Menu
Börja vandra / Friluftsliv / Vandring

Mens på vandring i skogen eller på fjället

Innehåller annonslänkar till produkter jag själv köpt och använder

Verkar det krångligt att ha mens på en fjällvandring eller annan vandring? Det behöver inte vara så svårt och med övning blir det allt lättare. Här kommer mina tips som gör det enklare att hantera mens och friluftsliv.

Är du man? Toppen, läs på du med! Då är du redo att underlätta för den andra halvan av befolkningen.

1. Ta med rätt utrustning

Med rätt prylar i ryggsäcken blir det inte så bökigt att hantera mens i skogen. Flertalet små påsar för använda mensskydd, våtservetter, ett par extra underkläder och tålamod till längre kisspauser löser det mesta.

Be om hjälp med att hålla upp en handduk som insynsskydd om du känner att det behövs. Vänta inte för länge med att byta mensskydd för att du tycker det är jobbigt.

Kanske kan du ha en dryback för att samla alla småpåsar med mensskydd i? Då är det lätt att tömma den när du når en papperskorg.

2. Höjd beredskap med tamponger

Tamponger (oanvända…) är förresten utmärkta att starta en eld med oavsett om du använder tändstål eller tändstickor. Oavsett bör bindor och tamponger ingå i sjukvårdskitet på samma självklara sätt som bandage och skavsårsplåster.

Alla killar borde också ha ett par stycken i fickan över tiden. Då är du redo för alla sorters nödsituationer.

Köp en sådan här billig påse med vanliga tamponger (annonslänk) och fyll på sjukvårdskitet.

Här finns även tamponger av ekologisk bomull (annonslänk)

3. Ta med skräpet hem

Gräv inte ned mensskydd i skogen, bär dem till en papperskorg.

Vill du slippa släpa skräp, överväg en menskopp du kan tömma utomhus och koka den ren i stormköket regelbundet. Jag har köpt den här menskoppen (annonslänk).

4. Tycker någon det är äckligt?

Nej, mens är inte äckligt. Det är inget att skämmas för! Är du rädd för vad ditt vandringssällskap ska tänka går du med fel personer. Hitta nya vandringsvänner.

Jag skulle aldrig vilja vandra i ödemarken med någon som är så pass sinnessvag att den tycker mens är äckligt.

5. Var snäll mot dig själv

Att röra sig kan hjälpa mot mensvärk men känn efter vad du behöver. Vandra en lagom bit, ta med extra fika och kanske en varmvattenflaska att lägga mot magen. Friluftsliv är ingen tävling men det vore trist att tvingas stanna hemma varje månad. Blir du sängliggandes eller liknande, sök hjälp hos sjukvården!

Försök också gå med en så lätt packning som möjligt. Låt gruppen då går med hjälpa till eller gå en kortare tur som inte kräver lika mycket utrustning. Ett midjebälte som trycker mot en svullen mensvärkande mage är rätt oskönt.

Jag tar också med mig värktabletter, 12 kronor är prisvärt för ibuprofen (annonslänk) och så 10 kr för paracetamol (annonslänk). En av varje hjälper mig, jag är inte läkare utan detta är vad jag personligen gör.

Vad är dina bästa tips för att hantera mens i friluftslivet?

Har du ett smart friluftshack för mensveckan att dela med dig av? Kommentera gärna så samlar jag alla tips och kompletterar det här blogginlägget. Låt oss hjälpas åt att göra det smidigare att kombinera mens och friluftsliv.

2 Comments

  • Sandra
    7 augusti 2023 at 14:10

    Hej Wilda!
    Tack för att du delar med dig av denna kunskap och dessa tankar!
    Jag är helt ny till vandring och kände mig otroligt skyldig när jag inte ville följa med min nye kille upp på fjällvandring pga. mens. Detta var något han ville göra med mig och han hade detta som överraskning, men jag var helt oförberedd i hur man hanterar mens uppe på ett kalt fjäll (denna dag var det dessutom kallt och regnigt, så det kändes ju ännu läskigare och mer omotiverande).
    Mitt huvudbekymmer runt detta med mens på vandring är hur man sköter det hela uppe på ett kalt och öppet fjäll. Tänk om det inte finns någonstans att ”gömma” sig? Vad gör man då? Tankar och tips kring detta skulle jag uppskatta!
    Och jag vet inte om detta är en dum fråga, men; att tömma sin menskopp i det vilda – kommer det locka till sig rovdjur som varg och björn?

    Många stora tack!
    /S

    Reply
    • outdoorwilda
      13 augusti 2023 at 11:17

      Hej! Hoppas du kan följa med på fjällvandring framöver 🙂 Förstår att det kan kännas trassligt men mens på fjället. Det brukar alltid gå att hitta några stenblock, en liten höjd eller en sänka att ”gömma” sig i om man vill det, speciellt om man går en bit från vandringsleden. Du kan också planera din vandring så att du passerar utedass eller våffelstugor som har dass eller toaletter. Kan vara skönt särskilt på första vandringen. Det kan vara smart att gräva en liten grop att hälla ut blodet i men du behöver inte vara orolig för rovdjur av den anledningen. Dom vill inte träffa på oss människor och de drar dig undan om de känner lukten av oss/hör oss generellt. Hoppas du vågar dig ut!

      Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.