Menu
Börja vandra / Vandring

När är bästa tiden att fjällvandra i Sverige?

Den bästa tiden att fjällvandra i Sverige varierar beroende på vilket område du planerar att besöka och vilken typ av vandring du är intresserad av. Här är några allmänna riktlinjer för olika säsonger i svenska fjällen:

Sommar (juni-augusti)

Sommaren är den mest populära tiden att fjällvandra i Sverige. Under dessa månader är dagarna längre och vädret är vanligtvis mildare och stabilare. Vandringslederna är öppna och tillgängliga, och de flesta fjällstugor och campingplatser är bemannade. Tänk dock på att fjällstationer har olika öppettider/stänger beroende på var i landet de ligger. Kolla upp det innan avfärd. Särskilt i juli finns otroligt mycket fjällblommor att titta på. Det njöt vi av i somras när vi vandrade i Abiskofjällen första veckan i juli.

Däremot kan det i juni vara rejält med snö kvar alternativt så är forsar och bäckar så fyllda med smältvatten är det är svårt eller omöjligt att ta sig över vattendraget. Juli och augusti är mer lämpligt för fjällvandring medan juni är utmärkt för låglandsleder. Kolla gratisappen Naturkartan för att hitta en vandringsled nära dig.

Höst (september-oktober)

Hösten erbjuder vackra färger och en vandringsupplevelse med färre folk och betydligt färre insekter. Vädret kan vara mer varierande, med potentiellt kyligare temperaturer och regn. Det kan vara mindre folk på leden och vissa stugor och faciliteter kan vara obemannade. Med rätt förberedelser kan detta vara årets bästa tid i fjällen, särskilt september när temperaturen fortfarande är behaglig på dagarna. Var dock beredd på busväder och mörker, ta med en pannlampa. Läs gärna mitt blogginlägg om att vandra på hösten.

Vinter (december-mars):

Vintertid erbjuder fjällen fantastiska möjligheter till turskidåkning och andra vintersporter. Det kalla vädret ställer krav på din kunskap och för att hjälpa dig har jag skrivit boken Friluftsliv på vintern: Njutbara färder i kallt väder. Tänk på att de flesta fjällstationer öppnar först i februari även om några även har extra öppet runt jul.

Vår (april-maj)

Våren är övergångsperioden mellan vinter och sommar. Snön börjar smälta och vandringslederna blir gradvis tillgängliga igen. Vädret kan vara oförutsägbart med temperaturvariationer och snöfall. Generellt är detta en fin tid för turskidåkning om snön ligger men sen kommer en rätt blöt, grå och trist period i fjällen ärligt talat. Vänta till sommaren istället om du vill vandra.

Förbered din vandring

Det är viktigt att kontrollera lokala förhållanden och väderrapporter innan du ger dig ut på fjällvandring. Var medveten om att vädret i fjällen kan vara snabbt föränderligt och att fjällsäkerhet är av yttersta vikt. Planera din fjällvandring noggrant och ha rätt utrustning och kunskap för att möta de specifika förhållandena under den tid på året du väljer att vandra. Jag vill gärna hjälpa dig. Du kan exempelvis gå en kurs med mig eller så köper du min bok Fjällvandring: En redig guide för dig som vill vandra förberedd.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.