Menu
Livsdesign

Pengar, makt, frihet och jämställdhet

Pengar, tänk att det ska vara ett så tabubelagt område. Jag förstår inte riktigt varför men jag tycker ofta det blir obekvämt och dålig stämning när jag frågar människor vad de har för lön. Ur mitt perspektiv är det bara företag/arbetsgivare som vinner på smusslandet. Vet du inte hur hög lön kollegan har är det kanske mindre chans att du själv tar i när det är lönesamtal. Att kvinnor dessutom (i många branscher, inte alla) tjänar mindre än män med likvärdiga jobb och likvärdig kompetens är ännu en anledning att lyfta på locket.

Därför tänker jag nu vara ärlig. Läs inte om det är en trigger för dig och jag hoppas såklart du som vill läsa förstår att jag vill uppnå transparens, inte skryta.

Vad har jag för lön?

I Försvarsmakten är lönerna inte speciellt höga. Jag tjänar 26 000 kr i månaden (före skatt) som yrkesofficer och instruktör. Tidigare i min civila karriär var lönen väldigt olika. Som egenföretagare satte jag själv ofta en lön på drygt 20-25 000 kr i månaden (före skatt) men när företaget går bra finns det möjlighet att ta utdelning. Det kan bli ungefär 160 000 per år före skatt men summan/utdelningsutrymmet påverkas av ett antal faktorer jag inte orkar gå in på. Skatten på utdelning är 20 %.

När jag var anställd som ansvarig för digital marknadsföring på ett företag tjänade jag 45 000 före skatt. Under mitt bäst betalda, långvariga konsultuppdrag fakturerade jag 90 000 kr per månad. Detta ska såklart sen skattas på, arbetsgivaravgifter betalas och diverse kostnader ska täckas.

Dessutom hade jag ett par år när jag jobbade extra och sen reste runt i världen. Det var kanske inte så bra för ekonomin men det var bra för mig som människa. Jag har pluggat totalt mer än 3 år på högskola men jag har inga studielån. Jag drev företag parallellt, delvis på bekostnad av min hälsa.

Jag har också ägt och sålt en lägenhet med vinst, en utan att gå plus och när jag och exet gjorde slut blev jag utköpt ur det gemensamma boendet men till ”kompispris”. Kanske inte så smart, men man ska också kunna se sig själv i spegeln.

Jämställdhet och ekonomi

Ekonomi är för mig nära sammankopplat med makt i form av självbestämmande. Jag har varit, och är, fullkomligt övertygad om vikten av att ordna sin ekonomi på så sätt att jag aldrig behöver stanna i en dålig relation av ekonomiska skäl. Min frihet och mitt oberoende är otroligt värdefullt för mig. Jag känner mig stark och trygg när jag har kontroll på mina pengar. Med det sagt så är jag generös och vill gärna dela och älskar att vara i den relation jag har nu. Däremot tycker jag det är viktigt, särskilt för kvinnor, som traditionellt tjänat mindre och kanske varit mer föräldralediga och så vidare att kunna behålla sin självständighet. Alternativt då att man som par delar 50 % på allt och sedan också gör det om det tar slut, oavsett vem som köpte huset/bilen/saken.

Jag skulle personligen inte vilja äga mindre än 50 % av vårt gemensamma boende. Och det har jag heller aldrig gjort. Däremot, när vi köpte vårt hus, då hade jag kunnat köpa hela själv men det var självklart för mig att gå all in och skriva nytt kontrakt med säljaren så fort det stod klart att M skulle kunna gå in med halva kontantinsatsen.

Att ha koll och kontroll på ett existerande sparande ger makt och frihet rent ut sagt. Sedan, nu när grundfrågorna är avdiskade, går det att tänka framåt.

Hur sparar och investerar jag?

Jag är aktiv med mitt sparande och investerande och har lärt mig mycket genom att läsa tidningen Privata Affärer, bolla med min pappa och läsa bloggar som Rika Tillsammans. Varje människa måste sedan tänka till själv på hur lång sparhorisont man jobbar mot och vilken risk man är villig att ta. Under corona gick jag back ungefär 70 000 kr på en enda dag. Då kan det suga till i magen. Men jag har en långsiktig strategi och en diversifierad portfölj som klarade av att återhämta sig fantastiskt bra. Fast hade jag behövt pengarna just då, ja då hade det varit jobbigt.

Därför behöver varje seriöst sparande innehålla en buffert på ett vanligt sparkonto. Däremot är bankerna som SEB/Handelsbanken och så vidare kass i bemärkelsen att du inte får nån ränta. Jag har mitt buffertsparande på en internetbank på ett sparkonto som åtminstone ger 0,65 % ränta. Min utgångspunkt är att ha ungefär 100 000 kr på ett sådant konto. Det är alltså pengar jag kan ta av när som helst vid behov, exempelvis om något händer med huset. Givetvis tar jag inte av de pengarna för ”vanlig” konsumtion och månadens räkningar.

Vidare så amorterar vi. Just nu 6 000 kr per månad. Det är också en sorts sparande. Förmodligen tycker någon att dessa pengar kunde göra nytta på börsen istället men min mentala attityd går i linje med ”den som står i skuld är inte fri”. Jag vill bli fri.

Att spara på olika sätt är också ett sätt att sprida risk och det tycker jag är viktigt. Jag är försiktig med mina investeringar så söker du råd från någon börshaj så är det inte jag. Oavsett får du inte ta nått av det här som rådgivning, jag delar bara mina personliga tankar.

Med utgångspunkt i att jag vill sprida risk och ha mina pengar investerade i olika länder, branscher och dessutom har olika lång sparhorisont på olika delar av kapitalet så gjorde jag en uträkning med utgångspunkt i rekommendationerna från tidningen Privata Affärer.

Notera nu att du inte behöver göra det så här ”krångligt”. Du kan starta ett ISK-konto och investera några hundralappar i 4-5 olika fonder. Sedan sätter du ett månadssparande (!) och låter det puttra på. Det finns också fondrobotar som kan göra jobbet åt dig.

Så här gjorde jag:

En del av mitt kapital ska jag (om jag behöver) kunna använda på 2-3 års sikt, en del på 5-7 år sikt och en större del på längre än 10 års sikt. Dessutom sparar jag själv till pensionen på ett eget ISK-konto.

Beroende på sparhorisont behöver pengarna vara mer eller mindre ”tryggt” placerade. Varje sparhorisont fick därför en uppdelning i antal procent som jag vill ha i det jag kallar Sverigefonder, globalfonder, fonder på tillväxtmarknader, räntefonder och aktier. Sedan la jag ihop alla summorna och har nu samlat mina fonder på separata ISK-konton för att kunna hålla koll på hur står procentandel av kapitalet som finns i respektive ”typ av fond”. ISK-kontot för pension har sin egen mix.

Jag har valt att fördela mina pengar så här:

20 % i aktier, 30 % i globalfonder, 10 % i räntefonder, 30 % i Sverigefonder och 10 % i fonder på tillväxtmarknader.

Sluta jobba? Passiva inkomster? Framtidsdrömmar

Jag sparar eftersom jag vill ha möjlighet att leva det liv jag vill. Några extravaganta vanor har jag väl inte direkt. Matlådor är min melodi. Men, det var såklart härligt att kunna köpa min drömmotorcykel. Hur jag lyckades? Genom att spara i flera år.

Utgångspunkten är att ta kontroll över utgifterna. Låga utgifter innebär möjlighet att spara mer. Vi bor i ett relativt billigt, litet hus ute på landet. Då blir mer pengar över till sparande än när jag hade en egen svindyr lägenhet i Sundbyberg.

Jag har läst mycket om ränta-på-ränta effekten och kommit fram till att jag vill ha möjlighet att leva på avkastningen från mina investeringar. Däremot kanske jag fortsätter jobba för att jag brinner för det jag gör, eller så engagerar jag min i roliga projekt eller konsultuppdrag. Jag vill åtminstone ha möjligheten att lämna hamster-hjulet i god tid innan pension.

Ytterligare en dröm är att lyckas knäcka koden för passiva inkomster. Min bok är ett sådant experiment även om det hittills tagit otroligt mycket tid och givetvis är ju huvudsyftet att jag vill lära människor om vandring och friluftsliv men nu när den är klar kommer jag ju alltid kunna sälja den. Men tänk ändå, att kunna leva på roliga drömprojekt? Det vore nått va.

Varför jobbar du i försvaret då tänker säkert någon. Ett välbetalt marknadschefsjobb vore kanske mer rimligt sett till ovanstående? Jo, visst, men jag vill också brinna för det jag gör och möjligheten att få påverka en organisation som Försvarsmakten ur ett jämställdhetsperspektiv är fantastisk. Jobbet är svinkul och jag älskar att få utbilda soldater. Eftersom jag har sänkt mina utgifter har jag råd med ett roligt jobb.

Mina ledord i livet

Jag har några ledord som hjälper mig navigera genom livet och fatta beslut. När jag ställs inför ett val eller när jag funderar på mina mål då ”mäter” jag ofta den förväntade effekten mot de här orden. Framöver kommer jag fylla på med blogginlägg där jag dyker ned i de här orden på olika sätt.

Vill du veta mer?

Nu har jag skrivit det här utan att planera. Förmodligen har jag missat något och jag vill gärna svara på frågor eller utveckla mina tankar i det här ämnet. Skriv gärna en kommentar i så fall!

Fler inlägg om pengar och privatekonomi

Undrar du något om privatekonomi, livsdesign eller vad jag tänker om pengar? Fråga gärna i en kommentar så gör jag ett inlägg med svar!

10 Comments

 • Lennart Johansson
  20 augusti 2021 at 17:33

  Tack!
  Jag hoppas jag ska bli mer ekonomisk.

  Reply
 • Sofie
  21 augusti 2021 at 08:01

  Håller med om samtliga punkter. Pengar är frihet och jag vill verkligen aldrig känna mig fast. Varken i en dålig relation eller ha ett jobb jag måste fortsätta med för att jag har höga omkostnader. Jag och Hans delar 50% på alla kostnader, äger hälften av huset osv. Har fått många åsikter om hur vi löst vårt liv men det har fungerat för oss i över 25 år. Låga omkostnader så vi aldrig är oroliga över att ha pengar till det vi tycker gör livet värt att leva (äventyr med hela eller delar av familjen) Sparar precis som du i ISK men också Lysa för att det är enkelt och hittills vuxit väldigt bra.
  Bra inlägg! Tack.

  Reply
  • outdoorwilda
   21 augusti 2021 at 08:04

   Precis, så tänker jag om jobb också. Jag vill inte bli slav till mina utgifter så att säga. Jag ska nog testa typ Opti eller Lysa också som komplement, alltid kul att se vad det kan ge! Tack för kommentaren!

   Reply
 • […] Frihet är också känslan av att inte sitta fast i ett hamsterhjul av måsten och utgifter. Att ha koll på ekonomin är en grundbult i mitt arbete med att känna mig fri. Jag inser att detta inlägg är något av ett cirkelresonemang. Speciellt om en även läser mitt blogginlägg om just ekonomi. […]

  Reply
 • Elin Nordin
  21 augusti 2021 at 12:18

  Tänkvärd text och välformulerat 👍🏻
  Tack!

  Reply
 • […] av livet. Här kommer den ekonomiska frågan in igen. Jag har redan bloggat om varför jag tycker lycka är lika med frihet och att frihet kan köpas för pengar. Tid är frihet, god hälsa är frihet, att människor jag bryr mig om mår bra ger mig mental […]

  Reply
 • […] Pengar, makt, frihet och jämställdhet […]

  Reply
 • […] Det sammanfattar mycket av min egen ekonomiska filosofi. Jag har redan bloggat en del om min privatekonomi och om du hängt med mig ett tag vet du redan att jag är aktiv med sparande i aktiefonder, […]

  Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.