Menu
Gröna Bandet / Mitt friluftsliv / Vandring

Planering inför fjällvandring: Vandra Gröna Bandet

Hur planerar man inför en drygt 130 mil lång vandring? Jag får be att få återkomma när jag testat och vet svaret. Tills dess att jag planerat och genomfört Gröna Bandet så är det mina funderingar, tankar och planeringsidéer jag delar. Mest för att det kommer vara roligt för mig själv om ett år eller två att läsa om hur allting började. Då kommer jag kunna skratta åt eventuella missar och såklart ge tips om vad som egentligen hade varit rätt.

Jag tänker dock bäst högt. Eller när jag skriver. Och kanske tycker du att det är skoj att hänga med på det här äventyret från första stund. Om inte annat så vill jag visa alla delar av en fjällvandring. Inte bara det som hamnar på bild i Instagram-flödet.

Med andra ord är jag och mitt äventyr verkligen inte något facit. Precis som vanligt i livet så kör jag på devisen make it up as you go along. Fast, jag kommer såklart tänka först, planera och sedan öva, öva och öva innan jag ger mig iväg.

Skärmbild från Lantmäteriet
Skärmbild från minkarta.lantmateriet.se

Att bestämma sig för att gå skitlångt

Att gå Gröna Bandet innebär en vandring mellan Treriksröset i norr till Grövelsjön i söder (eller ja, norra Dalarna men ni fattar). Det är helt enkelt en vandring genom hela den svenska fjällkedjan och förmodligen en bit av den norska också beroende på vilka vägval jag gör.

Jag har drömt i flera år om att ge mig ut på ett ordentligt äventyr och nu har jag bestämt mig för att det blir just Gröna Bandet. Jag vet inte om jag är en udda fågel men så länge jag ”bara” drömmer om något eller löst funderar på om något vore skoj, då händer absolut ingenting. Så fort jag däremot gör ett aktivt val och säger högt (och skriver) det jag vill göra, ja, då känns det som om det kommer hända imorgon.

Jag passar mig med andra ord noga för att säga vad jag vill. För pang så har det hänt. Och ibland går det lite väl fort kanske. (Host, host jag tänker på dig husbilen eller flytten till Älvdalen exemplevis…).

Skitsamma. Detta är något jag vill och av naturliga faktorer (vinter, jobbet etc) så är det omöjligt att ge sig av i helgen. Nu finns istället gott om tid för planering och träning. Förhoppningsvis finns också nog tid att övertyga chefen om att det här är en jättebra idé. Nåja, det är en praktisk fråga och sådana reder alltid ut sig med hjälp av en gedigen handlingsplan och ett stort mått av envishet.

Beslutet är taget. Denna fjällvandring kommer bli av även om exakt tidpunkt är höljt i dunkel. Blir det inte denna sommar (2022) som jag vill, då blir det 2023. Att fatta ett beslut är det första steget mot att lyckas. Sedan är det ”bara” genomförandekraften som ska till och det är nog faktiskt min superkraft.

Förresten, det är verkligen alltid när jag är ute på promenad i skogen och inte störs av något eller någon som idéer landar, mognar och beslutas om.

Varför vill jag gå Gröna Bandet?

Den mer relevanta frågan att ställa är kanske varför jag vill vandra i två månader i sträck. Att det just ska bli Gröna Bandet är för att det är ett kul koncept och känns lite som en klubb. Hallå, jag kommer ju få en plakett efteråt liksom. Det är också roligt att veta att andra gjort samma äventyr och att jag då har människor som delar samma upplevelser. Det är en fin känsla att vara en del av ett community.

Genom att vandra väldigt långt kommer jag få en möjlighet att pröva mina kunskaper och min förmåga i praktiken. Det kommer vara lärorikt rent friluftsmässigt och det kommer göra mig till en bättre ”lärare” så att säga. Dessutom kommer den mentala utmaningen förhoppningsvis göra mig till en psykiskt starkare människa. Jag hoppas bli inspirerad, prövad och ja, jag vill helt enkelt se hur jag reagerar. Eftersom jag också älskar att berätta, i både text och bild, så kommer det här äventyret ge mig chans att fortsätta uttrycka mig kreativt och dela tankar och känslor med andra. Förhoppningsvis kan det också inspirera någon annan att också följa sina drömmar, vilken form de drömmarna än har.

Praktiska frågor och funderingar inför en lång vandring

Det finns såklart massor av saker jag behöver planera och jag njuter av att göra research. Jag lyssnar på poddar, läser bloggar och kollar vloggar på Youtube. Fast jag vill inte bli alltför påverkad av andra än. Jag ser även planeringen som en övning och jag vill exempelvis göra en egen skiss på färdväg innan jag läser andras detaljplaner. Sedan kommer jag såklart ta emot feedback från dem som är mer erfarna än mig.

Jag tycker dock det är väldigt lätt att bara följa någon annan och börja tvivla på mig själv. Därför vill jag ge mig själv ordentligt med utrymme för att tänka igenom allt från färdväg till packlista innan jag ”checkar av” mot hur andra gjort. Jag vill exempelvis mäta upp vad som är rimliga dagsmarscher för mig, inte stressas av att någon gick dubbelt så fort.

Det finns i nuläget två ångestpuckar. Den ena är jobbet och hur jag ska lyckas ta tjänstledigt så länge. Den andra är Flexie. Som tur är har jag världens bästa Max som stöttar och peppar. Förhoppningsvis kommer han kunna gå med mig någon vecka åtminstone. Men tyvärr har Flexie för ont i ryggen för att klara av en sådan här vandring. Det är otroligt trist.

Nu ska jag byta flik och hoppa tillbaka till Lantmäteriet. Skissplaneringen pågår. Dessutom har jag beställt en ny, lätt kamera. Kanske inte en helt rimlig första åtgärd men den ska såklart följa med på en massa mindre äventyr innan detta drar igång.

Svart schäfer i skogen

4 Comments

 • Jenny
  19 oktober 2021 at 21:23

  Ska bli så spännande att följa dig. Både på planeringsstadiet och sedan själva vandringen.

  Reply
  • outdoorwilda
   20 oktober 2021 at 08:14

   Vad kul att du är pepp på att hänga med! Tack!

   Reply
 • Windell Åsa
  20 oktober 2021 at 09:26

  Vilket äventyr!! Säkert mycket lärorikt på så många olika plan. Även för oss som får förmånen att följa dig här:) Lycka till med allt, från planering till målgången!

  Reply
  • outdoorwilda
   20 oktober 2021 at 09:31

   Ja det är en riktig ”bucket list”-grej! Hoppas innerligt jag kommer iväg sommaren 2022. Måste övertyga chefen 🙂

   Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.