Innehåller annonslänkar till produkter jag älskar att använda
Tältet Jack Wolfskin Exolight III har en bra balans mellan vikt, stabilitet och utrymme plus såklart pris. Det är mycket tält för pengarna. Jag har använt mitt tält i över tre år och hunnit testa det både i skärgården och, framförallt, i fjällen. Det är mitt favorittält och i det här inlägget berättar jag varför.
Här hittar du Jack Wolfskin Exolight III hos Outdoorexperten och här finns det hos Outnorth eller scrolla vidare för att läsa vad jag tycker om tältet.


Tältet är enkelt att sätta upp. Det syns lite på bilden ovan men tältstängerna har färg i änden som gör det enkelt att se var i tältduken de ska fästas.
Det står emot vind bra eftersom tältstängerna ligger på utsidan av yttertältet.
Jag gillar att innertältet och yttertältet sitter ihop. Det gör det snabbare att resa vilket är viktigt i ruskväder. Ett tält med separat innertält är för mig mer av ett finväderstält. Innertältet hinner bli rätt blött när man sätter upp ett sånt i blåst och regn, särskilt om man gör det ensam. Därför gillar jag att Exolight sitter ihop.
Att det finns två ingångar och två absider är också smidigt. Det går att få utsikt åt två håll plus att jag och Max får varsin ingång. Då kan respektive person ha sin packning och sånt på sin sida och i den ordning man själv föredrar. Dessutom slipper man klättra över varandra om man ska ut och kissa på natten.

Vi sover gott tillsammans med Flexie i Exolight III. Det är inte så stor viktskillnad ned till tvåpersonstältet så det är helt okej för mig att bära det ensam också. Jag har inte något singel-tält trots att jag oftast tältar ensam utan jag gillar att ha sitthöjd och utrymme. Allt blir smidigare då tycker jag.
Min erfarenhet är att tältduken står emot väder och vind. Det höll till och med för att lägga stenar på en riktigt blåsig höstnatt.
Jack Wolfskin Exolight III väger 2330 gram. Det tycker jag är rimligt för ett tält för tre personer. Varianten för två personer, Exolight II, väger 300 gram mindre, då är det skönare med mer plats tycker jag.

Tältet är välventilerat och det är viktigt för att få ut fukt. Extra nice när man har en hund som kanske har blöt päls. Det är lätt att tro att det blir varmare i tältet om man stänger alla dragkedjor men det är tvärt om. Det behövs ett luftflöde för att få ut fukten. Myggnätet håller du såklart stängt.
Inuti finns en del förvaringsfickor vilket är smidigt.
Nackdelar då? Möjligen att tältspikarna kunde haft en böj så att linan satt lite bättre och kanske att stormlinorna kunde varit lite längre. Liksom fästena för linorna, det är en hake nu vilket förvisso innebär att det är lätt att sätta fast dem men jag är van vid att linorna är mer permanent fästa i duken. Detta innebär visserligen mindre trassel om man hakar loss dem när man bryter tältet.



Det är verkligen ett riktigt bra tält och i och med att det är självstagande är det smidigt i både skärgården på klippor och i fjällen.
Här finns Jack Wolfskin Exolight III hos Outdoorexperten
Här finns Jack Wolfskin Exolight III hos Outnorth.
2 Comments
Nybörjarguide: första semestern med tält – Outdoor Wilda
2 juni 2023 at 11:35[…] Det är viktigt att välja ett tält som passar dina specifika behov och förväntningar. Tänk på faktorer som storlek, vikt, säsong (sommar- eller vintertält), vädertålighet och användningsområde när du väljer tält. Jag har bloggat om tälten jag har, du kan läsa inlägget här. […]
Tält för fjällvandring: Jack Wolfskin Stratos Lite II – Outdoor Wilda
13 augusti 2023 at 10:21[…] är en ny version av min gamla favorit Jack Wolfskin Exolight, som jag har bloggat här bland annat. I huvudsak är det färgen som skiljer tälten åt. Nu på vandringen fick jag låna Stratos i […]