Menu
Friluftshacks och guider

Fota friluftsliv: få alla skarpa på en gruppbild

I det här inlägget delar jag med mig av fototips för friluftsliv. Vill du fota hela familjen eller gruppen du vandrar eller skidar med? Såklart! Att få skärpan att hamna rätt är däremot lite knepigt. Så här gör du för att få alla skarpa på en gruppbild när du fotar med systemkamera.

Ställ in ett högre bländartal på kameran

Är bländartalet högre så är det högre chans att hela gruppen får rätt skärpa på bilden. Det går inte att säga ett exakt tal eftersom det beror på hur många du ska fota, vilket avstånd de står på och vilket objektiv du använder men en tumregel är att ha ett bländartal på runt f/2.8 som utgångspunkt men prova på högre så som f/3.5 också.

Bländaren styr hur mycket ljus som släpps in i kameran men också skärpedjupet. Enkelt förklarat är skärpedjup det suddiga i bildens bakgrund. Om du har ett lägre bländartal blir bakgrunden suddigare, fokus blir alltså på det som finns i förgrunden på bilden.

De här bilderna som jag tog vid Anderssjöåfallet på mina fina vänner när vi vandrade illustrerar rätt bra vad som händer när motivet står jämte varandra (se nästa tips) och hur jag använt skärpedjupet för att sätta paret i fokus och vattenfallet i bakgrunden. På den vänstra bilden hamnar Max inte i fokus utan han blir en del av bakgrunden. Just här tyckte jag det skapade den sorts bild jag ville ta, hade jag velat ha alla i fokus hade jag behövt höja bländartalet. Men då hade jag inte fått samma suddiga bakgrund (bokeh-effekt) som jag gillar.

Ställ alla i gruppen på samma avstånd från dig

Det är lättare att sätta lika mycket fokus på alla om gruppen du ska fota står på samma avstånd från dig och alltså jämte varandra. Då kan du använda ett lägre bländartal för att få den fina suddiga effekten i bakgrunden men ändå ha alla i fokus.

Den här bilden tog jag lite snabbt när jag gick bakom resten av gruppen. Dom vände sig om och jag tog en snabb bild. Du ser förmodligen att skärpan ligger på Max som står närmast kameran medan de andra personerna blir en suddig del av bakgrunden. Hade jag velat ha alla i samma skärpa hade jag behövt höja bländartalet. Eller bett gruppen komma upp i höjd med varandra.

Fota friluftsliv på hösten

På den här bilden är bländartalet och ingen i gruppen står mycket närmre kameran än resten.

Hur får man gruppbilden skarp - fototips friluftsliv

Tänk på att få tillräckligt med ljus

Tillräckligt mycket ljus behövs för att man ska kunna använda ett högre bländartal. Som tur är får vi det bästa ljuset utomhus. Längre slutartid är ett annat sätt för att få mer ljus (att låta kameran få mer tid på sig att ta in ljus det vill säga) men då kan kameran behöva stå på ett stativ för att bilden inte ska bli suddig. Ett högre ISO-tal kan också hjälpa. Ett för högt ISO-tal kan dock göra bilden brusig.

Den här bilden tog jag på en familjesammankomst. Det var bra med ljus ute och jag ville skapa känsla i bilderna genom att jobba med skärpedjupet och sätta en person i fokus för att ge betraktaren känslan av att ryckas med i stämningen på bilden. En lite mer ”dokumentär” bild snarare än en klassisk gruppbild. Ett exempel på hur man kan få fram känslan av att en grupp gör något gemensamt, utan att behöva sätta alla i fokus.

Fototips utomhus

No Comments

    Leave a Reply