Menu
Friluftshacks och guider / Friluftsliv

Friluftsliv för Nybörjare: 10 Tips för säkra och njutbara upplevelser

Innehåller annonslänkar till utrustning jag själv använder och älskar

Koppla bort vardagen, återhämta mentalt, ha roligt och fyll på med energi från frisk luft. Friluftsliv är den ultimata aktiviteten för hela familjen och förhoppningsvis kommer mina tips göra ditt friluftsliv säkrare och mer njutbart.

Använd appar för att hitta fina vandringsleder

Ta fram telefonen, använd appen Naturkartan eller Alltrails och hitta en lagom svår vandringsled nära där du bor. Det behöver inte vara krångligt, i början räcker närmsta skog.

Höstskog med en sjö

Ta med mat, vatten och massor av fika

Fika står högst på packlistan, och såklart mat och dryck. Att ta många pauser och se till att alla som är med på äventyret äter och dricker, det gör att energinivåerna hålls uppe och ingen behöver bli sur i onödan. Ta med tillräckligt med vatten eller planera en utflykt som leder till en plats där du kan fylla på vattenflaskan. Lite extremt för en dagstur kanske men ett vattenreningsfilter är smidigt och kan dessutom ingå i din krisberedskap hemma.

Dagstur i skogen med mat på stormkök

Packa sjukvårdsutrustning för säkerhets skull

Med ett sjukvårdskit är du redo att sätta plåster på eventuella skavsår eller skrapsår. Det låter så avancerat med sjukvårdsutrustning eller första hjälpen men oftast är det ett plåster som behövs eller en linda för att avlasta en vrickad fot. Skaffa det här Första Hjälpen-kitet och ha det alltid ligger i ryggsäcken, då behöver du inte tänka mer på det men du är alltid redo om något händer.

Om det fungerar med hänsyn till brandrisk är det mysigt att göra upp en eld. Den som kollar noga på bilden ser att jag har ett sjukvårdskit med mig.

Göra upp eld i naturen

Håll dig torr

Ett av de mest grundläggande råden inom friluftsliv är att hålla dig torr. Packa alltid med dig regnkläder och vattentäta påsar för att skydda din utrustning från fukt. Lättare sagt än gjort kanske men knepen för att hålla sig torr är att anpassa klädseln så att du inte svettas onödigt mycket. Ta på dig (och av dig!) regnstället i tid. Packa extrakläder i en vattentät påse och använd gärna en ryggsäcks som har ett regnskydd du kan dra över.

Bär bekvämt med rätt ryggsäck

En bekväm dagstursryggsäck är smidigt och du kan alltid ha den packad och redo i en garderob. Min favorit är Jack Wolfskin Crosstrail. Den funkar lika bra till en enkel dagstur som på en åttatimmarsvandring uppför ett fjäll. Jag har testat!

Koll på kartan

Om du ska ut i skogen eller på fjället är det bra att ha grundläggande koll på kartan och hur du använder en kompass. För att göra det lätt i början tycker jag du ska följa tydligt markerade leder, då minskar du risken för att gå vilse. Välj gärna att göra turer där du har telefonmottagning ifall att något skulle hända. Längre fram, när du övat mer, då kan du ge dig ut i ödemarken.

Bilden nedan är från en dagstur vi gjorde längs makerade leder på fina Biskops-Arnö utanför Bålsta.

Respektera naturen

Friluftsliv handlar inte bara om att njuta av naturen utan också att bevara den. Lämna inga spår efter dig, släng inte skräp i skogen eller på fjället och undvik att störa vilda djur.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.