Menu
Livsdesign

Att fråga sin inre tant

När jag tvekar vänder jag mig till min inre tant. Vad skulle Wilda 80 år ge för svar på frågan jag just ställde mig själv?

Längst ned får du se exakt hur jag placerat mina egna pengar. Detta är inte ekonomisk rådgivning, det är en personlig berättelse om hur just jag gör.

Det finns många svåra val och beslut som ska göras och fattas i ens liv. Var ska jag bo? Vad ska jag plugga? Hur ska jag bete mig? Vad är egentligen rätt att göra? När jag tvekar eller tvivlar på mig själv försöker jag komma ihåg att rådfråga min inre tant om vad jag ska göra.

Att rådfråga sin inre tant eller gubbe

Jag föreställer mig att jag är 80 år gammal och tittar tillbaka på mitt liv och pratar med mig själv som yngre. Då blir andras åsikter om mina val inte lika viktiga. I slutändan ska vi ju kunna leva med oss själva och jag vill inte ångra mig. Framförallt är jag rädd för att ångra sådant jag lät bli att göra eftersom jag var rädd, osäker eller fokuserade för mycket på vad andra skulle tycka.

Min inre tant skiter i vad andra tycker och hon tycker jag ska göra precis vad jag vill. Eftersom jag känner mig trygg med den värdegrund jag står på är jag inte orolig för att min inre tant kommer ge mig dåliga råd. Och förresten, de allra flesta beslut går att ändra på längre fram om något skiter sig.

Jag vill kunna se mig själv i ögonen nu och jag vill inte bli gammal och inse att jag inte tog tillvara på möjligheter som uppstod. Det blir också så mycket lättare att göra sådant som är svårt nu om frågan sätts i ett livstidsperspektiv.

Spara till pensionen

Såklart vill jag också skapa förutsättningar för att mitt framtida jag ska ha det gött och kunna njuta av livet. Här kommer den ekonomiska frågan in igen. Jag har redan bloggat om varför jag tycker lycka är lika med frihet och att frihet kan köpas för pengar. Tid är frihet, god hälsa är frihet, att människor jag bryr mig om mår bra ger mig mental frihet och så vidare. Och allt detta är lättare att uppnå med hjälp av pengar. Det är kanske ett krasst sätt att se på det hela men för mig är det tydligt: att ha pengar ger mig trygghet och frihet. Däremot snackar vi inte förmögenheter utan en nivå som är fullt rimlig att uppnå för de allra flesta. Om man klarar av att prioritera.

Min inre tant (och mitt nutida jag) har valt bort en dyr bostad exempelvis. Jag startade företag för att slippa ta studielån. I efterhand kunde ju dock studielånet fått göra nytta på ett ISK-konto istället och jag kunde ändå jobbat parallellt med plugget men det är lätt att vara efterklok. Poängen är: det kommer bitvis vara jobbigt. Så är det. Men det är värt det.

Till kärnfrågan, pengarna! Jag var tidigare inne på att jag fördelar mina sparpengar på olika ISK-konton. Eftersom jag haft eget företag och inte haft tjänstepension eller ens orkat tänka så lång framåt förut kände jag i höstas att jag ligger efter avseende det specifika pensionssparandet. Jag kände att jag ville öronmärka pengar för just tiden efter 65. Även om jag såklart hoppas på att sluta jobba långt tidigare än så. Jag är inte ekonom, detta är inte ekonomisk rådgivning, detta är mina personliga tankar och de val jag gjort runt mina egna pengar.

Wilda Nilsson och Flexie på vandring i Härjedalen på hösten

Så fördelar jag mina pengar i sparandet till pensionen

På mitt ISK-konto för pension har jag ett långsiktigt tänk MEN detta ska vara en passiv portfölj. Jag vet att många säkert tycker allt ska ligga våghalsiga teknikaktier eller typ bitcoin eftersom sparandet är på så lång sikt men jag vill inte ha alltför mycket risk inbyggt i portföljen. Således inga ”konstigheter”. Vid sidan av detta sparande har jag som sagt såväl aktier som andra fonder.

För mitt mentala välbefinnandes skull är detta en portfölj som tickar på i lugn och ro och som jag inte kommer röra på många år. Därför är det ändå mest aktiefonder. Då vet jag att en kompetent förvaltare gör jobbet med att välja företag att investera i och jag litar på dem mer än på mig själv eftersom jag fortfarande håller på och lär mig om hur börsen fungerar.

I alla fall. Jag tog inspiration till uppdelningen från tidningen Privata Affärer och bloggen Rika Tillsammans. Jag baserade uppdelningen på mitt ISK-konto för pension på Rika Tillsammans så kallade ”Globala Barnportföljen”. Jag vill att det ska vara ett passivt sparande men att det ska ingå mycket aktier eftersom jag har en väldigt lång tidshorisont.

Eftersom sparandet ska vara passivt väljer jag aktiefonder istället för aktier. Den förväntade avkastningen är 7-8 % per år och det kommer gå upp och ned. Detta första år har gått fantastiskt bra, det kommer säkert gå ned sen. Det enda jag ångrar var att jag lyssnade på Rika Tillsammans råd om att investera litegrann i guld. Kanske att det visar sig vara rätt på sikt men nja. Jag kommer inte köpa mer och det känns som en sketchy bransch. I övrigt valde jag fonder själv men utgick från deras struktur.

Vidare har fonderna jag valt en ganska hög avgift. Jag tycker det är värt eftersom jag upplever att fonderna förvaltas på ett bra sätt men längre fram (om ett gäng år) kommer jag nog börja byta fonder till billigare alternativ.

Tänk på att investera innebär en risk och du kan förlora dina pengar. 

Jag började med en startsumma på 60 000 kr. Det är såklart inte nödvändigt med en startsumma utan du kan börja spara 100 kr i månaden. Det är MYCKET bättre än ingenting alls. Min startsumma kom från en utdelning från mitt företag. Det är alltså pengar jag själv jobbat in genom åren.

Så här fördelar jag mina pengar på ISK-kontot för pension

Mina tankar bakom uppdelningen:

  • Riskspridning avseende geografiska marknader (globalt, Sverige och tillväxtmarknader)
  • Riskspridning avseende storlek på företag
  • Riskspridning avseende branscher
  • Riskspridning avseende just risktagning (aktier vs räntefonder)

Observera också att jag delat in dessa kategorier ”tillräckligt bra”. Det finns säkert någon av fonderna som har investeringar på tillväxtmarknader trots att jag lagt dem i kategorin globala. Detta är lagom komplicerat och strukturerat för min smak.

När startplåten ligger sparar jag ytterligare 300 kr per månad till just detta ISK-konto. Jag sparar betydligt mer än så i övrigt men 300 kr dedikeras till livet efter 65. Dessa investeras automatiskt varje månad i fonden Swedbank Robur Ny Teknik just nu.

Startkapital/insättning60000
Globala aktiefonder40%24000
Globala aktiefonder småbolag15%9000
Svenska aktierfonder10%6000
Svenska aktiefonder småbolag12%7200
Aktiefonder tillväxtmarknader/Asien10%6000
Räntefonder10%6000
Guld3%1800

Globala aktiefonder jag har valt inför pensionen

(Ej köp eller investeringsråd)

Globala aktiefonder
Swedbank Robur Ny Teknik A7000
C WorldWide Global Equities Ethical 1A2000
MS INVF Global Advantage A4000
MS INVF Global Brands A2000
Länsförsäkringar Global Indexnära3000
Swedbank Robur Globalfond A3000
MS INVF Global Opportunity A3000
SUMMA24000

Globala aktiefonder småbolag som jag har valt att spara i

(Ej köp eller investeringsråd)

Globala aktiefonder småbolag
Swedbank Robur Småbolagsfond Europa A3000
PriorNilsson Evolve A1000
Öhman Global Småbolag Hållbar A5000
SUMMA9000

Svenska aktiefonder som jag har valt att spara i till pensionen

(Ej köp eller investeringsråd)

Svenska aktiefonder
Spiltan Aktiefond Investmentbolag6000
Svenska aktiefonder småbolag
Lannebo Småbolag3000
Enter Småbolagsfond A1200
Länsförsäkringar Småbolag Sverige A1000
SEB Sverigefond Småbolag2000
SUMMA7200

Aktiefonder på tillväxtmarknader

(Ej köp eller investeringsråd)

Tillväxtmarknader/Asien
MS INVF Asia Opportunity A2000
Stewart Investors AsiaPac Ldrs A Acc GBP4000
SUMMA6000

Räntefonder inför pensionen

(Ej köp eller investeringsråd)

Räntefonder
SPP Grön Obligationsfond A2000
Spiltan Räntefond Sverige2000
AMF Räntefond Lång2000
SUMMA6000

Sparande i guld

(Ej köp eller investeringsråd)

Guld
BGF World Gold A2 USD1800

Hur går sparandet? Resultat första året

Som jag nämnde tidigare kommer portföljen gå upp och ned genom åren. Det kommer komma uppgångar som i år men också nedgångar.

Jag började spara på detta konto runt 20 september 2020. Då var summan 60 000 kronor. Nu har den stigit 26,55 % till 80 479 kr. Det betyder att jag utan att ha gjort mer ansträngning än att tänka till och läsa på om börsen och sedan gjort min strategi och uppdelning ökat värdet på pengarna med 16 883 kronor. Det är alltså pengar jag fått in eftersom jag orkat ta tag i att öppna ett konto på Avanza. Det är inte så svårt, krångligt eller trist som du kanske tror. Gör en insats för din inre tant eller gubbe och ta tag i sparandet på en gång.

Ganska ofta har människor runt mig tyckt att jag fattat märkliga beslut. Men, så länge min inre tant är stolt över mig känner jag mig trygg med att jag gjort rätt. I det här inlägget har jag delat min personliga tankar och erfarenheter. Kanske tar du med dig något, kanske håller du inte alls med. Det är okej.

Kommentera gärna oavsett, jag vill gärna höra hur du resonerar. Har du regelbundna samtal med din inre tant eller gubbe?

Fler inlägg om pengar och privatekonomi

Undrar du något om privatekonomi, livsdesign eller vad jag tänker om pengar? Fråga gärna i en kommentar så gör jag ett inlägg med svar!

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.