Menu
Börja vandra / Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv / Vandring

Så undviker du 10 vanliga skador och sjukdomar på vandring

Inlägget innehåller annonslänkar

Skavsår, magsjuka, huvudvärk, vrickade fötter, solbränna, förfrysning och ömma knän är bara några exempel på skador och sjukdomar som kan dyka upp under en vandring. Så gör du för att förebygga och behandla 10 vanliga skador och sjukdomar som kan drabba den som frilufsar. Längst ned hittar du också en lista på smarta produkter att fylla på sjukvårdskitet med.

Vill du köpa ett färdigt sjukvårdskit så rekommenderar jag det jag har från Lifesystems.

Skavsår

Nya kängor, en längre vandring än vanligt eller för lång tid med smutsiga och fuktiga strumpor på fötterna kan vara orsaker till skavsår på fötterna. Skav mellan låren, skinkorna eller på andra ställen på kroppen är inte heller ovanligt. Förebygg genom att använda fottejp (skavsårstejp) eller ett anti-skav stick. Det sistnämnda funkar utmärkt mellan låren tycker jag. Att lufta fötterna ordentligt och ofta under vandring, att byta strumpor regelbundet och att gå in kängorna ordentligt innan längre vandringar hjälper. Här hittar du mitt blogginlägg om skavsår.

The Skin Agent anti-skavstick

Active Anti Friction Balm från The Skin Agent motverkar skavsår. Jag använder det i hålfötterna när jag springer och mellan låren. Plus efter att jag duschat för att stärka huden på hälarna.

Ömma fotleder, knän och höfter

Det tar betydligt längre tid (flertalet månader) att vänja kroppens leder vid den ökade belastning längre vandringar, eller vandring med packning, innebär. Överbelastningsskador förebyggs bäst genom regelbunden träning med stegvis ökad belastning. I min bok kan du läsa hur du kan träna och du får även förslag på ett vandringsträningsprogram. Ta rejält med raster när du vandrar och låt bli att bära med dig för mycket om du inte tränat upp dig ordentligt.

Huvudvärk på grund av vätskebrist

Kroppen fungerar dåligt vid vätskebrist och redan vid lättare uttorkning kommer symptom som trötthet, yrsel och huvudvärk som ett brev på posten. Drick regelbundet och se till att få i dig tillräckligt med salt. Jag dricker gärna varm buljong, särskilt på hösten och vintern. Vätskeersättning är ett bra komplement, särskilt när det är varmt ute eller du håller på med någon fysiskt tung aktivitet.

Magsjuka – diarré och kräkningar

Att vara magsjuk är obehagligt även hemma när en toalett finns nära till hands. På fjället eller i skogen är det inte kul att ha problem med magen. Förebygg magsjuka genom att sköta hygienen noga. Tvätta händerna ofta och komplettera med handsprit.

Tänk också på att välja dricksvatten noga. Det är smart att ta med vattenreningstabletter eller ett filter att använda om du måste ta vatten du inte vet är rent.

Vattenreningsfiltret från Sawyer som bara väger 56 gram håller för att rena 378 000 liter vatten. Ett annat alternativ är vattenreningstabletterna Katadyn Micropur Forte MF1T eller denna mjuka flaska med inbyggt filter.

Den som drabbas blir ofta bättre av att vila och dricka mycket. Vätskeersättning kan hjälpa. Undvik kaffe, lightprodukter och söt dryck – det kan göra diarrén värre. Receptfria tabletter mot diarré bör finnas i varje sjukvårdskit, dessa tabletter är en minst sagt billig försäkring för nödsituationer. Immodium hade jag med mig till Indien, de kom till nytta om vi säger så… Svåra magsmärtor, hög feber och frossa eller blod i kräket eller diarrén är skäl att söka sjukvård akut.

Små sår

Även små sår kan ge stora problem om du inte gör rent dem ordentligt. Använd rent vatten och en ren, oanvänd borste (tex tandborste eller nagelborste) för att få ut smuts ur öppna skrapsår eller liknande. Plocka bort stickor med en pincett. Rengör gärna med varmt vatten. Skydda såret från ytterligare nedsmutsning genom att sätta på ett förband som du byter regelbundet. För friluftslivet är vattentäta plåster så som Salvequick Aqua Block 16 st praktiska.

Brännskador

Allvarliga brännskador behöver alltid ses över av sjukvården men befinner du dig ute i vildmarken är du tvungen att initialt hantera brännskadan själv. Här hittar du AKLAs brännskadeförband som kan användas för första hjälpen-användning på alla typer av brännskador.

Förebygg brännskador genom att öva med ditt stormkök hemma, använda handskar och att aldrig fylla på bränsle i ett spritkök som fortfarande är varmt eller brinner.

Jag har tyvärr brännskadat mina fingrar en gång på en övning. Jag hade inte med mig brännskadeförband och jag var en idiot och berättade inte att det hade förrän efter ett par dagar. Det var en strapatsövning och jag ville inte bli hemskickad. Skitkorkat jag vet men jag lärde mig i alla fall hur jag bör ta hand om brännskador. Önskar att jag hade haft dessa brännskadekompresser för det första omhändertagandet och sedan sådana här med mig ut: Mepitel One 5 x 7,5 cm, 2 st.

Kanske kan du lära dig något av mitt misstag och inte göra samma grej själv… Jag kan återkomma med tips i ett framtida blogginlägg. Men som sagt. Köp ett sjukvårdskit om du inte redan har ett.

Skärsår

Är olyckan framme när du hanterar kniv eller såg kan stick- och skärsår bli resultatet. Förebygg genom att hantera vassa föremål med försiktighet och alltid med handskar på.

Denna typ av plåster-strips kan användas för att hålla ihop skärsår. För akuta, kraftiga blödningar behöver du lägga ett tryckförband.

Stukade fötter

Stukningar är förödande för en vandrare. Om du stukar foten gäller det att handla snabbt. Ta av skon eller kängan och linda foten hårt från tårna och uppåt, helst i motsatt riktning mot det håll du stukade foten åt. Ha foten i högläge i 20 minuter. Linda därefter upp foten, linda den igen och vila åter med foten i högläge i 20 minuter. Upprepa ännu en gång. Sedan lindar du ett stödförband (alltså inte lika hårt) och undviker att belasta foten. Fortsätt gärna vila med foten i högläge så fort tillfälle ges.

Köldskador och förfrysning

Kylskador kan snabbt bli allvarliga och har du en gång förfrusit en kroppsdel ökar risken att du ska förfrysa samma del av kroppen igen. Särskilt utsatta är fingrar, tår, kinder, nästipp och öronsnibbar. Kontrollera regelbundet dig själv och dina kamrater så att inga vita fläckar har uppstått.

Förebygg köldskador genom att vidta rätt åtgärder så som bra kläder, inte tvätta dig med vatten samma morgon du ska ut på vintern och genom att äta och dricka varmt. Det finns även kräm som skyddar vid kyla, vind och rå väderlek även om den såklart inte är en ersättare av att göra rätt åtgärder.

Jag kommer berätta mycket mer om köldskador och hur dessa kan förebyggas och behandlas i min kommande e-bok om friluftsliv på vintern.

Solbränna

Det går att bränna sig året om och kanske allra värst är det på våren när snön ligger och solen lyser starkt. Använd solskydd, solglasögon och solkräm.

Passa på att fylla på sjukvårdsväskan

Här kommer ett gäng produkter jag själv tar med mig ut i skogen och upp på fjället i mitt sjukvårdskit.

Första förband från Cederroth: Ett absolut måste! Används som tryckförband för stora blödningar, som stödförband, brännskadeförband, och täckförband för mindre sår.

Akla sårtvättare: 10 st dukar med sårtvättslösning. Används för rengöring av mindre sår. Dessa använder vi på jobbet i försvaret.

Våtservetter: Komplettera de kalla baden med våtservetter. Tar du hand om din hygien så minskar risken för sjukdomar och infektioner.

Xylocain, salva 5 % 10 gr: Xylocain är en salva för lokalbedövning. Den är smärtstillande och stör inte sårläkning. Jag tycker den är bra mot smärtan efter insektsbett och stick.

Klorhexidin Fresenius Kabi, kutan lösning 0,5 mg/ml 125 ml: Desinfektera sår med tvättlösningen klorhexidin. Den dödar eller hämmar tillväxten av olika typer av bakterier.

SalvequickMED Maxi Cover Antibact 5 st: SalvequickMED Maxi Cover Antibac är ett snabbförband med antibakteriell substans i kompressen för att minska risken för infektion. Den har en självhäftande skyddsfilm som tål tuffa tag och ger ett effektivt skydd mot smuts. Byt förband varje dag och gör rent såret.

Hansaplast Elastic Plåster 20 st: Elastiska plåster som sitter kvar trots att man rör på sig.

Mepore självhäftande sterilt förband 9 x 10 cm 5 st: Plåster som bland annat är användbart vid skrubbsår.

Mepitel One 5 x 7,5 cm, 2 st: Plåster för brännskador.

Leukoplast plåsterrulle: Elastiskt plåster på rulle, klipp så stort du behöver. Den här varianten sitter fast extra bra vilket jag tycker är praktiskt ute på vandring.

Smärtstillande tabletter med ibuprofen eller paracetamol: Oavsett om det är mensvärk eller en vrickad fot, ibland behövs smärtlindring.

Receptfria smärtstillande tabletter

P.S. Om du befinner dig ute i naturen men har mobiltäckning och behöver prata med en läkare, då kanske den digitala tjänsten Kry är ett smart val för dig. Jag har använt tjänsten flera gånger och jag tycker det är grymt att kunna få kvalificerad sjukvård genom videochatt.

Ta hand om dig och andra ute i skogen!

3 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.