Menu
Friluftsliv / Kläder och utrustning

Julklappstips: 5 användbara julklappar för friluftsliv

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth. Om du väljer att köpa något jag länkar till så tjänar jag lite pengar och kan fortsätta blogga, stort tack för ditt stöd!

Julen närmar sig med stormsteg och kanske funderar du på vad du kan ge i julklapp till någon som älskar friluftsliv, vandring eller andra outdoor aktiviteter? Här kommer därför julklappstips för friluftslivet. Produkterna jag länkar till har jag redan och det är alltså bra grejer som jag använder i mitt friluftsliv och som det känns bra att rekommendera. Naturligtvis går mycket att hitta begagnat men länkarna går till Outnorth (annonslänk) där jag själv handlat mycket genom åren.

Julklappstips 1: Termos från Stanley

Jag har flera olika termosar från Stanley. Dels en stor, klassisk på 0,75 liter men också en termosmugg med tryckknapp. Jag tycker Stanleys termosar håller vatten varmt länge. När jag var iväg och vinterbadade tog jag med mig té i termosmuggen. Det var guld efter ett iskallt dopp. Alla borde ha en bra termos och en termosmugg, särskilt i corona-tider när det inte alltid är läge att sätta sig på ett café och dricka kaffe.

Här finns alla termosar från Stanley (annonslänk till Outnorth).

Frystorkad mat på vintern
Med en termos från Stanley och frystorkad mat är lunchen lätt ordnad.

Julklappstips 2: Stekpanna av gjutjärn från Petromax 

När det finns tid för mys och utematlagning gillar jag min stekpanna av gjutjärn. Vegansk korvgryta på Funäsdalsfjällets topp och kolbulle är exempel på mat jag lagat på min gjutjärnspanna. Tänk på att smöra pannan ordentligt.

Här finns Petromax gjutjärnspanna hos Outnorth (annonslänk).

Petromax gjutjärnspanna med kolbulle nära Anåfjället
Kolbulle är en klassiker att laga på dagsturer. Här i min stekpanna från Petromax (annonslänk).

Julklappstips 3: Friluftskniv Morakniv Garberg Multi-Mount

Efter ett par års av användande har Morakniv Garberg (annonslänk) blivit favoriten bland mina knivar. Den tål att spänta ved med, eggen håller sig vass länge och bladryggens slipning gör att det är enkelt att använda den med ett tändstål. 

För den som letar efter något billigare men ändå rejält föreslår jag Morakniv 2000 (annonslänk), den som vi också använder i försvaret. Gillar man inbyggt tändstål kan Morakniv Bushcraft (annonslänk) vara en idé. Den köpte jag till Max mamma i present förra året.

Morakniv Garberg (annonslänk).

Morakniv Bushcraft (annonslänk).

Morakniv 2000 (annonslänk).

Morakniv Garberg på fjällvandring
En pålitlig kniv en är enligt mig en perfekt present: Morakniv Garberg (annonslänk).

Julklappstips 4: Minimalt friluftskök Optimus Crux Lite

Optimus Crux Lite (annonslänk) är en väldigt liten brännare som skruvas fast direkt på en gasbehållare. Jag tar ofta med detta lilla stormkök ut på kaffekokar-turer eller andra dagsvandringar. En kaffepanna (annonslänk) till rekommenderas varmt.

Årets julklapp blev ju stormköket så att ge bort detta eller något annat stormkök är ju minst sagt passande just i år. Mitt blogginlägg om stormkök hittar du här.

Julklappstips 5: Frystorkad favoriträtt; Ola Skinnarmos Pasta Carbonara 

När jag får ut denna påse på övning vet jag att det blir en bra dag! Frystorkad mat är praktiskt för längre vandringar men jag äter dem ofta på kortare turer också. Just smaken Ola Skinnarmos Pasta Carbonara från Blå Band är den godaste. Fyll på med varmt vatten, rör om och ha tålamod. Här finns den hos Outnorth (annonslänk).

Särskilt på vintern när det är lite krångligare att laga mat ute tycker jag, då passar frystorkade rätter extra bra. Är det mycket snö (ren sådan, som i fjällen) går det dessutom att koka snö och laga mat på så slipper man bära så mycket i ryggsäcken. Kom ihåg att ta med allt skräp hem igen bara.

Jag hoppas du gillade mina julklappstips för friluftsliv. Säg gärna till om du vill ha fler idéer på julklappar till någon du tycker om och som älskar livet utomhus. När det är äventyrsprylar i julklapparna går det lika bra med hårda och mjuka paket, eller hur?

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.