Menu
Friluftsliv

Dags att börja kallbada?

Blodet rusar, andetagen är ytliga, kroppen har fått en chock av att plötsligt befinna sig i det kyliga vattnet. Efter en liten stund får jag kontroll på andningen och kroppen slappnar av. Adrenalinkicken är påtaglig och efter badet känner jag mig fylld av energi.

Jag kallbadar ofta och gärna. På hösten i sjöar, invid vattenfall på vintern och såklart gärna i Östersjön.

Om du inte kallbadat förut är det vettigt att börja med ett höstdopp innan isen lägger sig. Då kan du öva på de rutiner som gör badet njutbart. Här kommer fem tips till dig som vill bada i kallt vatten.

Isbad i Tänndalen Wilda Nilsson

5 tips till dig som vill kallbada

1) Säkerheten främst vid kalla bad

Ha sällskap när du ska kallbada, du kan behöva hjälp att komma upp eller med att få på dig torra kläder. Kontrollera alltid möjligheten att ta sig upp ur vattnet innan du hoppar i. Ta gärna med ett rep eller bada vid en brygga med en stege.

Om du har blodtrycksproblem eller hjärtsjukdomar är det dumt att kallbada. Är du osäker, prata med en läkare innan du badar kallt.

Självklart ska du inte kallbada om du druckit alkohol. Det vore otroligt korkat.

2) Andas lugnt

Fokusera på andningen när du är i vattnet. Ta kontroll över dina andetag och andas lugnt trots att blodet rusar i kroppen. Se badet som en övning i att ta makten över din egen kropp när något ovant händer. Det kommer stärka dig i största allmänhet. Nyckeln för att kunna njuta av ett kallbad är att lyckas ta lugnande andetag och på så sätt mota bort panikkänslan i kroppen.

Vid ett kallbad utsätter vi kroppen för stress och stresshormonet noradrenalin frigörs vilket bland annat ger oss en ökad koncentrationsförmåga. Genom att kallbada regelbundet kan vi öva upp kroppens förmåga att hantera stress eftersom kroppen lär sig reglera stresshormonerna.

För att värma upp kroppen börjar hjärtat slå snabbare, det motverkar trötthet och gör att vi känner oss piggare. Även antalet endorfiner ökar och detta hormon får oss att må bra och kan även minska smärtor. Enligt Kry har kallbad visat sig vara smärtlindrande för exempelvis reumatiker. Vid kalla bad ökar även hormonet dopamin i kroppen vilket kan minska stress.

Själva badet kommer vara kallt och bitvis jobbigt, speciellt precis när du kliver i. Acceptera att det är så och kliv lugnt och försiktigt ned i vattnet. Möt kylan och omfamna den. För mig är kallbad till stor del en sorts mental träning som jag växer av.

3) Klä dig varmt innan och efter

Jag bastar inte när jag kallbadar. Därför är det ännu viktigare att ha med sig rejäla kläder. Ha förstärkningsplagg redo innan du hoppar i, jag gillar min vindtäta Holebrook-tröja. Se till att snabbt få av blöta kläder och på med torra när du kommer upp.

4) Drick varm, söt dryck efter doppet

Ta med varm dryck. En kopp choklad efter kallbadet är underbart. Då hjälper du kroppen få upp värmen igen.

5) Skydda fötterna

Bada med skor eller neoprensockar så att du inte skär upp fötterna när du ska klättra i och ur vattnet. Det kalla vattnet kan göra så att känseln i fötterna försämras och det är lätt att råka skrapa upp sig.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.