Menu
Försvarsmakten

Vinterutbildning i Försvarsmakten: 5 lärdomar om kyla

Under veckan har jag varit ute med rekryterna på övningsfältet och övat vintertjänst. Vintertjänst är något av det roligaste jag vet att utbilda i och mycket av den kunskap jag själv tillämpar på civila utfärder i fjällen har jag från början lärt mig i Försvarsmakten. Därför är det extra kul att få föra kunskapen vidare till en ny kull värnpliktiga.

Fem lärdomar om kyla rekryterna drog under veckans övning


I veckan har vi alltså utbildat rekryterna i vintertjänst. Och nu har snön smält bort. Men lärdomarna står förhoppningsvis emot tövädret. Vintertjänst innebär bland annat att kunna hantera kallt väder, blöta kläder och köldskador. Framförallt lär vi ut hur rekryterna går till väga för att kunna prestera så bra som möjligt, det vill säga, lösa militära uppgifter, på vintern. För att det ska gå vägen behöver de värnpliktiga ha koll på vad som är rätt åtgärder vid vilka tillfällen.

Det handlar om att ha tränat in rätt rutiner för hur man ska bete sig på rast, i förläggningen (tältet) och under marsch för att hålla sig så pigg och välmående som möjligt. Vi utmanade rekryterna lite extra under denna utbildning genom att isvaksbada. Inför isvaksbadet hade vi såklart gått igenom diverse teori och mindre övningsmoment så att de hade förutsättningarna att klara av ett kallt bad.

Givetvis badade jag själv först av alla. Hela filmen på badet finns att se på min Instagram om du klickar här.

Wilda Nilsson isvak bad

Dagen efter, när de sovit i ett varmt tält, bad vi dem reflektera och dela med sig av lärdomar de dragit av själva isvaksbadet. Många kloka tankar framkom och här har jag sammanfattat en del av andemeningen plus mina egna tankar i fem konkreta punkter som även går att applicera i det civila livet.

Hantera stress med rätt andningsteknik

Hantering av stress/chock genom att djupandas i isvaken är en teknik som går att använda i vardagen också. Vad det än är för sorts stressig situation så kommer det hjälpa att ta kontroll öven andningen och lugna ned sig. Riktigt djupa, långsamma andetag är nyckeln till framgång.

Håll kläderna torra och torka så fort chansen ges

Prioritera att torka kläder på vintern. Ta alla chanser att torka grejerna. Torra och varma kläder gör stor skillnad för hur man mår. Att byta strumpor är värt besväret. Finns det ingen eld, kamin eller möjlighet att torka kläder inomhus funkar det att ta på sig fuktiga kläder och torka dem på kroppen under ett lagom ansträngande marschpass.

Genomför kontroller av din grupp

Gruppchefen måste på vintern vara ännu mer noggrann med att kontrollera att soldaterna gjort rätt åtgärder. Har alla fyllt termosen med varmt vatten? Byter alla strumpor på rasten? Missar något att äta? I det civila har vi såklart inte gruppchefer på samma sätt men jag skulle varmt rekommendera att utse någon i vandrings/skidgruppen till chef. Det förebygger också konflikter om någon i gruppen från början fått i uppgift att vara den som kontrollerar och påminner.

Kläder efter väder

Att klä sig enligt flerskiktsprincipen funkar om man ständigt anpassar klädseln utifrån aktivitet, väder och terräng. Det handlar inte om att ha dyr utrustning av avancerade material utan om att aktivt jobba med att förstärka, ta av och byta plagg baserat på vad du gör för något.

Träna på rutinerna i lugna förhållanden

Rutinerna vi övar (massor av gånger) under lugna och trygga förhållanden kommer sitta i ryggmärgen när det blir kallt och jobbigt på riktigt.

Vad är rätt åtgärder på vinterfärder?

Här hittar du tre blogginlägg som hjälper dig bli redo för äventyr, vandringar och skidturer på vintern.

Packlista vinter flera dagar med tält

Slipp frysa på vandring och i friluftslivet

Att tälta på vintern

Köpa tält till vandring och friluftsliv – Guide till att välja rätt tält

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.