Menu

Krångligt och obekvämt att bajsa ute? Nädå. Så här kan du göra för en trevligare toalett-upplevelse i naturen. Här kommer 5 tips för nöd(iga)lägen.

Packa rätt utrustning

Ta med dig en liten spade, toapapper och handsprit. Då finns rätt förutsättningar för en fräsch upplevelse. För dig och andra.

Gå en bra bit från leden och gräv ett ordentligt hål som du sedan hukar dig över.

Här finns två olika spadar. Jag föredrar Fiskars som är spetsig vilket gör det lättare att gräva i stenig miljö. Här finns den hos Outnorth (annonslänk). Spaden från Sea to Summit däremot har förvaringsutrymme i skaftet. Här finns den hos Outnorth (annonslänk).

Alla gör det + öva ställningar

Alla måste bajsa. Det är inget konstigt med det. Däremot behöver du kanske vänja dig vid att göra det ute. Öva på att sitta på huk så blir inte ställningen en chock. Du kan också sitta i 90 grader mot ett träd.

Ha lite tålamod

På en ny plats och kanske med ny mat (frystorkat…) så kan det ta en dag eller två innan magen vaknar. Drick mycket vatten och få i dig fibrer för att hjälpa magen.

En kopp kaffe och en rask promenad kan också hjälpa.

Använd dass när det finns

Tänk till och passa på att bajsa när du har tillgång till dass eller en toalett. Planera gärna din vandring eller din utflykt så att du passerar platser med dass regelbundet.

Desto färre glidminor i naturen desto bättre.

Avskildhet och lugn

Berätta för eventuellt sällskap att du inte vill bli störd. Att känna sig stressad kommer inte göra det lättare att göra nummer två. Välj gärna en avskild plats. Självklart långt från vattendrag där andra vill dricka!

3 Comments

 • […] Vid Vivallen finns en raststuga så jag passade på att gå in och ta dricka en varma koppen. Det finns en vedspis här så det vore mysigt att ta upp ved nån gång och elda. Dessutom finns ett dass. Sånt är bra att veta om man planerar turer och inte vill riskera att behöva kallbajsa. […]

  Reply
 • Anette
  8 juli 2022 at 05:20

  Tack för korta och tydliga tips. Jag har precis kommit hem från en lång fjällvandring, och kan berätta att jag kom ihåg dem varje gång jag fick sitta på huk i buskarna. I synnerhet tyckte jag att det var till hjälp att påminna mig själv om att ”alla gör det”. Det är så lätt att tro att man är den enda, och då är det väldigt pinsamt. En bagatell? Ja, men känslorna kan snabbt ta över och då får man snabbt en hård mage.

  Reply
  • outdoorwilda
   12 juli 2022 at 16:27

   Så himla glad att tipsen kom till nytta! Tack för att du berättade!

   Reply

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.