Menu
Vandring / Vandringsleder och destinationer

Funäsfjällen – Vandring i Fjällnäs (Malmagsvålen led 559)

Häng med på vandring i Fjällnäs utanför Tänndalen i Funäsfjällen (Härjedalen). Jag går tur 559 till Malmagsvålen och njuter av sprakande höstfärger och säsongens första snö.

Grå himmel, gula björklöv och nederbörd hängande i luften. Med regnstället i ryggsäcken bestämde jag mig för att vandra den drygt 8,5 km långa rundslingan led 559 Malmagsvålen i Funäsfjällen.

Starten går, precis som för led 560, vid parkeringen mitt emot Strandgården i Fjällnäs utanför Tänndalen/Hamra. Härjedalen på hösten är magiskt. Färgerna sprakar och kontrasterna mot den grå himlen är magnifik.

Tänndalen på hösten

Den smala stigen var bitvis något lerig (gå där ändå, slit inte på naturen i onödan) men det är en lätt vandring utan allt för många höjdmetrar att knata uppför. Den inledande kilometern är värst, då går leden ganska brant. Ta pauser och vänd dig om. Då får du belöning i form av utsikt mot Svansjökläppen på andra sidan dalen.

Svansjökläppen i Härjedalen på hösten
Utsikt mot Svansjökläppen.

Snöblandat regn välkomnade mig när jag vandrade den sista biten genom skogen upp mot kalfjället. För egen del var det säsongens första snö och lite kärvare väder ger fina möjligheter att öva på friluftstekniken.

Väl uppe på Malmagsvålen finns även en raststuga så det är möjligt att ta skydd från busvädret en stund. Ett annat sällskap var dock där men det gick ingen nöd på mig i mina galonbyxor. Istället gick jag en bit längs vinterleden och stekte tunnbröd med korv och ost. Nöjd som ett litet förskolebarn.

Vackra klippformationer finns att beundra i fjällbjörkskogen. Utsikten ska uppifrån Malmagsvålen även vara vacker men jag såg inte långt på grund av gråvädret.

Klippor i Funäsfjällen, Härjedalen

Jag tycker det finns en speciell charm i att besöka samma ställen på olika årstider. Bara skiftningarna i vädret mellan olika dagar gör att upplevelsen blir ny. Därför går det inte att tröttna på Funäsfjällen. Det finns så många vackra leder och att uppleva dem allihop under alla säsonger och alla slags väder, ja det kommer ta mig bra många år.

Och det är äventyr jag ser fram emot med glädje!

Wilda Nilsson fjällvandring i Funäsfjällen i Härjedalen

Fler blogginlägg om vandring i Funäsfjällen

No Comments

    Leave a Reply