Menu
Gröna Bandet

Planering av dagsetapper Gröna Bandet – Inledning

Gröna Bandet är en drygt 130 mil lång vandring mellan Treriksröset och Grövelsjön. För att ha genomfört Gröna Bandet ska vandraren passera väster om eller genom ett antal platser. Jag har precis börjat planera och skriver allt eftersom jag tänker, testar, kollar, ändrar och tänker igen. Du som läser får helt enkelt hänga med hela vägen.

Jag börjar i vilket fall nu med att skaffa mig en överblick genom att använda Lantmäteriets digitala karttjänst. Enligt Fjällfararnas Gröna/Vita Band måste den som ska vandra eller skida ”bandet” passera väster om alternativt genom följande platser:

 • Torne Träsk, östra spetsen       
 • Nikkaluokta
 • Saltoluokta
 • Jäckvik
 • Håkafot
 • Åre

Start och mål ska vara vid Grövelsjöns fjällstation (genom att ta på den blå dörren!) och vid Treriksröset (den gula betongklumpen).

Får jag vandra Gröna Bandet i Norge?

En av mina första tankar var om det är godkänt att vandra i Norge eller om hela vandringen måste ske på svensk mark. Efter lite googling verkar det som att det är fritt blås på att knata i Norge med undantag för reglerna under corona-pandemin då gränspassage inte var tillåtet. Förhoppningsvis kommer detta inte vara ett problem när jag ska gå så min plan kommer vara att även vandra i Norge. Däremot kommer jag såklart att planera för omfall (reservplaner) längre fram.

Ska jag följa markerade leder under Gröna Bandet?

Eftersom jag tror att denna vandring kommer vara en tillräcklig utmaning som det är känner jag inget behov av att leta upp de mest extrema vägsträckningarna eller till varje pris undvika välbesökta leder. Istället tänker jag att det förmodligen mest kommer vara trevligt att träffa på lite folk på Kungsleden och liknande. Eftersom jag kommer vandra ensam så kommer jag få nog med tid ifred ändå.

Dessutom kommer en del sträckor innebära frigång utanför markerade leder vare sig jag vill det eller inte. Således kommer jag följa markerade leder till viss del, och till viss del gå fritt genom terrängen. Det är lätt att sitta här hemma och ha storslagna idéer om var det vore kul att knata men när knotten gör det bästa för att förstöra ens dag, skavsåren är ett faktum och det mesta gör ont – då kommer jag inte vara så imponerad över vad mitt soffliggande själv gjorde för plan.

Jag tänker mig alltså att jag sitter i tältet efter en tuff, blöt dag på vandring och funderar på vilka dagsetapper och vägval som är rimliga ur det perspektivet.

Hur tar jag mig till Treriksröset?

Den här frågan kommer jag få återkomma till men om alla stjärnor står på rätt plats så kommer vi vara på Lofoten innan min vandring börjar. Från Narvik verkar det sedan gå att ta buss till diverse olika ställen så som Skibotn och därifrån tänker jag mig alltså en vandring till Treriksröset. Det är långt men potentiellt vackert. Alternativet är ju att gå från Abisko norrut eller att komma in från Kilpisjärvi i Finland och vandra genom Malla naturreservat. Den här frågan kommer jag behöva återkomma till eftersom det är så många faktorer som spelar in. Allt från var jag kommer befinna mig innan start, hur lång tid som finns tillgänglig och så vidare och så vidare. Helst vill jag undvika att gå Nordkalottenleden norrut bara för att vända vid Treriksröset och gå samma väg tillbaka. Det vore roligare att passa på att se fler ställen ”när jag ändå är där” men i ljuset av att inte krångla till det blir det kanske en vandring tur och retur Abisko. Återkommer i frågan helt enkelt.

Från Kilpisjärvi är det 11 km vandring till Treriksröset. Det ska också gå att ta en båt till Golddaluokta och sedan gå 3 km. Enligt diverse bloggar verkar det kunna strula lite med båten men jag har ingen egen erfarenhet (än) att dela. Här finns Mallabåtens hemsida i vilket fall.

Det ska också gå att åka buss från Kiruna till Karesuando i Finland och sedan ta en annan buss till Kilpisjärvi.

Länstrafiken Norrbottens webbplats

Lapin Linjats webbplats (finskt bussbolag)

Matkahuoltos webbplats (finskt bussbolag)

Från Treriksröset och söderut

När jag väl går från Treriksröset vill jag ta god tid på mig. Jag vill känna in utrustningen och inte chocka kroppen alltför mycket. Därför planerar jag en kort dagsetapp. Finns det tid och ork över i slutet av dagen gör det såklart ingenting. Dessutom kommer jag vilja hinna fotografera. Hur som helst så räcker det gott med drygt 13 km från Treriksröset till Pältsastugan. Min utgångspunkt är ju att tälta men vem vet, kanske är jag i desperat behov av att torka kläder redan nu.

Om jag tänker tillbaka på andra ”äventyr” jag gjort ensam. Som exempelvis att tillbringa ett halvår ensam i Indien. Då var den första natten allra värst. Miljöombytet, otryggheten… Nu kommer jag inte känna mig otrygg på samma sätt som jag gjorde i New Delhi uppe i Norrbotten men ändå. Kanske kan det kännas bra att inleda med en stugnatt för att mjukstarta? Jag behöver ju dessutom öva på att vara snäll mot mig själv. Nåja, tiden får utvisa hur det blir med den saken.

Nu ska jag gå och lägga mig. Imorgon kör jag upp till vår lägenhet i Funäsdalen. Det känns helt overkligt roligt faktiskt. Fler berättelser om planeringsarbetet kommer. Jag skriver parallellt medan jag planerar så att jag själv kan gå tillbaka och kolla mina anteckningar.

2 Comments

 • Anton D
  14 december 2021 at 17:46

  Ska bli kul/spännande läsning! Drömmer själv om att stjärnorna någon gång ska stå rätt och att nog med tid ska finns för att genomföra gröna bandet 🙂

  Reply
  • outdoorwilda
   14 december 2021 at 19:22

   Tack! Jag kommer inte komma iväg 2022 dock på grund av jobbet men det kommer bli av!

   Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.