Menu
Börja vandra / Friluftsliv

Hålla värmen i vildmarken och på fjället – 12 tips för dig som inte vill frysa

Att frysa är inte roligt och en hel del av friluftslivet på vintern handlar om att kunna njuta av naturen samtidigt som man håller värmen. Här kommer 12 tips som hjälper dig att hålla värmen på fjället under andra utfärder i vildmarken. Jag skrev tipsen som svar på frågan ”Hur gör man för att hålla värmen i vildmarken utan eld?” som jag fick av en läsare. Undrar du något om friluftsliv får du gärna kommentera här eller skicka ett meddelande till mig (@outdoor_wilda) på Instagram.

Bästa sätten att hålla värmen utan eld i vildmarken?

1. Klä dig i flera lager enligt flerskikts-principen. Det betyder flera lager av kläder med luft däremellan som isolerar. Jag har ofta merinoull längst in (underställ och underkläder). Är det svinkallt tar jag ett ull eller fleece-lager på benen och sedan skalbyxor. Jacka på kroppen, tjock ulltröja i ryggsäcken. Varm dunjacka och termobyxor i packningen att ta på vid rast. Ofta en buff av merinoull och en ullmössa att svettas i och en som jag har på natten. Ull värmer även när det är fuktigt och är naturligt antibakteriellt, gött va?

Vintervandering med snöskor och pulka
Ingen tjocktröja eller jacka på när det ska jobbas!

2. Anpassa klädseln efter aktivitet ute på turen. Skida inte med tjock ulltröja. Snabbanpassa genom att ta av och på mössa ofta. Öppna och stäng dragkedjor för ventilation. Undvik att bli blöt/svettig så gott det går.

3. Förstärk klädseln vid rast. Ta alltid och omgående på tjock jacka och mössa på rast. Sitt/stå inte i snön utan på liggunderlag.

Termos från Stanley

4. Jogga/gå en kort värmeslinga. Du kommer bli kall om du bara är stilla. 

5. Ät massor. Helst varmt! Gärna fett-och proteinrikt. Det bränner kroppen långsamt och du värms av det. Direkt när du ätit kanske du känner dig kallare, det är för att kroppen fokuserar på att få igång matsmältningen.

6. Drick varmt. Drick mycket varm, gärna söt, dryck.

7. Kissa. Även om det är jobbigt för oss tjejer. Kroppen slösar värme på att hålla ditt kiss varmt inne i kroppen.

8. Sov torr och ren i sovsäcken. Tvätta dig och på med torra kläder innan du ska sova. Jag kokar ofta upp vatten och sen sitter jag i absiden på tältet och gör en så kallad fempunkts-tvätt. Våtservetter är också smidigt (glöm inte att bära hem skräpet i så fall). Sen är jag ju en sådan som vinterbadar utan bastu

9. Tvätta inte ansiktet på morgonen. Låt talglagret skydda mot köldskador.

10. Ta hand om fötterna. Spela piano med tårna i kängorna, helst innan du blir kall. Ha inte för små kängor och undvik stålhätta på vintern. Funkar inget? Testa kemiska värmare. Byt från pjäxor/kängor till bivackskor när du tar lång rast eller slår läger.

månsken över Hållan i Funäsdalen

11. Byt strumpor ofta även om du inte känner fukt. Den finns där och den kyler ned dig! Ta för vana att byta till torra merinoullsstrumpor flera gånger per dag. Torka de du använt innanför byxorna eller på ryggsäcken.

12. Gör ett element av en flaska. Koka upp vatten, häll i 0,5 liter Nalgeneflaska. Lägg i en liten drybag och häng i snöre om halsen innanför jackan. Vips så har du ett eget, bärbart element!

Packlista för vintercamping

Om du ska ut och tälta på vintern har jag en packlista till dig. Den finns här!

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.