Menu
Friluftsliv

Vildmark av Lars Fält

”VILDMARK” AV LARS FÄLT – INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED BONNIER FAKTA

Det första andetaget efter att huvudet kommit över ytan i isvaken är svårt att dra ned i lungorna. Kroppen skakar av köld. ”Du får inte komma upp förrän du lugnt kan be om det”, säger instruktören som torr står uppe på isen. Det är vinter i Hemavan och snön ligger djup på marken. Med en rejäl ansträngning får jag kontroll på andningen och kan be om att få komma upp ur vattnet. ”Dit ut ska du”, säger han och pekar rakt ut i skogen. 

”Ta dina kläder. Gå 500 meter, vi hämtar dig om 24 timmar”. Dyngsur och med hår som redan blivit istappar fipplar jag på mig kläderna och tar den lilla utrustning vi tillåtits ha. Fyra överlevnadsdygn i liten grupp är avklarade. I och med badet i isvaken startar det avslutande provet. Ensamdygn i norrländsk vinterkyla.

I år fyller jag 30 år. Jag var runt 15 år när jag började gå överlevnadskurser och köpte mina första böcker om friluftsliv. Lars Fält stod som författare på flera av dem. Nu har hans senaste bok släppts på svenska. Vildmark – En överlevnadshandbok i nordliga skogar heter den. Kunskapen den mannen besitter imponerar. Han har bland annat grundat Försvarsmaktens överlevnadsskola och om jag kan lyckas gå bara en liten bit i hans fotspår så kommer jag vara nöjd.

Boken ”Vildmark” av Lars Fält, grundare av Försvarsmaktens överlevnadsskola.

Eftersom jag hade kvällspermission passade jag på att ta med mig boken, min kokkaffepanna, Lemmelkaffe, emaljmugg och andra livsnödvändigheter ut i skogen. Mer än så behövs inte för en förnämlig onsdagskväll. Äventyret finns runt knuten och så vidare.

I boken skriver Lars Fält om det norra barrskogsbältet. Tajgan. Om hur man som frilufsare kan göra för att överleva och njuta på naturens villkor. Om vad som finns att lära från folk som i alla tider bott och verkat i dessa områden. Han skriver också konkret om allt från konsten att göra upp en eld till vilken utrustning som ska packas inför en utfärd. Ett kapitel heter Färdigheter i skogen. Dessa sidor borde gå rakt in i läroplanen för skolungdomar. Ätliga växter och annan överlevnadskunskap gås också igenom. Liksom hur svår kyla kan hanteras.

Uppenbarligen överlevde jag ensamdygnet i snön. Fortfarande har jag massor kvar att lära. Boken Vildmark är en källa till kunskap. I framtiden är min förhoppning att utbilda mig till överlevnadsinstruktör i Försvarsmakten. Nästa steg blir naturligtvis att klara av GMU:s sista steg – Aldrig Ge Upp. 

Tills dess läser jag vidare och fortsätter spendera så mycket tid som möjligt utomhus. Den förberedde överlever. Och, som alltid: Mest tid i skogen vinner.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.