Menu
Livsdesign

Så sparar jag (till friluftsliv): min buffert på konto med ränta

Innehåller annonslänkar

Varje sparande tycker jag borde innehålla en buffert av pengar som inte är placerade i fonder/aktier eller liknande. De ska finnas på ett tryggt konto MEN det ska också ge ränta. Det är helt enkelt pengar du kan behöva använda när som helst eller inom en tidshorisont på något år. För egen del har jag en buffert för ”nu skiter sig nått med huset eller bilen” och sen en buffert för något roligt. Vad som är något roligt kommer förhoppningsvis visa sig redan i höst men förra året var det att köpa motorcykel.

Förra hösten behövde vi köpa nya vinterdäck exempelvis, då var det väldigt skönt att ha pengar i buffert och sedan beställde vi däcken smidigt från Däckonline (annonslänk).

Pengarna ska alltså gå att använda när som helst och är de sparade i aktier eller fonder skulle det kunna betyda att du tvingas sälja med förlust om du plötsligt behöver pengarna. Säkerheten är alltså viktig när sparhorisonten är kort men säkerhet betyder istället lägre avkastning. Längre ned berättar jag mer om hur mycket jag har i buffert och vad jag drömmer om…

Att jag sparar är också anledningen att jag har råd med friluftsliv. Liftkort, vandringsbyxor, kängor, löparskor och längdåkningsskidor är exempel på sådant jag sparat till och sedan köpt.

Spara på sparkonto med ränta

Att ha pengarna i madrassen hemma, eller på ett vanligt bankkonto hos en av storbankerna, är däremot dumt. Det finns ett antal internetbanker som åtminstone ger lite ränta. Jag har valt Northmill Bank och får just nu 0.85 % i rörlig ränta och fria uttag.

Tidigare hade jag min buffert på Avanza i sparkonton från Collector och Nordax men dessa räntor har sänkts så jag flyttar pengarna till Northmill Bank istället.

Om du av någon anledningen inte vill eller kan spara i aktiefonder, räntefonder eller aktier alls, då är ett sparkonto med ränta ännu viktigare. För oss andra är det ett utmärkt komplement eftersom vi får lite ränta men ändå kan komma åt pengarna när som helst.

Därför väljer jag Northmill Bank

Jag gillar Northmill Bank eftersom appen är sjukt lätt att använda, det är liksom bara ett sparkonto och inget trassel. Jag väljer att ha kanske 10 000 kr på mitt vanliga sparkonto i samma bank jag får in lönen på eftersom jag gillar känslan av beredskap. Men resten av bufferten, som jag vill ska uppgå till 100 000 kr, den finns på Northmill Bank.

Börja sparandet genom att öppna ett rörligt sparkonto. Jag vill inte ha fast ränta, ska jag ”låsa” pengarna ett år gör jag det hellre i aktiefonder eller liknande trots risken. Northmill erbjuder också lån och mer information om det finns här (annonslänk).

Northmills rörliga sparkonto har ingen minimigräns för insättning och det är fria uttag som gäller.

Vill du läsa mer eller öppna ett konto? Kolla in northmillbank.com

Jag har även en summa som jag förhoppningsvis ska investera i en fastighetsaffär under hösten. Jag håller tummarna och återkommer när det finns mer att berätta.

Fler inlägg om pengar och privatekonomi

Undrar du något om privatekonomi, livsdesign eller vad jag tänker om pengar? Fråga gärna i en kommentar så gör jag ett inlägg med svar!

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.