Menu
Friluftsliv / Mitt friluftsliv

Fira jul utomhus i vindskydd

Förmodligen var vi flera som firade jul utomhus i år och inte mig emot! Naturligtvis blev det extra magiskt av att vi befann oss i ett snötäckt Tänndalen men jag tror ute-jul är ett koncept som kommit för att stanna. 

Redan några dagar före jul begav vi oss ut på rekognosering. En kort promenad från Max familjs hus finns två vindskydd, ett i vardera riktning. Det ena, med utsikt mot den frusna Tännån, såg ut att kunna bli perfekt. Vi gjorde upp en eld, kokade glögg i kaffepannan och bestämde att hit går vi tillbaka på julafton.

Dan före doppare-dan packade jag pulkan med ved, Petromax-stekhäll och tekanna. Eller glöggpanna i detta fall. Jag hade planerat fusk-fika i form av pepparkaksmix som är lätt att blanda med vatten och sedan steka på hällen. Det sistnämnda är inte jättelätt. Tålamod att vänta på glöden (det hade vi inte) och otroligt mycket smör (det hade vi) är framgångsfaktorer.

Med tjocka underställ, termobyxor och fika packat pulsade vi så iväg på julaftons morgon. Ska sanningen fram så hade jag planerat hela utflykten inklusive packlistor och uppgifter till respektive familjemedlem så att det inte skulle uppstå onödiga friktioner på själva julafton. Du packar det, du packar det andra, jag förbereder följande… Konfliktförebyggande åtgärder helt enkelt. Eller så har jag bara blivit arbetsskadad av Försvarsmakten. Nåja. Allt kom med i vilket fall.

Att göra upp eld är alltid mysigt och extra fint blev det i år eftersom jag fick ett par jättefina handskar i julklapp av Max. De invigdes omedelbart. 

Kokkaffe i perkulatorn, glögg i tekannan och så pepparkaks-plättar. En julaftonsfika som inte går av för hackor. Det blåste väldigt mycket men jag hade med en tarp som Max pappa spände upp som vindskydd vid sidan av vindskyddet vi satt i. På så sätt brann elden lugnare.

Efter fikat vandrade vi tillbaka till huset för sill-lunch, julklappsöppning och Kalle Anka. Lite ute, lite inne med de (totalt sex) personer vi bott med hela julen. Och så Flexie förstås, hon som blev väldigt glad över sin julklapp. Det var ett stort tuggben format som en polkagrisstång. 

Jag hoppas alla fick en så fin jul som det var möjligt att få detta underliga år!

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.