Menu
Friluftsliv

Skötselråd för kängor: Vårda kängor av Gore-tex

Hur tar man hand om kängor med Gore-tex? I det här inlägget berättar jag hur jag rengör och smörjer in mina kängor.

Vandringskängor får stå ut med mycket. Från lera, regn och fjällterräng till stekande sol och grusvägar. För egen del använder jag dessutom kängorna varje dag på jobbet i försvaret. Att ta hand om dem är därför ett måste. Dels för att de ska hålla länge och dels för att jag jobbet kräver puts och studs.

Ett par kängor av läder är på sätt och vis enklare att våra. Rengör med lädertvål och fetta in med läderfett. Fettet verkar på djupet och gör lädret mjukt och vattenbeständigt. Däremot ska du inte använda fett när du har kängor med Gore-tex. Då är det vax som gäller. Så här gör jag rent och smörjer in kängor med Gore-tex:

Ta bort skosnören och innersulor

Ta loss skosnörena för att kunna komma åt överallt. Innersulorna mår bra av att luftas. Som syns på bilden har mina kängor varit ute på fältvecka och längtar efter att tas om hand.

Rengör kängorna med ljummet vatten och en rotborste

Borsta av kängorna ordentligt och använd sedan ljummet vatten för att skölja bort lera och smuts. Jag brukar gnugga med borsten för att få bort all skit och dessutom gamla skovårdsprodukter.

Spola även av sulorna undertill och peta bort eventuella stenar som fastnat i mönstret.

Skölj även insidan av kängan ibland och gör rent med en ren borste. En oanvänd diskborste är ett smart verktyg. Dels behöver Gore-tex rengöring från insidan och dels vill du få bort saltkristaller som annars kan bidra till ökad friktion och därigenom skavsår.

Låt kängorna torka

Torka kängorna i rumstemperatur. Ställ inte kängorna vid ett element eller vid en brasa eftersom läder skadas av höga temperaturer. Lägg bollar av tidningspapper i kängorna och låt dem stå över natten. Byt till torrt tidningspapper på morgonen och låt torkningen fortsätta vid behov.

Smörj kängorna med vax

De flesta kängmärken har egna skovårdsprodukter som de rekommenderar. Jag gillar Lundhags vax (annonslänk till Outdoorexperten). Det är skillnad på vax och fett. Vax bildar ett skyddande lager utanpå kängan medan fett ”sjunker in” i kängan. För skor och kängor av Gore-tex är det vax du ska använda.

Använd fingrarna eller en trasa för att applicera vaxet i små cirklar. Lägg lite extra energi på sömmar, runt hällorna och hålen för skosnörena liksom ställen där kängorna utsätts för mycket påfrestningar. Exempelvis där foten övergår i tår och tillika där skosnörena börjar.

Putsa bort alla vaxrester, kängan ska inte kännas klibbig när du är klar.

Lundhags Leather Wax är ett naturligt vax som hjälper dina kängor att stå emot väta. Kängorna håller längre och lädret bibehåller sin stabilitet genom regelbunden vård med lädervax. Köp Lundhags Leather Wax här (annonslänk till Outnorth).

Vill du ha fler tips om du tar hand om dina fötter?

Läs gärna mitt blogginlägg om hur du kan tejpa fötterna för att slippa skavsår

Klicka för att läsa mitt blogginlägg om att förebygga skavsår med anti-skavstick

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.