Menu
Vandring / Vandringsleder och destinationer

Vandring och fågelskådning i naturreservatet Hjälstaviken

Hjälstaviken är ett naturreservat i Uppsala kommun. Det ligger invid gamla E18 (väg 263) och går smidigt att åka till med bil men även buss. Längst ned hittar du mer instruktioner om transport. Runt Hjälstaviken går en stig som är 8 km lång. Bitvis är den väldigt lättpromenerad, särskilt den västra sidan mot Hårby, medan den norra sidan delvis går genom en kohage där det kan vara rejält blött på våren och hösten.

Den nordöstra delen är vackrast med betad hagmark och enbuskar som får miljön att likna Alvaret på Öland. Fast de södra delarna har en annan charm. Här leder spänger över vattnet i Hjälstaviken och dessa snirklar sig mellan högt vassgräs.

Stora Parnassens vackra sippor

På vårkanten är det Parnassen som lockar. Mellan träden växer oerhörda mängder vitsippor, blåsippor och gulsippor. Stora Parnassen ligger i Hjälstavikens södra ände och härifrån har jag startat vandringen (eller joggingturer) flera gånger. Bilden till höger är dock från reservatets östra sida. Blommorna fotade jag i Parnassen.

Utsikt över Hjälstaviken från Kvarnberget

Öster om Hjälstaviken tronar Kvarnberget. Upp på ”toppen” leder en vandringsstig och här finns flera utkiksplatser och en eldstad. Nedanför finns till och med ett litet vedförråd och ett dass.

Hjälstavikens naturreservat utsikt från kvarnberget

Östra kokullen, Hjälstaviken

Ur hagmarken sticker Östra kokullen upp som en liten ö klädd i enbuskar. Januarisolen (när den väl behagar titta fram) bjuder in till picknick här ute. Tänk dock på att strandängarna runtomkring är förbjudet att beträda mellan 1 april till 15 augusti för fåglarnas skull. Håll dig därför på vandringsleden extra noga under denna period.

Fågelskådning vid Hjälstaviken

På flera ställen runt vattnet finns fågeltorn och så kallade gömslen varifrån man kan skåda fåglar. Eller som i mitt fall, titta på dem som fågelskådar. Jag förundras över de gigantiska kikarna och objektiven. Min pappa däremot förundras över fåglarna och rariteter (tydligen…) som gråspettar och rosenstare har funnits att se. Plus en mängd andra arter såklart.

Under vintern (särskilt soliga dagar i december, januari och februari) kan du få syn på både havsörn, kungsörn, varfågel och olika slags tättingar enligt Upplands Fågelskådare. Vårfåglarna kommer enligt samma organisation redan i slutet av februari vid milt väder. Gässen, tusentals av dem, dyker upp i mars/april. Under första halvan av maj dyker vadarfåglar som beckasiner upp. Och så fortsätter det. Inte konstigt att jag ser fågelskådare vid Hjälstaviken så gott som dagligen, mer eller mindre året om, när jag passerar påväg till jobbet.

Hjälstavikens naturreservat Östa Kokullen

Transport till Hjälstaviken med buss eller bil

Från Bålsta station eller från Enköping går det att ta buss UL 803 till station Svannäs, därifrån kommer du till Hjälstaviken söder ifrån. Sedan går du in i naturreservatet genom att gå till Stora Parnassen eller genom att promenera längs väg 263 till Lilla Segerstavägen och sedan vänster in på Kvarnbäcksvägen. Även buss UL 895, från Örsundsbro eller Bålsta station, till Hjälstaby är ett alternativ och då kommer du gå in i naturreservatet norr ifrån.

Det finns flera parkeringar runt Hjälstaviken. Jag brukar oftast ställa mig vid Stora Parnassen eller vid Lilla Segerstavägen. På sommaren ordnas till och med parkering på fältet mellan väg 263 och Lilla Segerstavägen. Du kan också ställa in GPS:en på Hjälstaviken Fågeltorn, då parkerar du vid Hårby (härifrån går det att gå med barnvagn/rullstol på de breda och relativt släta grusvägarna).

Jag tar det sällskap som erbjuds. Kvigor eller Max. Pussarna är ganska lika, hehe.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.