Menu
Börja vandra / Friluftsliv / Mitt friluftsliv

Välj rätt plats för ditt tält – Tänk på detta när du väljer tältplats

Vill du sova bättre i tält? Då gäller det är välja rätt tältplats. Det är en förutsättning för en lugn och skön natt i tältet. Här kommer 6 tips som hjälper dig hitta en bra plats att slå upp tältet på.

Sätt tältet på plan mark

Ju plattare underlag desto skönare sover du. Undvik sänkor: där samlas vatten när det regnar och allt blir lerigt.

Sök lä och håll koll på vindriktningen

Sätter du upp tältet i lä är det mindre risk att tältet blåser bort under natten. Du får alltså en lugnare natts sömn när du inte behöver oroa dig och dessutom kommer tältduken prassla betydligt mindre om du satt upp tältet i lä istället för mitt i vinden.

Titta uppåt också, undvik att sätta tältet under träd om möjligt. Det finns risk att grenar faller ned, särskilt om det blåset.

Välj en plats med förankringsmöjligheter

Finns det sten att lägga på tältlinorna eller träd att fästa dem i om det är stormigt? Ibland är det omöjligt att fästa tältet i marken enbart med hjälp av tältspik. Kanske är marken sandig eller så blåser det helt enkelt för mycket för att du ska våga lita på tältspiken. Finns det stenar i närheten kan dessa läggas ovanpå tältspiken eller till och med tältdukens hörn. Jag fäster ofta tältlinor i träd (fjällbjörkar) som en extra säkerhet.

Var går solen?

Slipp vakna i ett stekhett tält genom att tänka till redan på kvällen. Förenklat kan man säga att solen går upp i öst och ned i väst. Genom att sätta tältet på en plats som kommer vara skuggig på morgonen brukar det gå lättare att sova. Jag sover förresten gärna med en buff över ögonen, när det ljusnar på morgonen tycker jag ibland att det är svårt att sova.

Vatten i närheten

Det är smidigt att ha vatten nära lägerplatsen. Dels för matlagning och hygien men också som en säkerhetsåtgärd om något skulle börja brinna.

Vacker utsikt

En bonus är om platsen bjuder på vacker utsikt direkt från tältet. Särskilt från mitt Jack Wolfskin-tält med två absider är det härligt att kunna kika ut utan att behöva lämna sovsäcken.

Tänk också på tryggheten. Beroende på var i världen du befinner dig behöver du tänka till om det är en trygg plats att tälta på. I fjällen har jag aldrig upplevt problem, närmre städer kanske en camping är en god idé?

Vill du ha fler tips för friluftsliv? Läs gärna min bok

I min bok ”Fjällvandring – En redig guide för dig som vill vandra förberedd” får du alla tips du behöver inför din fjällvandring. Här hittar du den!

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.