Menu
Åka skidor / Friluftsliv

Tänndalen – Skidåkning och friluftsliv för hela familjen

Gnistrande snö, milsvid utsikt och vildmarkskänsla fast med bekvämligheter intill. Det är ingen hemlighet att jag älskar Tänndalen.

Tänndalen är en del av det fantastiska fjällområdet Funäsfjällen i nordvästra Härjedalen. Till Funäsfjällen hör även Funäsdalen (Funäsberget), Bruksvallarna, Ramundberget och Tännäs. Bäst är att det går att åka skidor och bräda på samma liftkort i alla dessa anläggningar.

För oss som älskar längdskidåkning är Nordic Ski systemet på 300 km något av en skänk från ovan. Särskilt när högfjällspåren öppnar efter vecka 7. Det är otroligt lyxigt att kunna åka längdskidor i toppenfina spår uppe på fjället.

Våra favoritbackar finns i Tänndalen. Särskilt de första timmarna på morgonen är magiska. Jag menar, kolla bara ljuset i de här bilderna.

8 tips för vintersäsongen i Tänndalen

Ta liften med turskidorna eller snöskorna

Det kan kännas motigt att staka eller gå uppför berget men det slipper du om du tar sittliften Hamra Komfort upp. Utforska fjället ovanför det alpina skidområdet Hamra på turskidor. Eller gå en tur på snöskor, koka kaffe och njut av fjället utan att hela familjen måste kämpa i timmar i uppförsbackar först.

En lagom utfärd som ger mersmak på vintriga äventyr.

Här finns liftens öppettider.

Topptur i anläggning eller utanför

Det nya topptur/friåkningsområdet i Hamra kommer ge såväl nybörjare som erfarna möjlighet att åka puder under säkra förhållanden. För dig som vill ha mer fjäll och toppar finns guider som visar dig vägen till grymma områden.

Ta bilen till tältning på fjället

För 40 kr får du använda Fjällvägen från Hamra upp till parkeringen vid Svansjökläppen. Några få steg senare är du ute på fjället och kan prova din första vintertältning i vacker miljö utan att skida ut i evigheten. Med andra ord ett säkrare, och kanske framförallt mer praktiskt, alternativ för de flesta med bara några få semesterdagar att spela med.

Ät lunch (eller ta en After Ski) på Ski Lodge

Chefen i köket, Niclas, styr alltid god mat och det är himla mysigt att komma in nån timme för att käka. Det behöver ju inte vara lunch förresten, pizza och öl efter en dag i backen någon? Niclas röker dessutom fisk och säljer nere i byn. Kolla efter den gula skylten längs Rörosvägen i höjd med Tänndalens Skiduthyrning.

Hitta den godaste kanelbullen i backen

Doften av smör, socker och kanel över ankarliften får en att vilja ge upp skidåkningen nästan omgående efter att liften öppnat. Buskvallen Inn har enligt mig de godaste bullarna. Bara av att skriva det här börjar det vattnas i munnen på mig.

Hyr skoter/ följ med på guidad tur

Puls.nu hyr ut skotrar och ordnar turer med guide. Vi har hyrt flera gånger och det är riktigt roligt.

Åk längdskidor och drick Ginger Love

På senare år har jag blivit helt kär i längdåkning och efter att ha hyrt och lånat skidor investerade jag äntligen i ett par egna förra året. Ser fram emot att skida från Max familjs hus i Tänndalen längs Dalslingan till Hamra och dricka varm Ginger Love hos Paul/White on the hill. Han har gjort om en bandvagn till en ”fika-truck” och det går uppenbarligen hem hos mig.

Blå bandvagn i Tänndalen café

Ta ett iskallt dopp

Kallbad piggar upp. I december förra året passade jag på att bada nedanför Anderssjöåfallet innan det frusit helt och hållet.

Det mer rimliga valet är ett besök på Fjällnäs SPA. Då kan man basta, bada varm bubbelpool och ta ett dopp i sjön.

Isbad i Tänndalen Wilda Nilsson

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.