Menu
Friluftsliv / Kläder och utrustning / Mitt friluftsliv / Vandring

Vintercamping: Utrustning och tips för kyliga äventyr i snön

Detta blogginlägg är en del av ett betalt samarbete med Netflix Nordic

I det här blogginlägget bjuder jag på några tips och råd inför ditt vinteräventyr. Jag går igenom vilken utrustning du behöver och vad som är bra och tänka på inför kyliga äventyr i snön. Längst ned i inlägget hittar du också min packlista med allt jag tar med mig när jag ska tälta på vintern.

Vintercamping är magiskt. Inga mygg och du kommer nästan garanterat få vara för dig själv. Jag gav mig ut i Funäsfjällen på snösko-vandring. Ni som följde äventyret på Instagram vet att jag låtsades vara i Björndalen, den fiktiva ort där filmen Red Dot på Netflix utspelar sig. Oavsett vart i vildmarken du beger dig finns ett par grejer att ha i åtanke. Kom också ihåg att ta hand om dig själv med rätt kläder, mycket mat och varm dryck och så vidare.

Rätt förberedelser gör att vinterturen blir smidigare och roligare. Har du övat med din utrustning och vässat dina kunskaper står du dessutom rustad om skiten träffar fläkten så att säga. Fjällväder är växlande och kyla inget att leka med.

Vintervandring i bergen

Snö-camping: vilket tält och hur man slår läger

Först och främst, innan du tältar i snö, se till att du är bekant med din utrustning. Öva hemma och i närliggande skogar, helst under sommaren eller under goda förhållanden, innan du beger dig ut till på fjället. Att gå en kurs, vandra med guide eller ha sällskap av kunniga kamrater är också smart. Särskilt inför och under din första vintertur.

I utmanande situationer är det lätt att känna sig stressad och pressad. Att vara kall, hungrig och trött blir snabbt farligt om du är på fjället eller ute när det kallt. På mitt jobb i Försvarsmakten får jag många tillfällen att öva upp lugnet och den mentala inställningen om att alltid kämpa vidare. Men utmaningarnas svårighetsgrad ökar stegvis. Är du oerfaren räcker en dagstur i kyligt väder. Sedan lägger du på övernattning, kanske i stuga först? Därefter tält. Min poäng är att inte ta sig vatten (eller snö…) över huvudet utan börja med enkla utfärder och öka svårighetsgraden på äventyren allt eftersom man lär sig mer. Snön och kylan gör att även enkla vandringar blir svåra och ansträngande.

Välj en säker campingplats

Undvik terräng där det är risk för laviner Välj en plats utan branta sluttningar i närheten och se till att du kollat lavinvarningarna i ditt område. Läs på om laviner och överväg att gå en kurs. Tälta gärna nära markerade leder.

En varm campingplats på vintern? Om det inte blåser är det ofta kallare nere i dalen än ovanför trädgränsen. Undvik att slå läger nedanför små kullar, sök dig lite upp istället men såklart inte där det är lavinrisk. och nedanför sluttningar. Morgonsolen är fint under vintern men jag undviker det under sommarcamping. Försök också att borsta av snön från kläderna innan du går in. Att hålla dig själv och din utrustning torr kommer att göra allt mer bekvämt.

Titta upp. Kontrollera hur det ser ut ovanför dig. Tälta inte under träd med döda grenar eller som är väldigt snötyngda. Träden kan bli bra skydd mot vinden om även om du reser tältet en bit från dem.

Skyddar dig från vinden. Bygg ett vindskydd med en presenning eller skotta upp en snömur någon meter från tältet. Träd eller stenblock kan också bli bra vindbrytare. Slå upp tältet med kortsidan mot vinden och använd vintertältpinnar. Lägg snö på nederdelen av tältduken för att ytterligare förankra tältet.

Stampa ut en plattform i snön. Låt det frysa. Sen slår du upp tältet och gräver ur absiden. Du kan också gräva ner någon halvmeter ner i snön innan du stampar om du är i ett blåsigt område. Och sen bygger du en snömur.

Hilleberg tält på natten i alperna

Mat och dryck under vintervandringar

Smält snö för att få vatten. Du behöver inte bära så mycket vatten om det finns snö tillgängligt men att smälta den drar rätt mycket bränsle. Hittar du rinnande vatten i en bäck är det smidigt med se upp för att halka i.

Ät och drick innan du känner behovet. Under vintern kan det vara svårt att känna sig hungrig och törstig men din kropp behöver bränsle. Alltså, ät och drick även om du inte är hungrig eller törstig. Har du med dig god mat och gott fika ökar sannolikheten att du får i dig tillräckligt. Jag dricker gärna varm choklad exempelvis.

Ät mycket! När det är riktigt kallt bränner kroppen massor av kalorier. Se till att fylla på systemet ordentligt. Du behöver ha energin för att orka fokusera på att göra rätt åtgärder. Att slarva på vintern kan innebära din mysiga vintertur blir farlig. Underskatta inte kallt klimat.

Vilket stormkök på vintern? Jag använder en flytande bränsle (t-röd och Trangia-kök) om det är riktigt kallt. Annars väljer jag ofta gas. Det finns vintergas vilket rekommenderas men blir det extremt kallt kanske ett bensinkök är något att fundera på? Jag nöjer mig dock med t-röd och gas just nu. Se till att du övat med köket innan du går på vinterfärd.

Vill du ha fler tips? Här har jag samlat 15 tips om vintertältning.

Rätt inställning och att öva med sin utrustning

Att lära sig något och sen göra det hundra gånger om… Genom att hela tiden öva befäster jag min kunskap och ökar sannolikheten för att jag ska göra rätt även när det är kallt, mörkt eller om något går fel. Dessutom ser jag till att ta hand om mig själv med regelbundna raster.

Det låter lätt men det kan vara förvånansvärt svårt att tvinga sig själv att byta strumpor, att äta när man bara vill somna eller att hålla igång istället för att ge upp. ”Vidta rätt åtgärd” är mitt mantra på äventyr.

Packlista: tälta på vintern

Här är en lista över vad jag tar med när jag ska vintertälta några nätter. Mängden mat och bränsle varierar naturligtvis beroende på länge jag ska vara ute. På kroppen har jag underkläder och underställ av merinoull. Beroende på temperatur tar jag också ett lager två av ull eller fleece och sedan på med skaljacka och skalbyxor. Jag har ett första förband i fickan och ett större kit i ryggsäcken. Annars är grundtanken att jag använder ett underställs-set när jag är fysiskt aktiv och har ett rent, torrt tills när jag ska sova.

Här nedanför står de märken på prylar som jag använde på min senaste utfärd för den som är nyfiken. Kamera, mobil, stativ och powerbank tillkommer utöver detta.

Vill du ha genomgången på film istället? Kolla min video och packning inför vintertältning här.

1. Snöskyffel

2. Termobyxor

3. Skidglasögon

4. Tältlykta

5. Läderhandskar

6. Dunjacka från Haglöfs

7. Vantar från Hestra

8. Ulltröja (gammal från armén…)

9. Snöskor

10. Första hjälpen-kit

11. EDC sats med kniv från Morakniv, eldstål, snacks, tändstickor mm.

12. Bränsle: t-röd

13. Stormkök från Trangia

14. Snö/vindbyxor från Röda Stjärnan

15. Mat och snacks

16. Skaljacka

17. Liggunderlag

18. Tält – Hilleberg Nammatj GT

19. Uppblåsbart liggunderlag från Jack Wolfskin

20. Nalgene-flaska

21. Helikon-tex flaska

22. Pannlampa från Bio Lite

23. Radio från Röda Stjärnan

24. Termos från Stanley

25. Ullmössa (en att bära under dagen, en att sova i)

26. Drybag med extra kläder att sova i: underställ av merinoull, extra strumpor och underkläder

27. Sovsäck Defence 6 från Carinthia Pro

28. Ryggsäck från Jack Wolfskin

29. Stor orange drybag från Helikon-tex

30. Kängor: Haix Tibet

Snö sko vandring @outdoor_wilda

Vill du lära dig ännu mer om friluftsliv på vintern? Här kan du förbeställa min bok om friluftsliv på vintern.

3 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.