Menu
Försvarsmakten / Friluftsliv

Gör så här när du möter Försvarsmakten i Sverige

Det finns ett par grejer som är värt för dig att veta och respektera när du möter militära förband i Sverige. Min upplevelse är att den här kunskapen saknas på många håll och med det här inlägget vill jag på enklast via bidra till att fylla igen kunskapsluckan.

Vi i Försvarsmakten övar för att kunna lösa våra uppgifter på bästa sätt i händelse av kris och krig.

Det betyder följande för dig:

 • Kanske råkar jag och mina kamrater komma i vägen för dig. Var snäll och ha tålamod. Låt oss öva! Ett militärt övningsfält kan ibland vara en bra plats för friluftsliv men inte alltid!
 • Vi framrycker (åker/går/springer) kanske där du råkar vara. Fota oss inte! Dela inte bilder/filmer/texter som berättar var du sett oss. Det du lägger upp för att få lajks kan vara den sista pusselbiten främmande makt behöver i sin underrättelseinhämtning.
 • Du kommer hamna i bilkö men du FÅR INTE bryta militära kolonner. Det är på rikrigt farligt för dig att köra mellan våra fordon. Kör inte om, träng dig aldrig in framför militära fordon. Vi vill inte ha några trafikolyckor.
 • En väg eller ett område kanske spärras av. Förhoppningsvis kan du vistas på andra platser och ha förståelse för att våra soldater ibland till och med måste öva i centrala Stockholm.
 • På våra övningsfält skjuter vi med skarp ammunition och kör med tunga fordon. Är ett övningsfält avlyst betyder det att du inte får gå/cykla/köra/rida där även om du inte ser oss. Det är förenat med livsfara för dig att bryta detta förbud.
 • Främmande makt hämtar underrättelser (alltså ”spionerar”) på oss hela tiden. Ser du något konstigt, hör av dig till Försvarsmakten.
 • Vill du hjälpa till? Sitt inte och killgissa på sociala medier. Bidra istället till ett stärkt civilförsvar genom att höja din egen beredskap för kriser. Gå en första hjälpen-kurs, ta ansvar för din fysiska och mentala hälsa, läs nyheter från trovärdiga källor som DN/SVT/SR och så vidare.
 • Lev ditt vanliga liv med lugn i magen. Stötta den som är rädd och orolig. Och lita på att vi i försvaret kommer lösa våra uppgifter.

Varje meddelande om att motståndet ska upphöra är falskt!

Foto: Försvarsmakten (det är jag på bilden, från en övning i Norge 2018).

No Comments

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.