Menu
Börja vandra / Friluftsliv / Vandring

Vandra på vintern: 8 tips som gör friluftslivet säkert och roligt i snö och kyla

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoorexperten. Om du väljer att köpa något jag länkar till så tjänar jag lite pengar och kan fortsätta driva bloggen, stort tack för ditt stöd!

Vintervandring är underbart oavsett om det sker med kängor eller snöskor (annonslänk). Här samlar jag det du behöver veta för att komma igång med vandring och friluftsliv i snö och kyla. Läs mina 8 bästa tips nedan!

Beroende på hur lång din tur är, vad du har för hund, om det är skare eller inte kan hunden behöva skyddande skor/tossor.

Så minskar du risken för köldskador och förfrysning vid vandring på vintern

Snö och kyla kan vara alldeles, alldeles underbart men det kan också bli farligt. Som vanligt är vill jag att inte att du ska vara rädd utan förberedd. Därför behöver du tänka på det här: 

Låt bli att duscha på morgonen innan du ska ut

Under natten producerar kroppen ett lager fett/talg på huden. Det skyddar mot köldskador. Tvätta inte bort det genom att duscha eller tvätta ansiktet på morgonen om du ska ut i kylan. Sätt inte heller på dig ansiktskräm eller liknande. Det samma gäller under vinterturen. Tvätta dig ordentligt på kvällen innan du kryper ned i sovsäcken, då kan du också smörja in huden, så kommer du må som bäst. 

Packa rätt grejer, extra mat och lämna en färdplan inför friluftsliv på vintern

På vintern är förstärkningsplagg så som en dunjacka viktigt. Fyll termosen med varmt vatten, packa stormköket och se till att du har mer mat med dig än du egentligen behöver. Lämna en färdplan till en vän, välj en utfärd som är mycket enklare än vad du tror att du klarar av och se till att ha med dig utrustning som kan behövas om en nödsituation uppstår. I ryggsäcken lägger du en extra uppsättning kläder underställ och underkläder i en vattentät påse. Blir du dyngsur har du en reserv att bära tillsammans med regnstället du också har i packningen.

Klä dig enligt flerskiktsprincipen: flera lager av kläder 

Att klä sig i flera lager är smart. Då kan du ta av och ta på plagg beroende på vad du gör för aktivitet. På vintern rekommenderar jag plagg av ull eller ullblandning närmast kroppen. Är det riktigt kallt tar jag på mig både långkalsonger och underställströja av merinoull innan jag går ut. På hösten eller lite mildare dagar skippar jag långkallingarna om jag ska anstränga mig mycket fysiskt. Därefter kommer lager två, det kan vara en ullfrotté-tröja.

Skyddande friluftsbyxor och en skaljacka sitter utanpå detta. På vintern har jag en dunjacka i packningen. Den åker på direkt vid rast. Det är den varma luften mellan plaggen som värmer dig. En mössa (av ull) är en smart temperaturreglerare som är enkel att ta av och på. Rejäla handskar rekommenderas, helst sådana du kan ha en tunnare ullhandske inuti. En buff eller halsduk är också smart. Regnkläderna lägger du i ryggsäcken.

Mina favoritplagg på vintern:

Vantar från Hestra: på bilden har jag mina Hestra Army Leather Heli Ski Mitt (annonslänk) och det är helt ärligt de bästa vantarna jag någonsin köpt.

Underställströja av merinoull: genom åren har jag köpt flera underställ från Devold (annonslänk) och jag är grymt nöjd med hur de håller, och värmer mig, år efter år.

Buff av merinoull: en buff är ett enkelt förstärkningsplagg och en utmärkt present till den som gillar friluftsliv. Här finns en jag rekommenderar (annonslänk).

Jag och min fina vän Camilla den 1 januari 2020 med Hamrafjället i bakgrunden. Vilken underbar början på året!

Undvik att svettas och bli blöt: anpassa kläder efter aktivitet vid vandring på vintern

Precis som blåst så kyler också väta ned dig snabbt. Det betyder att du behöver anpassa dina kläder efter vilken aktivitet du ska göra. Ska du vandra uppför i lössnö med snöskor kommer du svettas. Ta av dig tjocktröjan och lägg den i ryggsäcken innan du sätter igång, även om du kommer frysa lite de första hundra metrarna.

Det samma gäller när du exempelvis ska gräva i snön eller när du vandrar med ryggsäck oavsett om det är snö eller inte. Mindre kläder för svettiga aktiviteter och sedan, när du tar rast eller ska göra något lugnare, då tar du på dig mer kläder och tar eventuellt av dig blöta plagg. Byt också strumpor regelbundet, även om du inte känner dig så svettig eller kall om fötterna. Jag lovar att det gör skillnad! 

Hunden Flexie och Max på vandring i Tänndalen.

Förfrysning börjar ofta med fingertoppar, näsa och tår – var uppmärksam

När det är kallt prioriterar kroppen att hålla kärnan varm och på lekmannaspråk så dras det varma blodet in mot bröstet och magen för att skydda dina viktigaste organ. Det sker på bekostnad av extremiteterna, det vill säga dina tår, fingrar och nästipp. Var därför uppmärksam på dessa kroppsdelar.

Vita fläckar betyder köldskada men du vill inte hamna där utan ta på dig mer kläder, rör på dig eller sök skydd från väder och vind redan när du börjar känna dig kall. Vänta inte på att det ska bli bättre, det blir det inte om du inte vidtar rätt åtgärder. Tänk också på att inte ta i grejer av metall. Tejpa gärna din termos och ha alltid på dig handskar. 

Uppmärksamma köldeffekten från vind, det känns kallare än det är

Kanske är det bara ett par minusgrader ute men se upp om det blåser. Vindens köldeffekt gör att temperaturen upplevs som kallare. Tänk på detta när du planerar din utfärd och packa vindtäta plagg och sök efter platser med lä när du ska ta rast. Då kommer du hålla dig varmare lättare.

Hund med täcke från Backontrack
Även hundar kan behöva extra kläder vid rast, min schäfer Flexie är äldre och gillar sitt täcke från Back on Track.

Gör rätt vid rast: förstärk klädseln och drick varmt

Öva in rätt vanor från början. Så fort du tar rast, sätt på varmare kläder även om du inte känner dig kall precis när du stannar. Byt strumpor. Se också till att få i dig varm dryck, gärna söt sådan så att du får en energikick. Varm saft eller choklad är gott och enkelt.

Det känns uppenbart när man läser det men är svårare när man är trött ute. Sätt dig inte i snön. Någonsin. Orka veckla ut liggunderlaget eller sätt dig på din ryggsäck för att komma bort från kylan. När du lägger ned ryggsäcken i snö, lägg inte ned sidan du har mot din egen rygg i snön.

Drick ordentligt och helst varmt

Du kommer förmodligen inte känna dig lika törstig när det är kallt ute. Därför måste du tvinga dig själv att dricka regelbundet. Drick helst varmt så att kroppen inte behöver slösa energi på att värma det du häller i dig. Nalgene-flaskor tål varmvatten, koka dricksvatten innan du ger dig ut i extrem och förvara flaskan nära kroppen.

Komplettera med varm dryck ur en termos. Jag rekommenderar märket Stanley på termosar (annonslänk), har flera olika själv. Samma gäller maten du stoppar i dig. Ät helst varm mat, en frystorkad portion eller en god soppa du förvarar i en mattermos är trevligt tycker jag.

Vantar från Hestra Gloves i snö
Varm dryck i kåsa, sittunderlag och renfällar, och vantar från Hestra (annonslänk) gör rasten extra mysig. Ett plåster ur sjukvårdskitet behövdes också vid just den här utflykten.

Jag delar med mig av det jag lärt mig på överlevnadskurser och genom egna upplevelser. Mycket kunskap kommer också från att läsa böcker av experter som Lars Fält och från min utbildning inom försvaret. Se detta som en introduktionsguide och en uppmuntran om att börja lära dig mer. Guiden fokuserar på vandring och dagsturer. En uppföljare om tält och camping på vintern kommer framöver.

Ett extra tips, att laga kolbulle är supermysigt på vintern och en tradition att göra på min födelsedag den 29 December. Här hittar du mina bästa recept!

Bonustips: Slipp blåsor och skavsår med tejp

Här kan du läsa mitt blogginlägg om hur du tejpar fötterna för att förebygga blåsor och skavsår. Det hjälper när du går in dina kängor men också ute på tur, sommar som vinter.

Undrar du något? Var guiden till nytta? Skriv gärna en kommentar oavsett. Tack och ha en trevlig vintertur!

//Wilda

8 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.