Innehåller annonslänkar till produkter jag gillar
Så väljer du rätt vandringsbyxor. Här får du tips om material, passform och mycket mer som hjälper dig välja rätt byxor till din fjällvandring.
Innehåll
Rätt passform på byxor för fjällvandring
Välj byxor som sitter bekvämt och som inte begränsar din rörelsefrihet. Känn efter så att byxorna sitter skönt ihop med din vandringsryggsäck så att du inte får skav eller annat obehag. Om du vill ha ett skärp eller bälte i byxorna är det smart att testa detta också ihop med ryggsäcken så att inte ryggsäckens avbärarbälte sitter obekvämt ovanpå bältet eller liknande. Av detta skäl kan det vara skönt att vandra i tajts. Med vandringstajts minskar också risken för skavsår mellan låren.
Sitt på huk, dra upp knäna mot magen och ta långa steg när du provar ut dina kläder. Plaggen får inte hindra dig. Vi har alla olika kroppsform och olika varumärken har ofta olika passform. Jag själv är exempelvis 180 centimeter lång med relativt breda axlar och upplever att damkläder, främst jackor, sällan passar mig. Då väljer jag kläder i så kallade herrmodeller i stället. Våga prova många olika märken tills du hittar kläder som passar just dig och din kroppsform.
Mina favoritbyxor för vandring är superbekväma Lundhags Makke med grymma fickor samt de extremt snabbtorkande och myggavvisande Jack Wolfskin Lakeside Pants.
Vilket material är bäst för vandringsbyxor?
Välj byxor gjorda av ett lätt, slitstarkt och snabbtorkande material som t.ex. nylon eller polyester. Dessa material är idealiska för fjällvandring eftersom de tål väta och vind.
Nylon och polyester är vanligt. Liksom polyamid och elastan. Det ger lätta och snabbtorkande som ofta har god passform. Dessa syntetmaterial är ofta stretchiga vilket ger god rörelsefrihet. När det är varmt eller du anstränger dig mycket så att du blir rejält svettig är syntetmaterial oftast skönast.
Behöver du byxor som är mer slitstarka är en bomullsmix ofta bättre. Dessa byxor tål lägerliv och vandring genom terräng med buskar och annat. Däremot suger bomull suger upp fukt och torkar långsamt. Du får en bättre passform och rörelsefrihet om du väljer byxor med stretchiga paneler och förböjda knän.
Olika typer av membranmaterial står emot väta men det blir också väldigt varmt med sådana på sommaren. Jag har jackor av olika typer av membran men inte byxor. Välj gärna membran, och impregneringar, fria från fluorkarboner.
Softshell-byxor är ofta bekväma men jag tycker de är för varma för vandring.
Det bästa materialet för vandringsbyxor beror på dina specifika behov och förhållanden. Tänk på vad du ska göra och vilken typ av väder du kommer att befinna dig i, och välj sedan ett material som passar dina behov.
På branta, svettiga dagsturer vandrar jag gärna i träningskläder. Absolut bäst passform och funktion för mig har Craft Sportswear. På bilden är jag på dagstur ovanför på Lofoten.
Ventilation med dragkedjor
Byxor med ventilationsdragkedjor längs benen kan vara mycket användbara för att reglera kroppstemperaturen när du vandrar i varmt väder eller kuperad terräng. Att dra ned gylfen medan du vandrar är också smart, de stora blodkärlen på insidan av låren leder mycket värme och genom att lufta det området kan kroppen lättare bli av med överskottsvärme.
Det finns friluftsbyxor med dragkedja som går att göra om till shorts, det kan vara skönt på sommaren. Även andra sorters ventilerande dragkedjor är vanligt.
Fickor på byxorna
Byxor med fickor är praktiska för att förvara små saker som mobiltelefon, karta eller kompass. Se till att fickorna är stora nog att rymma det du behöver ha med dig. På dagsturer och även hundpromenader har jag gärna byxor med fickor så att jag får med mig det viktigaste.
Kanske gillar jag friluftsbyxor med rejäla fickor eftersom jag är van att ha uniform på mig. Den som vant sig vid fickor vill inte vara utan. (Ja, jag vinkar till er kära tillverkare av jeans för kvinnor…).
I byxfickorna kan jag ha ett tändstål och ett första förband. Om jag av någon anledning förlorar min packning, kanske i ett vattendrag eller liknande, då har jag ändå det livsnödvändiga i byxfickan och kniven på bältet och kan göra upp en eld.
Skydd för knäna
Byxor med inbyggda knäskydd och förstärkta sömmar kan vara ett bra val om du kommer att gå i tuff terräng eller om du behöver krypa på knäna för att ta dig fram. Eller om du, som jag, ofta sitter på knä för att fota, göra upp eld eller laga mat.
För lägerliv, dagsturer och så vidare använder jag gärna Helikon-Tex.
Vattentålighet
Byxor som är behandlade med en vattenavstötande medel skyddar dig från fukt. Detta kan också göra det lättare att hålla byxorna rena. Alternativt så kombinerar du tunnare vandringsbyxor eller tajts med regnbyxor av galon när det är riktigt skitväder.
Jag vill ha vandringsbyxor som jag kan dra ned över kängorna, detta för att hindra vatten/snö från att tränga in. En byxkrok eller knapp längst ned håller brallan på plats.
Fler tips inför din fjällvandring? Läs gärna min bok
Här hittar du mer information om mina böcker om friluftsliv.
No Comments