Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Tält för fjällvandring: Jack Wolfskin Stratos Lite II

Inlägget innehåller annonslänkar till Outdoorexperten

Jack Wolfskin Stratos är den uppdaterade versionen av Jack Wolfskin Exolight som jag använt i över tre år. Och ja, tältet är bra på riktigt. Jag skulle inte tipsa dig om det annars. Här finns tältet hos Outdoorexperten, tältet väger bara 2030 gram med alla tillbehör, butiken har skrivit fel i sin informationstext.

Jack Wolfskin Stratos Lite II är både lätt att bära och lätt att sätta upp. Jag längtar redan tillbaka till min fjällvandring, den var verkligen helt otrolig. För ja, det är betydligt enklare att njuta av fjällvandring när man kan återhämta ordentligt på kvällar och nätter. Ett bra tält är alltså avgörande men vad är ett bra tält och varför förespråkar jag just denna modell?

Jack Wolfskin Stratos Lite II på fjället i Katterjåkk

Varför välja Jack Wolfskin Stratos Lite II

Här listar jag några fördelar med tältet:

 • Tältet står emot vind. Utanpåliggande tältstänger bidrar till det.
 • Jack Wolfskin Stratos är enkelt att sätta upp. Tältstängerna sitter ihop i ett, och är färgkodade mot fästena på tältduken.
 • Inner- och yttertält sitter ihop. Det går snabbt att resa i regn utan att få vatten inne i tältet.
 • Bra ventilation får kondensen ut ur tältet.
 • Sitthöjd i tältet, väldigt skönt att hänga i tältet när det är regnigt eller myggigt ute.
 • Två ingångar. Utsikt och praktiskt om man är två. Går att öppna upp och bara ha ”myggnätsdörren” stängd.

Gott om plats och bra sitthöjd

Tältet är en ny version av min gamla favorit Jack Wolfskin Exolight, som jag har bloggat här bland annat. I huvudsak är det färgen som skiljer tälten åt. Nu på vandringen fick jag låna Stratos i versionen för två personer. Det passar utmärkt när jag är ensam, då får jag ordentligt med plats och kan verkligen återhämta i tältet. Jag gillar att kunna sitta upprätt och att till och med kunna göra de viktigaste ”efter vandring strech”-övningarna inne i tältet om det regnar.

När jag och Max tältar tillsammans har vi våra ryggsäckar och kängor i varsin ”absid”, alltså under tältduken utanför öppningen på varsin sida. När jag är ensam tar jag in hela ryggsäcken i innertältet.

Lätt att resa tältet på fjället

Jack Wolfskin Stratos Lite II är lätt att sätta upp även när man är ensam eller om man är nybörjare. Färgerna på ändarna av tältstängerna visar tydligt var i tältduken som de ska fästas. Det är så gott som omöjligt att misslyckas, givetvis är det ändå bra att prova att sätta upp tältet i trädgården ett par gånger innan man ska göra det i blåsten uppe på fjället.

Tältstängerna sitter ihop till en enhet som man enkelt fäster på utsidan av tältet. Inget fippel med att trä in flera stänger i kanaler således.

Tältet står emot regn

Det regnade det så gott som varje natt under de ca två veckorna jag fjällvandrade. Och ja, tältet stod pall. Jag hade med en disktrasa för att kunna torka bort kondens (och disktrasan var min enda handduk på vandringen) men jag använde den inte på tältet, behovet uppstod inte.

Stabilt när det blåser

Otroligt vindstabilt är det också. Som mest var det 18 m/sek i byarna när jag var ute. Jag kan alltså varmt rekommendera Jack Wolfskin Stratos Lite II.

3 Comments

 • Anna Lindahl
  13 augusti 2023 at 21:48

  Du har ju tidigare också använt Big Agnes Copper Spur på fjället. Hur skulle du säga att det och Exon skiljer sig åt i vindtålighet? Jag försöker banta min basvikt och tittar på Coppern, men vill inte att det ska bli ett säkerhetsproblem. Hade du vågat göra samma vandring med Coppern som den du nu gjort med Exon, från Abisko genom Vistas osv?

  Reply
 • Anna
  13 augusti 2023 at 22:30

  …straton vs Coppern menar jag såklart! 🙈

  Reply
  • outdoorwilda
   18 augusti 2023 at 19:14

   Hej!
   Jag tycker både Exolight och Stratos är rejälare än Coppern, jag tycker coppern vek sig mycket i hård vind och där sitter ju inte inner och yttertältet ihop vilket är en nackdel i mer kärvt väder. Ihoppackad blir ju Big Agnes mindre eftersom stängerna är delade i fler bitar vilket gör den lättare att packa i en cykel/motorcykelväska. Jag hade valde JW i år och kommer fortsätta med det men Big Agnes är också bra. Det är ju lite smaksak men jag tycker JW är lättare att hantera och ”rejälare” på något sätt men å andra sidan tror jag det är lite tyngre. Pros and cons som vanligt XD

   Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.