Menu
Försvarsmakten

Så bygger du förtroende som chef och ledare

I mitt yrke som officer är ledarskap en central fråga. Jag övas och prövas hela tiden i rollen som chef och ledare och inser mycket väl hur oerhört mycket jag har kvar att lära mig. Möjligheten att få utvecklas inom det här området är ett av skälen till varför jag älskar mitt jobb. Här kommer en punktlista som jag tycker ger bra påminnelser när det kommer till att bygga förtroende.

 • Var tydlig. Det är lättare att lita på personer som är tydliga medan otydlighet skapar misstro.
 • Dela kunskap och information. Håll inte inne med information du har möjlighet att dela.
 • Lova bara det du kan hålla och håll de löften du ger.
 • Var empatisk, sätt dig in i andras situation och visa förståelse.
 • Var tolerant och accepterande inför att andra, och du själv, begår misstag ibland.
 • Visa att du har tilltro till andras förmåga.
 • Visa glädje och engagemang i det du gör.
 • Skapa samhörighet i gruppen.
 • Var äkta. Underställda märker om du inte är genuin.

I Försvarsmakten jobbar vi utifrån en modell som heter utvecklande ledarskap. Många av lärdomarna jag delar med mig av kommer härifrån liksom från praktisk erfarenhet eller från olika typer av utbildningar jag fått ta del av. Psykologen som jobbar på mitt regemente har bidragit med väldigt mycket också i form av de utbildningstillfällen hon hållit i. Kanske kan något av det vara hjälpsamt för dig eller åtminstone väcka tankar. För egen del innebär det ett tillfälle till reflektion att skriva ned det här.

Jag tänker också att många av de lärdomar jag drar inom försvaret kommer komma till nytta när jag leder grupper på fjällvandringar. Givetvis är det också applicerbart på för civila chefer. Faktum är att det finns en hel del inom ledarskap som den privata sektorn kan lära av försvaret. Och en hel del om effektiviseringar som försvaret kan lära av näringslivet. Jag är tacksam för att jag jobbar på ”båda sidorna” så att säga.

No Comments

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.