Menu
Börja vandra / Vandring

Fjällsäkerhet på fjällvandring: 12 tips till nybörjare inom vandring

Enligt Naturvårdsverket underskattar besökare på fjället det snabbt växlande vädret och dessutom har säkerhetsmedvetandet sjunkit. Oerfarna turister ringer Fjällräddningen utan att det är en riktig nödsituation. Folk blir för trötta, får ont i knäna eller har med sig för dålig utrustning och/eller har för dålig kunskap för vandringen de gett sig ut på. 

Så behöver det inte vara. Det går utmärkt att fjällvandra även som nybörjare om man förbereder sig på rätt sätt, lär sig ett par viktiga saker, tränar i förväg och väljer en enkel vandring som första äventyr. 

Här nedan kommer därför mina 12 tips som hjälper dig på vägen mot att bli en kunnig vandrare.

Rast på fjällvandring i Tänndalen Wilda Nilsson
Snart dags att vandra vidare efter en rast nära Hamrafjäll i Tänndalen.

12 tips som gör fjällvandring säkrare för både nybörjare och erfarna vandrare

Vandra inte ensam i fjällen 

Är du nybörjare rekommenderar jag att du vandrar tillsammans med någon eller några som är mer erfarna. Har du inga vänner som vill vandra kan du hitta fjällvandringskompisar genom olika grupper på Facebook exempelvis. Du kan också följa med Friluftsfrämjandet på utfärd eller boka in dig på en gruppvandring med guide. Undvik att gå själv, särskilt som nybörjare, även om du är vältränad kan olyckor hända.

Välj en enkel fjällvandring längs markerade leder

En fjällvandring längs markerade leder är en fantastisk upplevelse där du kan fokusera på att njuta av den vackra utsikten. Naturligtvis följer du med på kartan men ledmarkeringen gör det betydligt lättare att orientera. Längs med lederna finns oftast nödstugor/raststugor med hjälptelefon liksom övernattningsstugor. Ofta finns också broar över vattendrag, det är mycket säkrare än att vada.

Välj att avbryta vandringen och vända i tid 

Det kan kännas bittert att vända om men lova dig själv att du kommer strunta i (den idiotiska) stoltheten och vända i tid om vädret försämras eller om du blir osäker på vägen. Att irra vidare eller chansa på att något är rätt vägval är aldrig lösningen. Avbryt utfärden i tid. Lika viktigt är det att inte pressa på när du eller någon i gruppen är för trött. Slå läger tidigare, få upp tälten och laga mat innan någon bryter ihop av utmattning.

Lita inte på att mobilen ska ha täckning i fjällen

Förmodligen kommer din mobil inte ha täckning uppe bland fjällen. Kanske har du tur och har täckning ibland men räkna inte med att kunna använda den. Planera därför så att din tur går förbi stugor där det finns nödtelefoner om du är nybörjare. Och gå som sagt inte ensam.

Klä dig rätt och packa rätt utrustning 

Gör dig redo för omväxlande väder genom att klä dig enligt lager på lager-principen. Packa torrt ombyte i ryggsäcken och se till att du provat att bära din fullpacka ryggsäck på dagsturer hemma innan du ger dig ut på fjället. En ficklampa eller pannlampa är alltid smart att ha i ryggsäcken även om du tror du kommer komma hem innan mörkret faller. Ett lätt tält eller en tarp du kan bygga vindskydd av är smart att ha även om du inte tänkt sova ute.

Se till att du gått in dina kängor ordentligt och tejpat fötterna för att slippa skavsår. Här kan du läsa mitt blogginlägg om hur jag tejpar fötterna med Leukoplast.

Packa extra mat och snacks 

Ta med dig mer mat än du kommer behöva. Kanske händer något på din tur som gör att du tvingas stanna ute längre än beräknat. Då kommer den extra maten väl till pass. 

Lämna en färdplan så att någon vet vart du ska gå

Tala om för någon vilken väg du tänkt vandra och när du beräknas vara tillbaka igen så att det finns någon som kan slå larm om du inte kommer tillbaka. Det finns ofta möjlighet att skriva in sig i loggböcker i stugorna i fjällen eller på fjällstationerna. Använd dem och pricka sedan av när du är tillbaka igen. 

Följ med på kartan så att du vet var du är även om du går längs markerade leder, på bilden nedan visar jag tumgreppet. Jag står med Svalåtjärn direkt framför mig och Skenörsfjället där bakom. Eftersom jag skulle följa en vinterled, som går över vatten, behövde jag lämna leden och gå runt vattendraget, det var enkel orientering eftersom jag övat i förväg.

Förbered dig för vandring genom att träna hemma

Öva upp styrka och kondition genom att träna inför din vandring redan hemma. Börja promenera allt längre sträckor, byt ut joggingsskorna mot kängor, ta så småningom på dig en allt tyngre ryggsäck och prova tillslut att även gå i backar. Då kommer den “riktiga” vandringen bli mer njutbar och du har dessutom fått ett antal härliga dagsutflykter på vägen dit.

Öva med ditt tält och stormkök hemma i olika väder

Börja med att sätt upp tältet i trädgården eller i närmaste park eller skog. Du behöver inte sova i den första gången utan du ska bara öva på att sätta upp och ta ned det så att du har full koll på hur man gör innan du står i blåsten och regnet på fjället och svär över att du inte får upp eller ned det. Det samma gäller stormköket, öva med det hemma så vet du att du klarar av att använda det.

Börja med en dagstur och sedan en övernattning

Stick inte ut på veckolånga turer utan att ha provat en dagstur och sedan en övernattningshelg i skog och mark. Vänj dig vid upplevelsen och samla på dig kunskap innan du ger dig ut i mer prövande terräng så som i fjällen. En bra idé är också att låta den första turen vara en stugvandring där du sover inomhus och därmed kan bära en lättare packning. Du kan också överväga att bo på en fjällstation och sedan göra fina dagsutflykter därifrån.

Tälta med hund? Vill du ha tips om hur man campar med sin hund, läs mitt blogginlägg här.

German Shepherd and Jack Wolfskon Gossamer II tent

Anpassa tempot efter den som går långsammast 

Gå så långsamt att alla i gruppen hinner med. Låt den som går långsamt gå längst fram och bestämma tempot. Vi har alla olika fysiska förutsättningar och ibland beror det på dagsformen. Ska ni vandra tillsammans som grupp? Se till att ta en helgtur först ihop. Då hinner ni testa på lite och se vilket tempo som passar hela gruppen. Kanske kan den som är starkast bära lite tyngre packning för att avlasta någon annan?

Ta med ett första hjälpen-kit och en överlevnadsask 

Med ett första hjälpen-kit kan du själv ta hand om mindre skador och sår. Förmodligen kommer någon få skavsår, nån annan ont i huvudet och så vidare. Skulle skiten träffa fläkten på riktigt och en överlevnadssituation uppstå kommer du tacka dig själv för att du packade en överlevnadsask. Se till att du har med dig första förband, plåster, värktabletter, skavsårstejp, skavsårsplåster, bandage, solkräm, kniv, tändstål (öva på att använda det i förväg!), vattentätt packade tändstickor så som stormstickor. 

Vid akuta olyckor och nödsituationer ska du såklart ringa Fjällräddningen. Då ringer du 112 och ska vara beredd att svara på frågor om var du befinner dig (följ alltid med på kartan även om du går på en led!), vad som hänt och hur många som är drabbade. Läs gärna mer på Fjällsäkerhetsrådets hemsida.

Bonustips 1: Vandring på vintern

Ska du ut och gå eller vandra på vintern i snö och/eller kyla? Jag har samlat sånt som är bra att veta inför en vintervandring i det här blogginlägget.

Bonustips 2: Tejpa fötterna och slipp skavsår

Har du nya kängor att gå in eller ska du ut och vandra? Här kan du läsa mitt blogginlägg om hur du tejpar fötterna för att förebygga skavsår.

4 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.