Menu
Kläder och utrustning / Utrustning för friluftsliv

Fjällvandra lättare och bekvämare med rätt ryggsäck

Innehåller annonslänkar

Rätt utrustning gör friluftslivet lättare. Givetvis är kunskap viktigare än prylar men upplevelsen blir bekvämare om du väljer rätt ryggsäck. En av de mest kritiska delarna av din utrustning är din ryggsäck. I det här blogginlägget kommer jag att dela med mig av tips på hur du väljer ryggsäck, vilken som är min bästa ryggsäck för fjällvandring och ge några tips kring hur du kan tänka för att packa lättare och smartare. Orkar du inte läsa allt? Du kan vara trygg med att välja Jack Wolfskin Highland Trail 55+5. Är du nyfiken på köket så är det MSR Windburner Solo.

Ryggsäckens passform är en framgångsfaktor

När du väljer en ryggsäck för fjällvandring är det viktigt att du hittar en som passar din kropp. En ryggsäck med en justerbar ryggpanel gör att du kan anpassa ryggsäcken utifrån hur lång rygg du har. Du kan dessutom justera beroende på hur tung din packning är. Får du ont/blir ansträngd i bröstryggen behöver du förmodligen korta ned rygglängden. Generellt ska rygglängden ställas kortare än du kanske tror. Då får du också upp avbärarbältet till rätt ställe på höften. Och på tal om höftbälte/avbärarbälte, det ska vara vadderat precis som axelremmarna för att undvika skav och obehag under långa vandringar.

Avbärarsystem på Jack Wolfskin ryggsäck

Välj rätt storlek på ryggsäck

Det är frestande att välja en för stor ryggsäck. Resultatet blir att du får plats med mer än du egentligen behöver och vandringen blir därmed skitjobbig för att du bär så tungt. Däremot vill åtminstone inte jag ha en alldeles för liten ryggsäck som är jobbig att packa på morgonen för att det är så tajt.

Välj en ryggsäck som har tillräckligt med utrymme för din utrustning, men inte mer än så. Överskott av utrymme kommer bara att locka dig att packa onödiga saker som ökar vikten. Tänk på att du behöver utrymme för sovsäck, tält, mat, kläder och andra nödvändigheter. I klartext, för mig räcker 55+5 liter utmärkt för över en veckas vandring och då får jag ner ALL utrustning och ALL mat jag behöver för en solovandring. Jag vill inte hänga utrustning på utsidan av ryggsäcken, då förstör man ergonomin en anatomisk ryggsäck bjuder på.

Materialval och vikt

En slitstark men lätt ryggsäck är målet. För mig är det dock viktigare att avbärarsystemet är bra och att ryggsäcken är bekväm än att spara några gram i vikt. Ett regnskydd är ett måste och det får gärna finnas integrerat från början. Även om man packar i vattentäta påsar är det skönt att skydda hela ryggsäcken genom att dra över ett regnskydd.

Rena lättviktsryggsäckar kan vara toppen men om inte all annan utrustning du har är anpassad mot lättviktsvandring – då ska du inte ha en sådan ryggsäck eftersom avbärarsystemet inte är anpassat för att bära de tunga grejerna du har. På vandringen i somras tog jag med mig ett halvt liggunderlag av cellplast, det får sitta på utsidan och så använder jag det på raster. I ryggsäcken finns ett uppblåsbart liggunderlag, tältet och så vidare.

Funktioner som förenklar packningen

När du väl har din ryggsäck är det dags att tänka på hur du packar den. Flera smarta funktioner kan göra packningen mycket enklare. Interna och externa fickor gör det lättare att organisera din utrustning men för många fack och fickor innebär extra vikt och är onödiga. Packa din utrustning i lätta påsar istället så kan du lätt dra fram det du behöver. Ett topplock gillar jag dock att ha, där lägger jag sjukvårdskitet och småsaker jag behöver under dagen.

Min bästa ryggsäck för fjällvandring

Rätt ryggsäck behöver inte vara Osprey även om jag vet att många köper det märket. Faktum är att jag själv tycker Osprey sitter obekvämt och att vikten hamnar för långt ut från kroppen… Själv väljer jag Jack Wolfskin Highland Trail 55+5 och jajemen, jag får ner tält, sovsäck, liggunderlag och allt annat jag behöver i den.

Jack Wolfskin Highland Trail 55+5 tål tuffa förhållanden, jag satte den på prov i somras på min långvandring och jag är så himla nöjd. Avbärarsystemet är sjukt bra, det är så skönt att kunna ställa in ryggsäcken efter sin egen kropp. Och att lätt kunna anpassa den väl ute på fjället.

Att investera i en högkvalitativ ryggsäck är ett steg mot en bekvämare och lättare fjällvandring. Tänk på passform, storlek, material och funktioner när du väljer din ryggsäck och kom ihåg att en lättare packning gör hela upplevelsen roligare och mer njutbar. Så packa smart, välj rätt ryggsäck och sätt igång med att planera nästa fjällvandring.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.