Menu
Friluftsliv / Mitt friluftsliv / Vandringsleder och destinationer

Ö-luffa och vandra i Stockholms skärgård

Klart vatten, lysande grönt sjögräs, släta klippor och smala stigar som snirklar sig fram genom sommardoftande tallskog. Skärgården har en speciell plats i mitt hjärta och det går utmärkt att ö-luffa även utan egen båt. Här kommer tips till dig som vill vandra, tälta och bada i Stockholms skärgård.

På Utö finns fina vandringsleder, på mindre öar finns stigar och såklart klippor att gå runt på. Nåttarö är också fint med vackra, långgrunda sandstränder. På Fjärdlång kan du vandra bland får men också hyra kajak och utforska skären runt om. Packa tältet och använd linjekartan från Waxholmsbolaget för att planera din rutt.

Upptäck Stockholms Skärgård utan egen båt

Packa ryggsäcken och åk ut i övärlden utan egen båt. Det finns ett antal sätt att resa på och smidigast är förmodligen att åka med Waxholmsbolaget. Jag har åkt med dem till bland annat Utö och Nåttarö men linjetrafiken är förvånansvärt utbyggd. Sök upp deras hemsida och kolla varifrån du kan åka. Strömkajen i Stockholm, Nyhnäshamn, Vaxholm och Årsta är några exempel.

Googla på skärgårdstrafik så kommer du hitta mängder av möjliga destinationer. Det finns ett par olika färjebolag. Förutom dessa finns också taxibåtar vilket gör att du kan nå öar dit färjorna inte går.

Är du mer sjövan finns också möjligheten att hyra kajak men det rekommenderar jag bara om du har kunskapen som krävs för att göra det på ett säkert sätt.

Vill du inte åka båt men ändå uppleva skärgårdskänslan kan du ta bil (eller motorcykel!) till Torö utanför Nynäshamn.

Tips på öar att besöka i Stockholms Skärgård

Utö: bästa platsen för första skärgårdsbesöket. Vacker vandring, bad från klippor och stränder, utbyggd service, möjlighet till avskildhet om du promenerar bort från byn. Mataffär finns.

Nåttarö: Lätt att resa till och vacker ö med goda möjligheter till vandring och bad på fina sandstränder.

Ostholmen (Möjaskärgården): Här finns en bastu du kan boka (eller besöka mellan 17-19). Utmärkt nöje även vid trist väder.

Huvudskär: Kanske vackraste platsen i skärgården. Magiska klippor att tälta på och klart vatten. Snorkling rekommenderas! Dalarö Sjötransporter kör dit under säsong.

Fjärdlång: Klippor, promenadstigar genom fårhagar och lätt att resa till med färja. Fjärdlång är en öpärla som ger rejält med skärgårdskänsla och möjlighet att hitta avskilda klippor att vara ifred på men ön ändå är tillgänglig och det finns viss service så som dass och kiosk.

Vill du ha mer detaljerade tips om öarna och tips på ännu en fantastisk ö att tälta på i skärgården, läs mitt nya blogginlägg.

Tälta i skärgården

Tälta, hyr stuga eller bo på vandrarhem eller pensionat. Campingar finns på bland annat Utö, Nåttarö och Fjärdlång eller tälta fritt på klippor enstaka nätter även i naturreservat. Om du ska tälta på klippor är det smart med ett självstagande kupoltält. Min guide till att välja tält hittar du här.

Ett annat alternativ är att sova i en hammock som man hänger upp mellan två träd. Då kommer du upp från marken och kan bo över även där marken sluttar.

Hammock i Skärgården

Stötta Skärgårdsstiftelsen

Bli medlem eller ge en gåva, Skärgårdensstiftelsen tar hand om stora områden i skärgården och ordnar bland annat dass och sophantering. Så viktigt!

Värna djurlivet

Sälar och fåglar med flera djur är skyddsvärda. Stör dem inte, lämna inte skräp och respektera fågelskyddsområden. Jag såg tre sälar på väg till Huvudskär, vilken ynnest!

Elda inte

Elda aldrig utanför angjorda eldstäder och såklart inte om eldningsförbud råder. Planera mathållning så att du inte är beroende av en grill eller eld.

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.