Menu
Friluftsliv / Mitt friluftsliv / Vandring / Vandringsleder och destinationer

Funäsfjällen – Vandring i Fjällnäs (Östra kroktjärn led 560)

Jag älskar dagsturer. I Funäsfjällen finns det så många leder att utforska och igår provade vi en vi inte gått förut. Leden heter Ö Kroktjärn, nummer 560. I ryggsäckarna låg första förband, fika och förstärkningsplagg och jag fick sällskap av Max och hans pappa Ronny.

Utångspunkten för vandringen är parkeringen i Fjällnäs, mitt emot Strandgården. Det är samma varifrån vi startat många längdskidturer under vintern. Appen Spår och Leder i Funäsfjällen funkade för övrigt alldeles utmärkt längs leden med karta och allt. Givetvis hade vi med oss riktig karta och kompass också men leden var skyltad och det var enkelt att följa stigen.

Leden börjar med en ganska brant stigning uppför i någon kilometer men sedan blir det lätt att vandra med fantastiska panoramavyer mot bland annat Hamrafjället och Skenörsfjället. Leden är en rundtur och speciellt på väg ned mot Östra Kroktjärnen var utsikten helt magisk. Jag rekommenderar att du går leden med start i nordlig riktning för att få njuta av bäst vyer.

Nya spänger skyddar marken på ett par ställen också. Fjällnäs på Fjällets anläggning Kroktjärnsstugan blev vår rastplats även om stugan tyvärr inte var öppen. Leden är 8,5 kilometer lång och vi tog det lugnt med en rejäl fikapaus i mitten. Dessutom passade jag såklart på att fota en massa. Således tog det tre timmar att ta sig runt.

På väg tillbaka till stugan passade vi på att handla på Hamra Livs och utanför hade ett gäng renar parkerat. Tänndalen alltså, vilken magisk plats!

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.