Menu

Innehåller annonslänkar

Med ett vattenreningsfilter i packningen vet du att du alltid kan få tag i rent vatten. Det är särskilt viktigt på hösten när flödena i fjällbäckarna minskar och på grund av det blir smutsigare. Vandrar du på andra ställen i landet kan ett vattenreningsfilter behövas oavsett årstid. Jag renar vatten med mitt Sawyer MINI vattenreningsfilter.

Jag köpte mitt vattenreningsfilter här på Röda Stjärnan.

Vattenreningsfilter i fjällen

Varför rena vatten med vattenreningsfilter?

I den svenska fjällvärlden är vi bortskämda med att ha rent vatten som går att dricka direkt ur fjällbäckar men det finns inga garantier om att vattnet är rent. Särskilt framemot höstkanten upplever jag att det är svårare att hitta vattenflöden som är rena i och med att bäckar torkar ur när det inte forsar smältvatten. Givetvis planerar jag alltid vandringar så att jag passerar större vattendrag men att bära med sig en försäkring på 56 gram, vilket är vad Sawyer MINI väger, tycker jag är värt.

Inför längre vandringar kanske det inte heller går att på förhand ta reda på vattentillgången. Istället för att bära flera liter vatten tar jag med mig ett filter. Då är jag redo ifall det tar lång tid att hitta en bäck med rent vatten.

Det finns även vattenreningstabletter men dessa filtrerar inte vattnet vilket innebär att det fortfarande är grumligt och dessutom smakar vattnet klor vilket åtminstone jag inte tycker är så gott. Det är ju dock inte fel att ha ett paket tabletter i sin krislåda hemma.

Även ur ett beredskapsperspektiv är det viktigt att ha förmågan att rena vatten. Vad händer exempelvis om vattenförsörjningen slås ut och du måste ta vatten från en sjö eller liknande i närheten? Jag skulle åtminstone inte dricka sjövattnet nära där jag bor – jag skulle vilja rena det med ett filter först.

Hur fungerar ett vattenreningsfilter?

Ett vattenreningsfilter filtrerar vattnet och tar bort bakterier och protozoer. Filtret jag använder och visar på bilderna i det här inlägget är ett Sawyer MINI och det väger bara 56 gram men kan filtrera bort över 99,9 % av bakterierna och protozoerna så som giardia och cryptosporidium vilka kan finnas i vatten från exempelvis bäckar eller andra vattendrag. Bakterierna kan vara salmonella, kolera, leptospiros och E. coli, inte vidare trevligt att få i sig. Önskar jag hade haft det här filtret när jag bodde i Indien och när jag var i Nepal. Fy tusan vad magsjuk jag var då. Och att vara på vandring och bli magsjuk, fruktansvärt. Det är tveklöst värt att bära med sig ett sånt här filter. Detta lilla filter kan filtrera hela 378 000 liter vatten, det är galet mycket.

Varför välja Sawyer MINI vattenreningsfilter

Jag valde att köpa Sawyer MINI vattenreningsfilter eftersom jag ville ha ett väldigt lätt, litet filter som kan filtrera mycket vatten. Det skulle dessutom vara enkelt att använda. Sawyer MINI kommer med en påse/vätskebehållare som man fyller på och sedan dricker man genom själva filtret. Det är lite knepigt att fylla på påsen direkt ur ett vattendrag så jag brukar hälla vatten från en annan flaska. Det är väl egentligen den enda nackdelen med just detta filter. Det är dock lätt att komma runt problemet eftersom filtret går att skruva på direkt på en vanlig pet-flaska. Jag har ju dock alltid med mig en flaska av den här typen som går lätt att fylla och som jag använder som element på kyliga nätter så det är verkligen inget problem för mig att påsen är lite svårfylld.

Ett annat alternativ är ju att köpa Sawyer med flaska. Jag gjorde inte det eftersom jag vill ha filtret separat och kunna sätta det på vilken flaska som helst med smal ”mun”.

3 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.