Menu
Livsdesign

Om lycka är frihet, vad är då frihet?

Den här typen av tankar tar upp ganska mycket utrymme i min hjärna. Jag har alltid tänkt mycket på framtiden och jag motiveras av att känna att jag har en vision för vad som ska hända sen. Självklart ändrar jag inriktning när jag upplever att det är nödvändigt men det är en stark drivkraft för mig i att fokusera på nästa steg. Då kan jag samtidigt njuta av nuet eftersom jag vet att det jag gör just nu (förutom att det är kul och meningsfullt) också bidrar till att ta mig mot det mål jag satt upp.

Mina ledord i livet

Jag har några ledord som hjälper mig navigera genom livet och fatta beslut. När jag ställs inför ett val eller när jag funderar på mina mål då ”mäter” jag ofta den förväntade effekten mot de här orden.

I princip kan jag säga att minst 3 av 5 måste vara uppfyllda för att jag ska göra något, ta ett visst jobb, ägna min tid åt något. Allra mest fri känner jag mig när jag får lägga tid på friluftsliv. Jag vill därför skapa förutsättningarna som krävs för att jag ska kunna lägga mycket tid på det. Nu och i framtiden.

Tankar om frihet

Frihet är ett centralt begrepp. Jag har utforskat det ganska grundligt och provar mig fortfarande fram. När jag var yngre jobbade jag ett par månader för att sedan kunna resa runt och vara så att säga helt fri. Senare kom jag på att jag kunde kombinera drömmen om att bo utomlands med att läsa på universitetet. Därför läste jag på distans (och tog sedan examen från Uppsala Universitet) men jag bodde i Bangkok, Thailand. Studiemedlet räcker ju längre där. Och att springa runt i overall har aldrig varit min grej.

För att dryga ut kassan, och eftersom jag alltid gillat att skriva, började jag frilansa. Ett eget företag vore väl smart tänkte jag och startade enskild firma när jag var drygt 20 år gammal. Frihet som egenföretagare är delvis sant. Du styr själv över din tid men du har fortfarande en chef i form av en kund och dessa är oftast betydligt mindre förstående över att du också behöver helger och lediga kvällar än en ”vanlig” chef.

Jag såg en möjlighet i att rikta in mig på marknadsföring inom nischer så som bygg, teknik, fastighetsutveckling och hållbarhet. Om jag kunde fota utöver att skriva, ja då kan jag ta mer betalt tänkte jag och köpte en systemkamera. Video, inga problem. Köpte en filmkamera, googlade och åkte till kunden dagen efter för att spela in en film om hur man spacklar…

Ekonomisk frihet och enskild firma rimmar däremot inte så bra. Aktiebolag är bättre eftersom det går att ta utdelning. År 2012 startade jag AB och perioden mellan 20 och 30 försörjde jag mig helt som egenföretagare. Däremot jobbade jag nästan ihjäl mig. Den där efterlängtade friheten fanns inte riktigt eftersom det alltid fanns mer jobb att göra. Jag försökte skala upp genom att anställa men det var svårt att vara säljare, kundansvarig, copywriter, HR-chef och ekonomiansvarig samtidigt.

Att göra lumpen var en dröm. När jag mönstrade som 19-åring blev jag antagen som plutonbefäl men sen kom nedskärningarna. Värnplikten blev inte av eftersom försvaret la ned min utbildningsplats. Skam den som ger sig, som 29-åring ryckte jag in. Och nu är jag officer. Frihet (för mig personligen) går inte ihop med försvaret heller eftersom jag jobbar på plats varje dag men jag får utbilda, se människor växa, jag kan påverka jämställdhetsarbetet och jag känner meningsfullhet. Det är också en form av frihet. Eftersom vi jobbar dygn och så vidare får vi kompensationsledigt och jag ser fram emot långa ledigheter på somrarna. Dessutom, jag kan inte ta med det här jobbet hem så ledig tid är verkligen just det, ledig. Det är frihet det med.

Frihet är också känslan av att inte sitta fast i ett hamsterhjul av måsten och utgifter. Att ha koll på ekonomin är en grundbult i mitt arbete med att känna mig fri. Jag inser att detta inlägg är något av ett cirkelresonemang. Speciellt om en även läser mitt blogginlägg om just ekonomi.

Mitt sökande efter frihet fortsätter men jag vet att det är ett viktigt ledord för mig.

Fler inlägg om pengar och privatekonomi

Undrar du något om privatekonomi, livsdesign eller vad jag tänker om pengar? Fråga gärna i en kommentar så gör jag ett inlägg med svar!

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.