Menu
Kläder för friluftsliv / Kläder och utrustning

Vilken skaljacka är bäst på riktigt?

När det gäller passform är det såklart din egen kroppsform som avgör men det finns många faktorer som bäst testas på ett laboratorium. Exempelvis hur bra jackan står emot väta och vind eller om den innehåller giftiga ämnen.

Nuförtiden är vi många (mig inkluderad!) som gärna delar med av av personliga tips och råd kring vilken utrustning som fungerar bra. Det är kul och vettigt MEN det behövs något mer om du/jag som konsument ska kunna fatta ett informerat köpbeslut.

Objektiva, vetenskapliga tester är det som krävs. Hit räknas inte allehanda tidningar vars redaktioner godtyckligt delar ut stjärnor och betyg (ofta till de märken som köper annonser och som skickar gratis grejer till magasinen). Jag har själv sett hur detta funkar på diverse magasin. Usch!

Anderssjöåfallet i Tänndalen

Oberoende test av skaljackor hos Råd & Rön

Den mig veterligen enda vettiga källan som är oberoende på riktigt är Råd & Rön. Konsumenttidningen Råd & Rön gör labbtester och är inte på något sätt sponsrade av några klädmärken. Märkena vet inte ens att deras produkter kommer testas eftersom produkter och plagg köps in på samma sätt som när vi konsumenter handlar. Ingen risk för att företagen skickar ”extra bra exemplar” således.

De har nu testat 17 skaljackor och tagit reda på vilka jackor som fungerar bra trots att de tillverkats utan skadliga ämnen (flourkarboner). Här finns en länk till testet, det går att köpa på deras sajt. Jag kan hinta om att både Fjällräven och Klättermusen presterat väldigt bra. Andra märken som är med i testet är bland andra Arcteryx, Lundhags, Haglöfs, Quecha, Salomon, Norrøna, The North Face, Bergans, Black Diamond och Patagonia.

Jacka från Fjällräven

Varför skriver jag om det här? Jo, har har fotat några av jackorna som testades (min bild, på mig själv, tagen med kameran på stativ syntes förresten i Nyhetsmorgon imorse). 

Och jag vill slå ett slag för möjligheten att som konsument få objektiva råd fria från marknadsföring och personliga åsikter. Läs testet och investera i en giftfri jacka som kommer hålla i många, många år. Det tänker jag göra. 

Det är såklart jätteroligt när någon vill ha ett tips från mig men jag kommer ju alltid basera mina åsikter på personliga upplevelser. Varje persons åsikt är värdefull men det är ju just det, en åsikt. Och åsikter behöver kompletteras med fakta. Därför är jag så glad att det finns tidningar så som Råd & Rön. Då kan du som letar information ta del av fakta och sedan, om du vill, lyssna på min personliga åsikt.

Funktioner jag kräver av en bra skaljacka

 • Rejäla dragkedjor
 • Ventilation under ärmarna
 • Fickor som inte hamnar under avbärarbältet på en ryggsäck
 • Stor huva som skydda mot regn och rusk
 • Vindtät och vattentät
 • Tillräckligt långa ärmar
 • God rörlighet över bröst/axlar
 • Att jackan inte åker upp och exponerar magen eller ryggen mot ruggigt väder
Skaljacka svart på fjället

No Comments

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.