Menu

Med gårdagens citat från Dag Hammarskjöld – Den längsta resan är inåt – ekandes i huvudet tar vi oss an björkskogen och går på bron över Šiellajohka. Det finns ett dass nära brofästet på den nordöstra sidan, sådant kan vara bra att veta. Kungsleden är vältrampad så det är lätt att hitta men vi följer med på kartan ändå. Jag vandrar med en grupp från STF, detta är en del av min praktik som fjälledare.

Bro längs Kungsleden efter Abiskojaure

Sedan ger vi oss uppför stigningen i Kieronbacken med Gárddenvárri tronande väster om oss. Jag lovar kaffe när vi kommit upp och motivationen är på topp. Vilken tur vi hade med gruppen ändå, otroligt härliga deltagare. Jag vill verkligen leda fler fjällvandringar framöver.

Påväg uppför Kieronbacken på fjällvandring längs Kungsleden

Det blir vackrare för varje steg och vi fascineras över att blicka norrut och se hur långt vi hunnit gå. Kafferaster är viktigt och snart har vi kommit upp. Jag kokar kaffe och ja, det är så himla mycket godare med presskaffe än snabbkaffe. Jag använder köket MSR Windburner som jag köpte innan sommaren och nu testat ordentligt. Rekommenderas. Köket finns här hos Outdoorexperten (annonslänk).

När kopparna är urdruckna packar jag raskt ihop köket och vi fortsätter vandringen mot Alesjaure. Detta är en favoritsträcka längs Kungsleden för mig, kanske för att jag har fina minnen med Max härifrån. Strax passerar vi nästa citatsten och diskuterar orden från Dag Hammarskjöld som förevigats i stenen vid meditiationsplatsen: ”Ödmjukheten inför blomman i trädgränsen öppnar vägen upp på fjället”.

Dag Hammarskjöld citatsten Kungsleden meditationsplats

Vi går vidare mot Alesjaure och snart får vi se färdens första glaciär. Solen strålar och vattnet i Alesjávri lyser så där turkost du vet? När deltagare vill öva på kartläsning hjälper jag till, förklarar och pekar var vi befinner oss. Det är tryggt när kartläsningen sitter. Även om det nästan är omöjligt att gå fel just här. Just därför är det utmärkt att öva.

Fjällvandring mellan Abiskojaure och Alesjaure

Vi går kilometer efter kilometer. Njuter. Äter. Pausar. Pratar. Är tysta tillsammans.

Stigen är bred och lätt att gå på även om det är lite stenigt ibland. Det är avslappnande att njuta av vyerna och det är inte särskilt kuperat på själva vandringen går lätt.

Kungsleden mellan Abiskojaure och Alesjaure

Och så är Alesjaurestugorna plötsligt inom räckhåll. Med lingonsaft, bastu och ett kallt dopp i sjön. Stugorna ligger vackert på en liten höjd så utsikten mot sjön Alesjavri är fantastisk och det känns mäktigt att befinna sig mitt i dalgången. Jag hoppas verkligen jag kan åka turskidor här någon gång.

Jag somnade gott i tältet den kvällen. Sträckan är cirka 21 kilometer så det tar ett par timmar att gå men det är en av de finaste sträckorna på Dag Hammarskjöldsleden tycker jag. Det är möjligt att åka båt i cirka 6 km på sjön för att korta ned sträckan och för att kunna njuta av vyerna från vattnet. Längst ned i galleriet ser du bastun och i bakgrunden på bilden, öster om Alesjauresjön, skymtar samebyn Laevas sommarviste. Tänk på att visa hänsyn gentemot renskötseln som bedrivs i området.

Det är svårt att fram det hela i ord och inte ens bilderna förmedlar helt hur vackert det är och hur uppfylld jag känner mig inuti när jag är ute på vandring. Nu när jag är hemma och skriver det här river längtan efter nästa vandring redan i bröstet. Det är fint att ha bilderna såklart och att berätta om färden så här, det blir att uppleva lite av den igen.

Tältplats vid Alesjaurestugan

Läs om fjällvandringen 2023, jag kommer länka till inläggen när de finns publicerade men du kan se dagsetapperna här:

Dag 1: Abisko till Abiskojaure 15 km

Dag 2: Abiskojaure – Alesjaure 21 km

Dag 3: Alesjaure – Tjäktja – Sälka 25 km

Dag 4: Sälka – Singi 12 km

Dag 5: Singi – Kebnekaise 15 km

Dag 6: Kebnekaise topptur

Dag 7: Kebnekaise – Nikkaloukta – Vistasdalen 19 km + båt 12 km + 1 km

Dag 8: Vistasdalen

Dag 9: Vistasdalen – Alesjaure

Dag 10: Alesjaure – Unna Allakas

Dag 11: Unna Allakas – Stuor Gearbil

Dag 12: Stuor Gearbil – Vassijaure – Abisko

Dag 13: Abisko

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.