast för att förebygga skavsår

Testa så att du inte är allergisk mot tejpen 

När jag gjorde värnplikten fick en kamrat allergiska utslag av den elastiska tejp som vi fick ut. Hans fötter blev röda och kliade. Jag har aldrig fått sådana reaktioner. Lärdomen är dock att ta din tejp, sätt en liten bit på ovansidan av foten och låt den sitta i 24 timmar. Kontrollera så att du inte får utslag eller liknande. Får du det kan behöver du en annan sorts tejp. Allvarliga allergiska reaktioner ska du såklart söka sjukvård för.

Förbered fötterna för tejpning 

Tvätta fötterna och fila försiktig bort de värsta förhårdnaderna men fila inte för mycket. Att smörja med fotkräm är bra men inte precis innan tejpning, då fäster inte tejpen. Förebyggande insmörjning får du göra dagen innan. Passa på att fila/klippa naglarna men inte för kort, då kan du få nageltrång och det gör extremt ont. Raka bort håret så gör det inte ont att dra bort tejpen.

Plocka fram tejp och en sax 

Du behöver saxen för att klippa tejpens hörn. Genom att runda hörnen på tejpremsorna sitter tejpen längre och slits inte av lika lätt när man byter strumpor. Jag föredrar Leukoplast som är 5 cm bred. Det finns en smalare variant av Leukoplast, som är 2,5 cm bred, som kan vara smidig om du behöver tejpa tårna. Här finns smal Leukoplast (annonslänk). Vissa gillar elastisk tejp, du behöver prova dig fram. 

Tejpa hälarna så här

Det finns flera sätt att tejpa. Jag brukar antingen:

1. Tejpa hela vägen från undersidan av hälen och upp längs med hälsenan eller,

2. Tejpa horisontellt vid hälsenan. 

Det förstnämnda kör jag när kängorna är helt nya eller jag ska gå väldig långt. Variant två brukar oftast räcka då jag inte får skavsår under hälen så lätt. Här kommer bilder på båda alternativen. 

  • Klipp en lagom lång bit tejp och runda hörnen. Då sitter tejpen bättre.
  • Försök se till så att tejpen inte lägger sig dubbel, bildar kanter eller bubblar sig. 
  • Flexa foten när du tejpar, då vet du att den icke-elastiska tejpen (Leukoplast) räcker. Det innebär att det kanske ser lite veckigt ut när vaden inte är sträckt men det gör ingenting. 
  • Behöver du kan du klippa ett litet snitt i tejpen om den behöver läggas omlott för att inte bilda ett veck. Har det redan blivit ett veck kan du klippa av spetsen på vecket. Tejpa så slätt som möjligt. Detta ser du på bilden ovan.
  • Om du ska tejpa under trampdynan och upp på foten, sätt aldrig ihop tejpen helt då kan du råka hindra blodflödet när foten svullnar vid vandring. Det gäller om du tejpar tårna också.

Tejpning horisontellt samt på stortån och trampdynan

Tejpning vertikalt längs hälsenan och på stortån och trampdynan

Flexad och sträckt fot, det ser lite ojämnt ut men det är huden under ihop med tejpen som veckar sig. Detta funkar utmärkt för mig.

Därför fungerar tejpning för att slippa skavsår och blåsor

Jag upplever att tejpning funkar utmärkt eftersom det skyddar mot den friktion som uppstår när fötterna “gnids” mot kängorna vid varje steg. När man har gått in sina kängor och sulor och därmed format dem något efter sina egna fötter nöter det inte lika mycket men vid längre turer eller när tung packning kommer på vill jag ändå tejpa fötterna.

En del menar att det räcker med dubbla strumpor men för mig har de dubbla strumporna mer handlat om att tillämpa flerskikts-principen i skalkängor (dvs tunnare strumpor inners, tjockare ullstrumpor utanpå). Eller för att fylla ut Försvarsmaktens hemska känga 90 som är otroligt breda. När foten halkar runt i kängorna blir skavsåren ännu värre.

Tejpad häl mot skavsår och blåsor med skavsårstejp

Hur sitter tejpen efter ett par dagar?

Nu har jag haft tejpen på båda fötterna sen i söndags, idag är det onsdag. Jag har åkt skidor (alpint), gått i kängor, joggat i joggingskor och promenerat i fodrade joggingskor samt duschat två gånger. Tejpen på stortån och under främre trampdynan släppte efter ca 2 dagar medan den på hälen fortfarande sitter alldeles utmärkt. Så här ser det ut i skrivande stund:

Hur vet man var på foten man ska tejpa?

Har du aldrig tejpat förut eller vet du inte var du brukar få skavsår? Ta då på dig ett par strumpor och dina förmodligen nya kängor, stoppa ett par bekväma gymnastikskor i en ryggsäck och gå ut och promenera i ditt kvarter. Förmodligen kommer du efter ett par hundra meter känna att det bränner lite mot hälen, hälsenan, sidan av stortån, under trampdynan eller någon annanstans på foten. Där kommer skavsåren uppstå, speciellt när du går med packning. Så fort du känt något, byt till gymnastikskor och gå hem. 

Känner du absolut ingenting efter flera kilometers promenad kanske du har tur och inte ens behöver tejpa. Oavsett, vid minsta lilla känning är det dags att tejpa. Även om man inte känner något vid en lugn promenad kommer du förmodligen få skavsår på en längre vandring så det kan ändå vara värt att öva på att tejpa hemma så att du inte gör det första gången i ösregn på ett fjäll eller liknande. Ibland känns inte heller blåsan förrän i slutet av dagen och du fick alltså ingen förvarning. Ska du vandra flera dagar tycker jag det alltid är värt att tejpa i förebyggande syfte.

Ta hand om fötterna när du vandrar – så här gör du

Byt strumpor och lufta fötterna ofta 

Byt strumpor när du tar rast och låt fötterna lufttorka. Även om du inte känner dig speciellt svettig ska du byta strumpor. Dels för att få igång vanan och dels för att det förmodligen är fuktigt i strumporna även om du inte känner det. Fukt och smuts ökar friktionen som ger upphov till skavsår. Jag har dessutom märkt att tejpningen kletar fast i strumporna mycket mer om man inte byter strumpor tillräckligt ofta.

Använd crocs eller sandaler på kvällen 

Efter en dags vandring i kängor behöver fötterna luftas och kängorna få chans att torka. När tältet är uppe är det smart att låta kängorna vara ifred. Tvätta fötterna och ta på dig ett par sandaler eller ett par crocs. De sistnämnda må vara jordens fulaste plagg men de är lätta i packningen och utmärkta i lägret på kvällen.

Byt tejp på kvällen 

Håller tejpen på att släppa är det dags att byta till ny. Gör det helst på kvällen så hinner den sätta sig ordentligt medan du sover. Givetvis tvättar du fötterna ordentligt först.

Tejpen jag köpt och använt i många år är alltså Leukoplast och du hittar den hos Meds.se här (annonslänk).

Ska du ut på tur? Fler tips för dig som ska vandra

Läs min digitala bok om fjällvandring och friluftsliv:

Här kan du beställa min bok ”Fjällvandring – En redig guide för dig som till vandra förberedd”.

Här finns några av mina blogginlägg om vandring:

10 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.